MUSTAFA AYDOĞAN

NE OLDU BU KARAR?

MUSTAFA AYDOĞAN

Talas Belediye Meclisinin 5 Ağustos’ta aldığı 131 sayılı bir karar vardı. Bu karara göre “7/24  Kütüphane ve Kültür Merkezi” adı altında sosyal tesis ihtiyacı için taşınmaz kiralanması izin talebi iyi partili 5 Belediye Meclis üyesinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Belediye Meclis toplantısında taşınmazın yıllık kira bedelinin 400 Bin TL+ KDV ile 5 yıllığına kiralanacağı belirtilmiş.

Hatta Talas Belediye Başkanı toplantıda söz alarak taşınmazın kiralanması konusunda ön görüşmenin daha önce yapıldığını sözlü olarak beyan etmiş.

Talas Belediye Meclisinde 13 AK Partili, 7 MHP’li, 11’de CHP ve İyi Partili Meclis üyesi var. Bu 11 Meclis üyesi Millet ittifakı olarak seçime gidildiği için İYİ Parti Meclis üyeleri olarak geçiyor.

Görülen o ki Millet ittifakının meclis üyeleri Talas’ta birlik ve beraberlik içinde hareket etmiyorlar. Nedeni ise Kütüphane ve Kültür Merkezi için taşınmaz kiralanmasına sadece İYİ Partili 5 Meclis üyesi karşı çıkıyor. Geriye kalan 26 Meclis üyesi de onay veriyorlar.

5 Belediye Meclis üyesi Talas Belediye Başkanlığı’na verdikleri itiraz dilekçesinde, 5 Yıllık kira bedeli ile Talas Belediye Başkanlığı’nın mülkiyeti kendisine ait olan taşınmazlar üzerine kalıcı ve çok amaçlı  sosyal tesis inşa edebileceğinden bahsediyorlar. Ayrıca kiralanması düşünülen taşınmazların sosyal tesis amacına uygun şekilde inşa edilmediğini, kullanım amacına uygun tamirat, tadilat ve tefrişatı için de ayrıca mali bir külfet gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Bu kiralama işinin kamu yararına aykırı olduğu, şahsa özel düzenlemeler ihtiva etmesi, iyi niyet ve objektif kriterlerden uzak olmasından dolayı itirazın Talas Belediyesi’nin yapılacak olan ilk toplantısında gündeme alınması talep ediliyor.

Şimdi İYİ Partili 5 Belediye Meclis üyesinin yaptığı bu itiraza itirazı olan ya hesap yapmayı bilmiyor, ya da “Gidecek olan Belediye’nin parası bana ne” düşüncesinde olanlardır.

Asalında Belediyenin kasasından çıkacak olan para vatandaşın cebinden çıkan para.

5 Yıllık kira parası 2 Milyon lira ediyor. Bu para ile Belediye Mülkiyeti kendisine ait olan taşınmazlara istediği şekilde bir sosyal tesis yapabilir mi, rahatlıkla yapabilir. Hem de kalıcı bir tesis olur kira parası derdi de olmaz.

İnsanın aklına her şey geliyor; Başkan Mustafa Yalçın ön görüşmeyi kiminle yaptı, kiralanması düşünülen yer kime ait? İşin içinden bir Çapanoğu çıkar mı, çıkmaz mı orasını bilmiyoruz.

Belediyelerin borçlu olduğu ve paraya ihtiyacı olduğu bir dönemde sadece 5 yıllık kira ücreti için bu paranın verilecek olması akla, mantığa uymuyor. Bence öyle…

Bu para ile Belediye kısa sürede bir Kütüphane ve Kültür Merkezi için sosyal tesis yapabilir mi? Rahatlıkla yapar. Maliyeti artıracak olan arsa bedeli, o da belediyenin kendisine ait olunca hem de rahatlıkla yaptırabilir.

Bu konuda Müteahhitlerin ve İnşaat mühendislerinin görüşlerini almakta yarar var. Ben taşınmazın kiralanması işi için verilen itiraz dilekçesinin sonucunu merak ediyorum. İnşallah yapılan itiraz yerini bulur. Sonuçta belediyemiz  kazanır.

Yazarın Diğer Yazıları