MUSTAFA AYDOĞAN

CHP'DE KONGRE SÜRECİ BAŞLADI

MUSTAFA AYDOĞAN

Cumhuriyet Halk Partisi il ve ilçe kongrelerini tamamladı, şimdi sırada 28-29 Mart tarihinde yapılacak olan CHP Olağan kongresi var.

Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mayıs 2010 tarihinden beri Genel Başkanlık görevini sürdürüyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin ardından 1938’de toplanan 1. Olağanüstü kurultayda rahmetli İsmet İnönü Genel Başkanlık koltuğuna oturdu ve 33 yıl boyunca da bu görevi sürdüren isim oldu.

İnönü’nün istifasının ardından da 14 Mayıs 1972’de ''Genel Başkanlık Seçimi Özel Kurultayı'' toplandı ve Bülent Ecevit genel başkanlığa seçildi.

12 Eylül askeri müdahalesinin ardından partiler kapatıldı ve yöneticilerine siyasi yasak getirildi. Kapatılan bu partilerin yeniden açılmasına olanak sağlayan yasanın çıkmasından sonra 9 Eylül 1992'de toplanan 25. Kurultayda CHP'nin yeniden açılması kararı alındı. Genel Başkanlığa Antalya Milletvekili Deniz Baykal seçildi.

SHP ile CHP arasındaki birleşme sürecinde 8 Şubat 1995'de yapılan bütünleşme kurultayında Hikmet Çetin CHP Genel Başkanlığını üstlendi.

Bundan yaklaşık yedi ay sonra, 9 Eylül 1995 tarihinde toplanan 27. Kurultayda Hikmet Çetin aday olmadı. Deniz Baykal, Murat Karayalçın ile yarıştı ve genel başkanlığa seçildi. 18 Nisan 1999'da yapılan seçimlerde CHP meclis dışında kaldı ve Baykal 22 Nisan'da genel başkanlıktan istifa etti.

CHP'nin 9. Olağanüstü Kurultayı 22 Mayıs 1999 tarihinde yapıldı ve Altan Öymen genel başkanlığa seçildi. Öymen, CHP'nin 6. genel başkanı oldu.

Parti içi gruplar arasındaki çekişmeler yüzünden 15 ay sonra olağanüstü kurultaya gidildi. 30 Eylül 2000 tarihindeki 11. Olağanüstü Kurultayda Deniz Baykal yeniden genel başkanlığa seçildi. Baykal, istifa ettiği 10 Mayıs 2010 tarihine kadar bu görevi sürdürdü.

CHP Genel Başkanlığını en uzun süre yapan İsmet İnönü’nün ardından Deniz Baykal ise 17 yıl genel Başkanlık koltuğuna oturarak ikinci sırada yer aldı.

Baykal’dan sonra göreve gelen Kemal Kılıçdaroğlu ise 10 yılı tamamladı. Daha önce Kılıçdaroğlu’nun karşısına Genel Başkan adayı olarak çıkan isimler seçimlerden mağlubiyetle ayrıldılar.

Daha önce de aday olan Muharrem İnce bu güne kadar aday olup olmayacağını kesin olarak açıklamasa da, “Hele bir kurultay gelsin Ben lafımın arkasındayım. CHP adayı doğal Cumhurbaşkanı adayıdır. Öyle olmalıdır. Yoksa iddiamız ortadan kalkar” diye yanıt vermişti. Ancak İnce şu ana kadar adaylık sinyali vermedi.

CHP’de kulisler yapıladursun 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçimlerde mersin Milletvekili seçilen Aytuğ Atıcı genel Başkan adayı olacağını açıkladı. Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Fikri Sağlar ve Ali Şeker’in ön planda olduğu sol blok Kılıçdaroğlu’na karşı görünüyor. 400-450 kişilik bir delege grubunun da Kılıçdaroğlu aleyhinde oy kullanacağı iddiaları dolaşıyor.

Ancak İl ve ilçe örgütlerinin bir çoğunun desteğini arkasına alan Kemal Kılıçdaroğlu’nu 37.Olağan kurultay’dan da Genel Başkan olarak çıkacak gibi görünüyor.Yani Aytuğ Atıcı’nın işi zor gibi.

Yazarın Diğer Yazıları