MUSTAFA AYDOĞAN

DAHA ALINMAYAN VERGİLER DE VAR(!)

MUSTAFA AYDOĞAN

1 Şubat’tan geçerli olmak üzere Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yüzde 56 zam yapıldı. İstanbul’da 20 Aralık 2016’da hizmete açılan ve 1,2 milyar dolara mal olan Avrasya Tüneli’nden Aralık 2018 itibariyle yaklaşık 31,5 milyon araç geçti.

Resmi verilere göre tünelden günde ortalama 50 bin araç geçerken Avrasya Tüneli’ne Hazine tarafından verilen garantisi ise yıllık 25.6 milyon araç. Günlük 50 Bin araç üzerinden hesap yapacak olursak yılda 18 Milyon araca tekabül ediyor. 2018 yılında bu rakam 31 Milyonu bulmuş ancak yıllık araç sayısı 18 milyon olunca verilen garantinin tutturulabilmesi için 7.5 Milyon araç eksiği kalıyor.

Aradaki fark da Hazine’nin kasasından çıkıyor,

Yeni zamlarla birlikte Avrasya Tüneli tek yön geçiş ücretleri otomobiller için 36,40 TL, minibüsler için ise 54,70 olarak belirlendi. Fiyatlar daha önce otomobiller için 23,30, minibüsler içinse 34,90 TL'ydi.

Yapılan son zamla birlikte, Avrasya Tüneli açıldığı günden bu yana, ücretlere toplamda yüzde 119 oranında zam gelmiş oldu.

Şimdi bu zamlar doğrudan Hazinenin kasasına mı, yoksa Avrasya Tüneli İnşaat ve Yatırım A.Ş'nin kasasına mı gidecek? Zamları Avrasya Tüneli İnşaat Yatırım A.Ş açıklamıştı.

Durum biraz karmaşık değil mi? Hem geçiş ücretlerine sürekli zam yapacaksınız, hem de Hazine garantisinden faydalanacaksınız.

AK Parti İktidarı döneminde köprülerde, hastanelerde, havaalanında ve Avrasya tünelinde yap, işlet, devret modeli Devletin kasasına daha para girmeden para götürüyor.

Bu sistemden bundan sonraki ihalelerde mutlaka vazgeçilmesi ve Devlet tarafından yapılması daha uygun olacak.

Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mutlaka yapılması için düğmeye bastığı ‘Kanal İstanbul’ projesi de bu şekilde başka firmalara yaptırılır ve gemi geçiş garantisi verilirse yıllar yılı devletin kasasından ne kadar para çıkar orasını yapıldıktan sonra görürüz. Yap, işlet, devret modeli yerine Devlet kendisi yapacak olursa mutlaka daha karlı çıkacaktır orası kaçınılmaz.

Yapılan otobanlardan, köprülerden, tünellerden geçiş ücretleri yetmedi şimdi bir de yeni bir verginin daha adı şimdiden duyuldu o da;

 “YOL VE TRAFİK PAYI”

Zaten yollara yeteri kadar para ödenmesi yetmedi, şimdi de bu çıkarıldı. Öngörülen bu vergi aracı olan vatandaşlardan motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 10’ u kadar alınacak. Yüzde 10 iyi bir rakam…

Bu gün Motorlu taşıtlar vergisine bir baktığımızda otomobiller yaş ve Motor silindir hacmine göre 100 liradan 45 Bin liraya kadar vergi ödüyorlar. Bu rakam Minibüs, Panel van, Kamyon, Otobüsler için daha farklı. Onlar da yaşlarına göre 1152 liradan5242 liraya kadar Motorlu taşıtlar vergisi ödüyorlar.

Yüzde 10 her ne kadar az gibi görünse de rakamlara bakınca araç sahiplerinin homurdanmasına neden olacak gibi görünüyor.

Sanki birileri sabahtan akşama kadar oturuyor “Neye vergi koyabiliriz, nasıl yeni vergiler toplarız” diye düşünüyorlar.

YOL VE TRAFİK PAYI’NIN havuzda toplanarak nüfus ve yüzölçümlerine göre belediyelere aktarılacağı hatta Çevre vergisinin de artırılmasının hedeflendiği ileri sürülüyor.

Emlak vergisi ve çevre atık vergisinin de alındığına göre geriye ne kaldı?

 Daha var; yakında evlerde Tuvaletlere katı atık bırakma vergisi de çıkarılırsa kimse şaşırmasın…

Yazarın Diğer Yazıları