MUSTAFA AYDOĞAN

İSKANDİNAV ÜLKELERİ NİRE, TÜRKİYE NİRE?

MUSTAFA AYDOĞAN

 Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT’liler konusunda yaptığı açıklamada “İskandinav ülkeleri bu sistemle battı” demesinin ardından cümle alem İskandinav ülkelerini merak etmeye başladı.

Böyle bir açıklama yapılınca sanki İskandinav Ülkeleri Kara Kıta Afrika’da bulunan ülkelerden birisi gibi geliyor insanın aklına. Dünyanın en geri kalmış 50 ülkesine göz attığımız zaman “Battı” denilen İskandinav ülkeleri Danimarka, İsveç ve Norveç’i göremiyoruz.

Demek ki ortada batan İskandinav ülkesi yok. Bir de Dünyanın en zengin 50 ülkesine baktığımız zaman Norveç’i ilk sıralarda İsveç ve Danimarka’yı da ilk 20’de görebiliyoruz. Türkiye en zengin ülkeler sıralamasında ilk 50’nin dışında yer alıyor.

 Kişi başı Milli gelir sıralamasında Norveç 7., Danimarka 14., İsveç 16.sırada bulunuyorlar. Bizim Türkiye’miz ise 76.sırada.

2018 yılı verilerine göre:

DANİMARKA’DA DURUM ŞÖYLE:

Kişi Başına GSYİH: 56 bin 80 dolar

Enflasyon Oranı: %0,8

İşsizlik Oranı: %3,9

İhracat: 193 milyar dolar

İthalat: 172 milyar Dolar

 

İSVEÇ’TE:

Kişi Başına GSYİH: 53 bin 930 dolar

Enflasyon Oranı: %2

İşsizlik Oranı: %6,3

İhracat: 259 milyar dolar

İthalat: 240 milyar dolar

 

NORVEÇ’TE:

Kişi Başına GSYİH: 63 bin 878 dolar

Enflasyon Oranı: %1,9

İşsizlik Oranı: %2,8

İhracat: 166 milyar dolar

İthalat: 142 milyar dolar

 

TÜRKİYE’DE İSE;

Kişi Başına GSYİH: 9 bin 632 dolar

Enflasyon Oranı: %20,3

İşsizlik Oranı: %11

İhracat: 168 milyar dolar

İthalat: 223 milyar dolar

Verdiğim rakamlarda bir şey mutlaka dikkatinizi çekmiştir ama ben yine de dikkatini çekmeyenler için belirteyim; Danimarka, İsveç ve Norveç’in ihracatları ithalatlarından fazla. Bizde ise durum tam tersine 168 Milyar dolarlık ihracatımıza karşılık ithalatımız 223 Milyar dolar. Biz daha ihracatın ithalattan fazla olmasını bir yana bırakın dengeyi bile sağlayamadık. Aradaki uçurum çok fazla 55 Milyar Dolarlık bir uçurum hem de. Rakamlar ortada iken kimse pembe tablo çizmeye kalkmasın.

Beğenmediğimiz İskandinav ülkelerinin durumu ortada iken birilerinin Sayın Cumhurbaşkanımıza mutlak doğru bilgiler aktarması lazım.

Hakları değiştirilen yasalarla ellerinden alınan EYT’lilerin haklarının yeniden iade edilmesi gerekmez mi? Onların aileleri, çocukları da evde aş bekliyorlar. Önce vicdan muhasebesi yaparak bunu düşünmek hepimizin görevi…

Yazarın Diğer Yazıları