MUSTAFA AYDOĞAN

ORTAYA BİR KARIŞIK ÇEK

MUSTAFA AYDOĞAN

Her ne kadar “Ekonomi iyi yolda” denilerek pembe tablo çizilmeye devam edilse de vatandaş artık kolay, kolay kanmıyor.

Özellikle de asgari ücretliler, emekli ve dar gelirli vatandaşlar cebine giren ve çıkan paraya bakıyorlar. Aldıkları maaş ev kirası ve faturaları karşılarsa ona dua ediyor. Hele, hele 1000 liranın altında emekli maaşı kalmadı denilerek bu maaşı servet gibi göstermek bu vatandaşlardan ne kadar uzak ve kopuk yaşandığını gösteriyor.

Bin lira maaşı ile kirada oturan bir emekli bir ay boyunca ne yiyip içebilir? Çocuğunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabilir mi, evine bir kilo et alabilir mi?

Kısaca hayır.

Emeklilerin ve asgari ücretle geçinenlerin durumunu fazla yazmaya gerek yok, nasıl yaşadıklarını sağır sultan bile duydu, o bile biliyor ancak bizi yönetenlerin duymak işlerine gelmiyor. Kendiler ne kadar şatafat içinde yaşarlarsa yaşasınlar, vatandaşa gelince farklı edebiyat yapmaya çalışıyorlar. Damardan giriyorlar, damardan.

Hal böyle olunca da vatandaş da artık işine geleni duyuyor, işine geleni duymuyor.

KÖR ŞAŞA NASIL BAKARSA, ŞAŞI DA KÖRE ÖYLE BAKARMIŞ…

Vatandaşın şimdilerde neye nasıl baktığını PİAR Araştırma şirketinin son yaptığı anketlere bakıp görebiliriz.

24 Haziran 2018’de yapılan Milletvekilliği genel seçimlerinde AK Parti yüzde 42.6 oy alırken MHP 11.1 oy’la barajı geçip AK Parti ile Cumhur ittifakını güle oynaya oluşturmuşlardı.

Şimdilerde PİAR’ın yaptığı araştırmaya göre AK Parti’nin oylarında önemli oranda bir düşüş gözleniyor. Yüzde 10.7 kayıpla 31.9’a kadar gerilemiş durumda. MHP’nin oy kaybı ise; 0.5.

Cumhur ittifakı gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerek MHP lideri Devlet Bahçeli CHP’yi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu topa tutsalar da oylarının düşmesini değil artışını sağlamışlar.

Haziran seçimlerinde yüzde 22.6 oy alan CHP’nin oy oranı yüzde 2.1’lik artışla 24.7 olmuş. İyi partinin 9.9 olan oylarında 0.9 gerileme var ve yüzde 9’a düşmüş.

Ankete katılanlardan yeni kurulacak olan Ali Babacan’ın partisine ”oy veririm” diyenlerin oranı ise 7.7 bu da küçümsenecek bir rakam değil. Ahmet Davutoğlu’na ise yüzde 3.4’lük bir oy oranı görülüyor. Saadet Partisinin 1.3 olan oyları da 1.7’ye yükselmiş. HDP’nin 11.7 olan oyunda da 1.5’lik bir gerileme söz konusu. 

Bu şartlar altında HDP dışındaki partilerin ittifakları yüzde 50’yi bulmuyor. Şimdi gel de bu anket sonuçlarına göre işin içinden çık, çıkabilirsen.

AK Parti’ye karşı büyük bir hoşnutsuzluk var. 2023’de yapılacak olan Genel seçimlere kadar durum nasıl olur, tablo kimlerin lehine değişir şimdiden bilinmez ama görünen köy de kılavuz istemiyor.

HDP’li bir ittifaka İYİ parti yanaşmaz, AK Parti yanaşacak olursa MHP’yi kaybeder, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan eski partileri ile bir ittifakın içinde yer alır mı, yer almaz çünkü birbirlerini tefe koyup çaldılar. Bu durumda ortaya bir karışık çeksek nasıl çekilir onu da seçim geldiği zaman görürüz.

PİAR’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de içeren araştırmasına göre yüzde 44.5 "Ekrem İmamoğlu’na oy veririm" derken, Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 39.7’de kalıyor. Araştırmada hata payı yüzde 2.7 olarak hesaplanmış.

Bu durumda EYT’lilere sonuna kadar kapatılan kapı yeniden açılır gibime de geliyor.

Ya da 1000- 2000 lira maaşla SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin açlık ve sefalet içinde yaşadıkları hatırlanır, atama bekleyen 460 bir öğretmenin durumu gözden geçirilir. 3600 ek gösterge de meclise taşınabilir.

NE DERSİNİZ?

Yazarın Diğer Yazıları