MUSTAFA AYDOĞAN

DEDE KORKUT 'KORKUT ATA'

MUSTAFA AYDOĞAN

Bugün OLAY TÜRK TV’deki Dobra, Dobra programıma farklı bir konuğum katılacak. Öncelikle davetime icabet ettiği için kendisine teşekkür ederim.

Rivayetlere göre 570-632 yılları arasında 295 yıl yaşadığı belirtilen ve Oğuz rivayetlerinde kimi zaman sadece ‘Korkut Ata ’, Batı Türkçesinde de ‘Dede Korkut’ olarak da anılan Dede Korkut, Oğuz Türklerinin eski destanlarında yüceltip kutsallaştırılmış; bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen, kabile teşkilatını koruyan yarı-efsanevi bir bilgedir.

Şimdiye kadar Dede Korkut’la ilgili birçoğumuzun bilgisi sınırlı ve kısıtlı, hatta genç neslin çoğunluğuna Dede Korkut’ la ilgili “Ne biliyorsunuz?” diye sorsak beklediğimiz cevapları alamayız.

Bu kaçınılmaz bir gerçek…

İşte bu yüzden bu günkü Dobra, Dobra programı ve konuğum oldukça önemli. Neredeyse 2000 yıl öncesine ışık tutacak, uzun süreden beri yaptığı araştırmaları ile bizleri aydınlatacak.

Sadece Dede Korkut’mu, ya da diğer adıyla Korkut Ata’mı değil tabii ki, destandan günümüze verilecek mesajlar var mı, bunlar neler geniş bir şekilde bu programda işlenecek.

Dede Korkut araştırmalarının yanı sıra oldukça önemli araştırmalara da imza atan İşadamı Yaşar Duran, konuştukça biz kendi tarihimizden ve kültürümüzden ne kadar uzak kaldığımızı anlayacağız. Bu bizlerin de suçu değil şimdiye kadar bu ve buna benzer konuların yeteri kadar araştırılmamasının da eksikliğinden kaynaklanmıyor değil.

İnsanların bir birine güveni konusunda günümüzde yapılan araştırmada Ülkemiz Gana ve Peru’unu ardından 3.sırayı alırken, Atalarımızda bu güven ve tembellik konusuna nasıl bakılıyormuş, ne gibi gaflet ve zaafları varmış değerli araştırmacımız Yaşar Duran hepsini tek, tek sıralayacak.

Günümüzde Kadın cinayetleri her geçen gün daha da artarken ve bir türlü önüne geçilemezken, Atalarımızın Kızlarımıza verdiği önem ile Tecavüz ve Zinaya bakış açıları ile ne gibi tedbir aldıkları da programda konuşulacak konular arasında yer alıyor.

Ben daha şimdiden programın moderatörü olarak kendi yapacağım programın saatinin bir an önce gelmesini istiyorum. Çok farklı konular bu programda ve bundan sonra yapacağımız benzeri başka programlarla geçmişten günümüze ve geleceğe ışık tutacak.

Geçmişini bilmeyenin, geleceğini de bilemeyeceği ve yön veremeyeceği gibi, geçmişe bir nebze ışık tutar ve aydınlatabilirsek ne mutlu bize.

Konuğum iş insanı ve araştırmacı yazar Sayın Yaşar Duran’a bu değerli çalışmaları ve bu araştırmalarını bizlerle paylaşacağı için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Kendisini sadece bir programla uğurlamayacağımızı ve devamının da geleceğini hatırlatmak istiyorum. Anadolu’nun savaşçı Amazon kadınlarını, hatta BÜYÜK HUN HAKANI METE HAN’I dinlemeden olmaz.

Yazarın Diğer Yazıları