MUSTAFA AYDOĞAN

KANAL İSTANBUL VE S-400'LER

MUSTAFA AYDOĞAN

ABD ve Türkiye arasında ipler son zamanlarda iyiden iyiye gerilmeye başladı. Aslında Türkiye ile istediği gibi oynayamayan ve istediği yere çekemeyen ABD durmadan yaptırım uygulama peşinde.

Suriye’de Fırat’ın doğusunda güvenli bölge oluşturma kararlılığımız ve Barış Pınarı harekatını başlatmamız üzerine telaşa kapılarak terör örgütlerini kurtarma çabasına düşen ABD,30 Km’lik güvenli bölgenin dışına çıkarmak zorunda kaldı. Aslında maçın ilk raundunu orada kaybetti.

Her ne kadar bunu yansıtmamaya çalışsa da yeni planlar yapmaya, yeni stratejiler geliştirmeye başladı. Bir yandan da Suriye'nin Haseke ve Deyrizor'da YPG'nin kontrolündeki petrol sahalarında bulunan askeri üs ve noktalarına Irak üzerinden takviye güç göndermeye devam ediyor.

Barış Pınarı Harekatından sonra bölgeye gönderdiği askeri ve lojistik sevkiyat taşıyan Tır sayısı 750’yi buldu.

ABD Başkanı Donald Trump zaman, zaman yaptığı açıklamalarla adeta bir sokak kabadayısını andırıyor. Hatta gönderdiği mektupla da devlet adamlığına yakışmayacak bir üsluba imza atmıştı.

“Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen Bıyık” derler ya Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sokak kabadayısına bir yerde Pabuç bırakmamaya çalışırken, bir yandan da ilişkilerin giderek daha da bozulmaması için çaba sarf ediyor.

ABD sonunda öyle bir noktaya getirdi ki Erdoğan Türkiye’ye uygulanmak istenen yaptırımlar konusunda, “Gerekirse İncirlik ve Küreciği kapatırız” restini masaya koydu.

Şimdiye kadar bizim istediklerimizin çoğunu ABD yapmadı, onların isteklerine de biz boyun eğmedik.

Türkiye’nin güvenliği için PKK ve YPG’yi desteklememeleri gerektiği defalarca iletilmesine rağmen ABD bunu umursamadı bile. Desteğini hep sürdürdü, hala da sürdürüyor.

Bizim Rusya’dan S-400 almamıza karşı çıkmalarına rağmen S-400’leri aldık.”Madem aldınız aktif hale getirmeyin” talebine ise hem Cumhurbaşkanımız Erdoğan, hem de Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar cevap verdi. S-400’ler aktif hale getirilecek, bu konuda çalışmalar da sürüyor.

OLAY TÜRK TV’de konuk ettiğim Emekli Albay Osman Arslan S-400’lerin konuşlandırılacağı yerin çok önemli olduğu hatırlatmasını yaparak mutlaka iç kesimlere değil de Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliğe de işaret ederek ülkenin güvenliği açısından sınır bölgelerimize yakın yerlerde kurulması gerektiğini özellikle belirtti. S-400’lerin menziline dikkat çekerek iç kesimlere kurulmaması gerektiğini söyledi.

S-400’lerin Nisan’da aktif hale getirileceği daha önceki yapılan açıklamalarda bildirildi. Zaman gittikçe yaklaşıyor ve Türkiye mutlaka bunu gerçekleştirmeli. Sadece Amerika değil birçok AB ülkesi de Türkiye’ye karşı hasımca tutumlarını sürdürüyorlar. Hele, hele Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşma ile Doğu Akdeniz’de oynanan oyunları bozmasını da bir türlü hazmedemiyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok dahice yaptığı bu anlaşma ile bir anda ne yapacaklarını şaşırdılar.

Yeri geldiğinde ne Nato’yu yanımızda bulabiliyoruz, ne müttefikimiz dediğimiz ABD’yi yanımızda bulabiliyoruz ne de Avrupa ülkelerini yanımızda bulabiliyoruz. Haçlı zihniyetini bir yana bırakın bazı Arap ülkeleri bile ABD’ye yalakalık yapma yarışına giriyorlar.

Madem ABD ile durum bu boyutlara geldi, yapmamız gereken bir şey daha var ve oldukça önemli. Bir yandan da Rusya’yı karşımıza almamak için ‘Kanal İstanbul’ projesinden de vazgeçmemiz gerekir. Bu proje ABD’nin ekmeğine resmen yağ sürer. Montrö sözleşmesinin değiştirilmesi ile birlikte ABD donanmasına Karadeniz’e serbestçe sokabilir. Bu da Rusya’nın kesinlikle işine gelmez, bizim için de sürekli tehdit haline gelir.

ABD’nin uydusu olmak istemiyorsak illaki Kanal İstanbul projesinden vazgeçmemiz ve S-400’leri Doğu Akdeniz’i kapsayacak şekilde aktive edilmesi şart.

Yazarın Diğer Yazıları