MUSTAFA AYDOĞAN

MHP NEREDEN NEREYE?

MUSTAFA AYDOĞAN

Milliyetçi Hareket Partisinin yüzde 10 barajı aşamadığı 2002 seçimlerinden bu güne kadar ne değişti, MHP nereden nereye gidiyor şöyle bir hatırlayalım istedim.

Bunu niçin yapma gereği duydum;

Şöyle bir bakıyorum da sosyal medya üzerinden birbirlerine ülkücülük dersi veren, ahkam kesenlerin sayısı oldukça fazla. Hiç kimse de MHP’nin nereden nereye gittiğini sorgulamıyor, burnundan kıl aldırmıyor. Sorgulamaya kalkanlara da geçmişini bilmeden çeşitli suçlamalar, yaftalar yapıştırılıyor. Herkes kendini haklı görüyor. Geçmişin ve bu günün mukayesesi hiç yapılmıyor.

BİRAZ HATIRLAYALIM

3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde MHP büyük bir şok yaşayarak barajı aşamamıştı.22 Temmuz 2007 seçimlerinde ise 71 Milletvekili çıkararak Meclisteki yerini yeniden elde etmişti. Kayseri’de ise AK Parti 6 Milletvekilliği kazanırken, CHP ve MHP 1’er milletvekili çıkarmışlardı.

12 Haziran 2011 yılında yapılan seçimlerde AK Parti’nin 326 Milletvekiline karşın,CHP 135, MHP’de bir önceki seçime oranla 17 Milletvekili kaybederek 54 Milletvekili ile Meclis kapısını aralamıştı.Kayseri’de ise değişen sadece AK Parti bu kez 9’a çıkarılan milletvekili sayısının 7’sini kazanırken kalan 2 milletvekilini CHP ve MHP almışlardı.

7 Haziran 2015 seçimleri MHP’nin en Milletvekili sayısı bakımından en kazançlı çıktığı seçim olmuştu. AK Parti’nin Milletvekili sayısı 258’e düşerken, CHP bir önceki seçimde elde ettiği 135 koltuğu korumuş, MHP ise Milletvekili sayısını 80’e yükseltmişti. Ancak yarışa bu kez HDP’de dahil olmuştu. Milletvekillerini Kayseri’deki dağılımları ise AK Parti 5,MHP 3,CHP’de 1 Milletvekili şeklinde oluştu.

GERİLEME DÖNEMİ BAŞLADI

7 Haziran 2015 seçimlerinde 80 Milletvekili çıkararak moral ve güç bulan MHP’de gerileme dönemi de başladı. AK Parti ile Cumhur ittifakı oluşturarak 24 Haziran 2018 seçimlerine giren MHP, tam 31 Milletvekili kaybederek 49 Milletvekilliği kazandı. İlk kez 67 Milletvekili çıkaran HDP’nin de gerisinde kaldı.  293 Milletvekili çıkaran AK Parti’de 2015 seçimlerindeki Milletvekili sayısını artırmayı başardı.CHP ise 146 Milletvekili çıkararak o da bir önceki seçimlere oranla 9 milletvekili daha kazançlı çıktı.

Henüz yeni kurulmuş olmasına rağmen Meral Akşener’in İYİ partisi bile 45 Milletvekili ile Meclise girme başarısı gösterdi.

Kayseri’de AK Parti 6,MHP 2,CHP ve İYİ Parti 1’er milletvekilini Başkent’e gönderdi.

80 Milletvekilinden 49 Milletvekiline gerileyen ve HDP’nin ardında kalan MHP’nin iç çekişmelerden uzak durarak yeni strateji geliştirmesi gerekmez mi sizce?

Birbirlerine laf yetiştirme yarışından uzak durarak toparlanma sürecine girmesi ve yine birbirlerine ülkücülük dersi vermeyi bırakmaları lazım.

Bu gidiş hayra alamet değil. 2023’te yapılacak olan Genel seçimlerde 2002 şokunun bir kez daha yaşanmaması için kendi özüne dönmesi gerekir. MHP’nin oyları eridikçe HDP’nin oyları artıyor. Türkiye’de gerçekten de BEKA arıyorsanız bu ancak güçlü bir MHP ile olur, eriyen MHP ile değil. Bebek katilinin mektubunu haklı çıkarmaya çalışarak, bebek katilinin cani kardeşinin TRT ekranlarında boy göstermesine ses çıkarmayarak BEKA meka olmaz.

HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR.

Yazarın Diğer Yazıları