MUSTAFA AYDOĞAN

ALLAH VİCDAN MERHAMET VERSİN

MUSTAFA AYDOĞAN

Elazığ depremi ile ülke olarak büyük bir üzüntü yaşadık. “Allah benzer acıları bir daha yaşatmasın” diye dualar ediyoruz ancak deprem gerçeğini göz ardı edemeyiz.

Depremin ardından tüm STK’lar, dernekler ve Belediyeler kolları sıvadılar, hatta Mahalle muhtarları bile yapılan yardımların deprem bölgesine ulaşması için ellerinden gelen çabayı gösterdiler. Türk Milleti olarak kederde ve tasada nasıl kenetlenmesi gerektiğini dosta, düşmana göstermiş oldular.

Şimdi gelelim asıl fırsatçılara…

 

6.8 büyüklüğündeki depremden sonra 33 mahallesi bulunan Elazığ’da bazı binalar yıkılırken birçok bina ise ağır ve orta hasarlı raporunun ardından vatandaşların can güvenliği nedeniyle kullanıma yasaklanıyor.

Kentte geçici olarak kurulan çadırlara spor salonlarına, camilere, okullara ve misafirhanelere yerleşen vatandaşlar havaların soğuk olması ve Devletin de kira yardımı da dahil yardım yapacak olması nedeniyle kendilerine yeniden kiralık ev bulmak için harekete geçiyorlar.

Kiralık evlere talebin artması birden ev sahiplerinin de iştahını kabartıyor, ev kiraları neredeyse iki mislini aşıyor.  Ev sahipleri daha önce 700 liradan kiraya verilen ev kiralarını 1500 liraya kadar yükseltiyorlar.

Bu durum karşısında “Allah vicdan, merhamet versin” demekten başka bir şey gelmiyor insanın elinden.

Ülke genelinde tüm insanlarımız ve kurumlarımız seferber olurken, vicdan ve merhameti bir yana bırakıp gözünü para hırsı bürüyen insanların gözünü Allah doyursun. Evi yıkılan ve zor durumda kalan vatandaşların yerinde kendilerinin de olabileceği düşüncesini yaşasalar bırakın kiraları iki mislinden fazlasına yükseltmeyi, uzun süre kira talebinde bile bulunmadan zor durumdaki depremzedelere kucak açarlar.

Her ev sahibinin de aynı vicdansızlığı yapacağını zannetmiyorum, mutlaka duyarlı olan ev sahipleri de vardır ancak istisnalar kaideyi bozmuyor.

Allah tüm depremzedelerin yardımcısı olsun.

İŞTE GÜVEN VE GÜVENSİZLİK

Dünyada birçok ülkede yapılan güven konusundaki anketten ülkemiz üçüncü sırada yer alıyor. Bizim insanımız açıkça birbirine artık güvenmiyor. Bunun farklı, farklı nedenleri olabilir.

Daha önce toplanan deprem paralarının başka yerlere harcanması da  TV8’de yardım kampanyası başlatan Acun Ilıcalı’yı etkilemiş ki, toplanan 73 Milyon TL yardım paralarının sadece depremzedeler için kullanılmasını İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’dan rica ediyor.

Soylu ise düzenledikleri basın toplantısında isim vermeden Acun Ilıcalı’ya cevap veriyor ve şöyle diyor: "Bütün milletimiz rahat olsun. Buraya gelen bütün yardımlar ve bağışlar itinayla, hakkaniyet ölçüsü içerisinde dağıtılmaktadır. Yani geçmiş alışkanlıklardan kalan 'Acaba ne olacak' sorusu Elazığ ve Malatya üzerinde speküle edilmesi bizi üzer. Burada yüce bir gönüllü ordusu var, Elazığlılar, Malatyalılar bu konuda çok güçlü bir iradeye sahipler"

Bizlerin temennisi de toplanan yardım paralarının adil ve hakkaniyet ölçüsü içerisinde depremzedelere ulaştırılması. Zaten insanların bir birine güvenmediği ülkemizde olan güvenleri de tamamen kaybetmeyelim.

Yazarın Diğer Yazıları