MUSTAFA AYDOĞAN

DÜŞENE BİR TEKME DAHA

MUSTAFA AYDOĞAN

Kayseri Olay Gazetesi ekonomi yazarı Zeki Karahüseyin önceki gün köşesinde önemli bir konuyu gündeme getirdi.

Karşılıksız çek ve protestolu senetlerdeki ürküten artışa dikkat çekti. Aslında Kayseri Sanayicisi ve işadamlarının durumları da böylece gözler önüne serilmiş durumda.2017 yılı öncesinde bilindiği gibi çek kanununda yapılan değişiklikle karşılıksız çekler için hapis cezası kaldırılmıştı. Bunun verdiği rahatlıkla karşılıksız çeklerde önemli bir artış yaşanınca yeniden hapis cezası getirildi.

Şu anda ülkemiz genelinde 50 binden fazla kişi karşılıksız çek nedeniyle hapis cezası almış durumda. Bunların gözü kulağı yeniden çıkarılacak bir af’ta ancak ufukta böyle bir af’ta görülmüyor.

50 Binden fazla insanın cezaevine girmesi demek cezaevlerinin sayısının artırılması, yeni cezaevlerine ihtiyaç var demek.

Önce bir ülke geneline bakalım sonra da Kayserimize…

Ülkemizde bankalara ibraz edilen ve karşılıksız çıkan çeklerin yıllara göre sayısı ve tutarları şu şekilde:

2017 yılında 435 bin 437 adet çekin toplam tutarı 784.874 milyon TL. 2018 yılında 588 bin 808 adet çekin toplam tutarı 939.104 milyon TL. 2019 yılı ilk ayı itibarı ile de 135 bin 303 adet karşılıksız çekin toplam tutarı 148.531 milyon TL.

Verdiği çek karşılıksız çıkan kişi hakkında para cezasının yanında bir de hapis cezası var. Alacaklı kişi davasından vazgeçmediği sürece de kendisine verilen hapis cezası uygulanmakta.

Kayseri Olay yazarlarından Zeki Karahüseyin’in Kayseri ile ilgili olarak verdiği bilgilere bir göz atalım.

Ocak-Haziran 2018’de Protesto olan senet sayısı 7 bin 407.

Ocak-Haziran 2019’da Protesto olan senet sayısı 8 bin 346

Yani bir önceki döneme göre 939 protestolu senet sayısında artış var.

Karşılıksız çeklerdeki artış ise daha da fazla. Şöyle ki;

Ocak-Haziran 2018’de 3 bin 007 adet

Ocak-Haziran 2019’da 4 bin 180 adet.

Bir önceki döneme göre fark 1.173

Karşılıksız çeklerin rakamları da mevcut ama bu kadar artışın olduğu bir zamanda o’nu bile yazmaya gerek yok bence.

Protesto olan çek ve senetlerdeki bu artış oldukça kaygı verici. Esnafın, Sanayici ve Tüccarın durumunu açıkça gözler önüne seriyor.

Bu işin sonu nereye gider, bu işin sonu cezaevlerine kadar gider. Cezaevine girmekle de bu iş bitmiyor. Ödeyemediğiniz karşılıksız çek yüzünden bir de üstüne üstlük para cezası alıyorsunuz, hapis cezası ile birlikte. Düşene bir tekme daha vurulmuş oluyor.

İşin ucunda hapis cezası olduğunu bile, bile hiç kimse parası olduğu halde Çekini ödememezlik yapmaz.

Hem çeklerini, hem de senetlerini ödeyemeyenlere, hatta borç batağı içinde olanlara “Allah yardımcıları olsun” demekten başka bir şey gelmiyor elimizden.

Onları feryadını duyması gerekenler, belki kulaklarındaki pamukları çıkarır ve bir çözüm getirirler. Ülke ekonomisi demek ki söylendiği gibi iyi yolda değil.

Yazarın Diğer Yazıları