MUSTAFA AYDOĞAN

NERDE KALDI MERHAMET?

MUSTAFA AYDOĞAN

Her şeye gelince merhametli oluyoruz ancak, iş kendi insanlarımızın birazcık da olsa rahat ve huzurlu olabilmelerine gelince nasıl oluyorsa o merhamet duyguları birden bedeni terk ediyor.

İnsanlarımızı o kadar çok düşünüyoruz ki, bonkörlükte sınır tanımıyoruz, bir isteyene elimiz titremeden 5 veriyoruz.

Övünmekte de üstümüze yok maşallah…

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Asgari ücretlilere siz jest yapmayı seversiniz, yine jest yapacak mısınız?” sorusuna  “Jestimizi yaparız” diye cevap vermişti.

Aslında bu Gazetecinin soru sorma şekli yanlıştı baştan, “Siz jest yapmayı seversiniz” diye başlaması hiç de doğru değildi.

Ne olacak şimdi, herkes “Bu mu Jest, bir de Jest yapılmasaydı?” diye konuşmaya başladılar. Sağ olsun Bakan’da Jesti açıkladı ve yüzde 12 olan enflasyonun üstünde yüzde 15 zam yaparak yüzde 3’ü jest olarak gösterdi.

Bugün asgari ücretle çalışan 7 Milyon civarında çalışan var. Eğer bunlardan birisi dahi bu zamdan mutlu oldu ise ben 7 milyonu da mutlu olmuş sayacağım.

Asgari ücretlileri resmen hayal kırıklığına uğrattık. Dedim ya “kendi insanımıza vermeye gelince merhamet duygusu bedeni terk ediyor”  diye.

Olay Türk Gündem programında “ Asgari ücret benim en iyimser tahminime göre 2400- 2500 lira civarında olur, 2500 lirayı geçmez” demiştim. Keşke yanılan ben olsaydım ve en azından 2500 lira ve biraz daha üstünde olsaydı.

Evli ve 3 çocuklu aileler için asgari geçim indirimini de dahil edersek ancak tahminlerime yaklaşılıyor. Evli ve 3 çocuklu bir aile için 2 Bin 479 lira. Şimdi asgari ücretle çalışanlar 155 lira daha fazla alabilmek için çocuk sayısını 3’e çıkarmaya çalışacaklar. Yani çocuk başı ortalama 50 lira düşüyor. Harca, harca bitmez.

Aile çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada, “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik” dedi. İşte bizim insanımızı böyle çok düşünüyorlar. Hepsinden de Allah razı olsun.

Bunlar söylerken peş, peşe yapılan zamları, sürekli artan Elektrik, Doğalgaz ve su paralarını hatta ulaşıma yapılan zamları hiç görmemezlikten geliyorlar. Yarın verilen yüzde 15’lik bu Jest katmerli olarak geri alınır onun da bilincindeyiz. Bir Atasözümüz var, “Koyma su ile kuyu dolmaz” diye. Asgari ücreti verilen bu maaş zamlarıyla iflah olmaz, yani yarasına merhem olmaz. Yine aç ve sefalet içinde yaşamaya mahkum edilecek. SGK ve Bağ-Kur hatta çiftçi emeklilerinin yaşadığı gibi.

EYT’liye verme, emekliye verme, çiftçiye verme, asgari ücretliye verme, vermeyin ki Devletimizin kasasından çıkacak paralarla bazılarının itibarına zarar vermeyin. Malum itibardan Tasarruf olmaz…

Ya  Merhamet, merhametten tasarruf olur mu, oluyor demek ki.

Yazarın Diğer Yazıları