MUSTAFA AYDOĞAN

BU GİDİŞ NEREYE?

MUSTAFA AYDOĞAN

İŞKUR’un geçtiğimiz yıl Kasım ayında yayımladığı rapora göre toplam 3 milyon 296 bin kayıtlı işsiz bulunuyordu. Bu işsizlerin 157 bin 137’si uzun süreli işsiz olarak tanımlanan 1 yıl ve daha uzun süredir iş arayanlardan oluşuyordu. Böylece geçen yıl işsizlerin yüzde 4,7’si uzun süreliydi.

Ekonomimizde iyiye gidiş olduğunun üstüne basa, basa söylenmesine rağmen durum her geçen gün artan işsiz sayısına bakınca hiç de gerçeği yansıtmıyor. Ekonomi iyiye gidince iş insanlarının durumunun daha iyi olması, yeni işyerlerinin açılması, üretimin artması, daha çok istihdamın sağlanması lazım.

Bir yılda uzun süre işsiz olanların sayısı yüzde 341 artıyorsa, “Bu gidiş nereye?” diye sormak da abes olmasa gerek. Genç işsizlerde durum daha da vahim. Artış bu kez 341’den 377’ye yükseliyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kasım ayına ilişkin kayıtlı işsiz sayılarını yayımladığı raporla gözler önüne serdi. Bu rakamlar birilerinin, “Çamur at izi kalsın” diyerek ortaya attığı rakamlar değil. İşkur’a  göre Kasıma ayı itibariyle kayıtlı işsiz sayısı 1 yıl öncesine göre 730 bin kişi artarak 4 milyon 26 bin kişiye yükselmiş. Kayıtlı işsiz sayısı her gün ortalama 2 bin kişi birden artmış.

Ülkemizde 15 ile 34 yaş arasında 1 yıldır uzun süredir işsiz olanların sayısı Kasım ayı itibariyle 463 bin 563 kişi. Bu sayı geçen yıl kasım ayında sadece 97 bin 100 kişiydi. Ortaya çıkan resmi veriler işsizliğin özellikle gençlerde yapışkan hale geldiğinin de kanıtı niteliğinde. Uzun süreli işsiz sayısı 1 yılda yüzde 341’lik artış gösterirken, yaş aralığı 15-34 ile sınırlandırıldığında artış oranı yüzde 377 olarak gerçekleşmiş durumda.

694 bin 282 kişilik uzun süreli işsizlerin eğitim durumlarına da göz atıldığında ülkenin Üniversite mezunlarının içinde bulunduğu karanlığı da gözler önüne seriyor. İŞKUR verilerine göre bu kişilerin yüzde 17’si yani 119 bin 565 kişi en az 1 lisans bölümünü bitirmesine rağmen 1 yıldan uzun süredir İŞKUR’a kayıtlı.

Geçen yıl Kasım ayında bu sayı sadece 20 bin 940’tı. Böylece geçen 12 ay içinde uzun süreli üniversite mezunu işsiz sayısındaki artış oranı yüzde 470 oldu. Diğer yandan uzun süredir kayıtlı işsizler içinde başı sayısı 247 bin 48 olan ilkokul mezunu işsizler çekiyor.

Her yıl üniversitelerimizden yaklaşık 100 Bin civarında örencinin mezun olduğunu hesaba katarsak delik giderek daha da büyüyecek. Tüm bunları hesaba katarak çözüm üretiliyor mu, çözüm üretilmiyor, üretilmeye çalışılıyor ancak üretilen çözümler de çok cılız kalıyor.

Üniversitelerden mezun sayısının düşürüleceği iddiaları var, ancak böyle yapılması da hiçbir şekilde sonuç alınmasını sağlamaz.

Milyonlarca işsiz vatandaşın iş bulma hayali ile kayıt yaptırdığı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), temsil ve tanıtıma harcadığı yüksek giderleri görünce insanın “Vay be” diyesi geliyor.

2018 yılında bünyesinde 3.5 milyon kayıtlı işsiz, 2019 yılında da 4 Milyon işsizi bünyesinde barındıran İŞKUR, Sayıştay raporlarına göre temsil ve tanıtma giderlerine 2018 yılında toplam 20 milyon 617 bin 79 TL ödemiş. Bakalım bu rakam bu yıl ne kadar olacak. Bir tarafta yokluklarla savaş ve bir tarafta da savurganlığın dik alası yaşanıyor.

Bir kez daha soruyorum: BU GİDİŞ NEREYE?

Yazarın Diğer Yazıları