MUSTAFA AYDOĞAN

ALLAH TÜRK ASKERİNİ KORUSUN

MUSTAFA AYDOĞAN

Türk Akımının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Libya’da  ateşkesin sağlanması için çağrıda bulundular. Ateşkesin sağlanması hepimizi rahatlatacak, diken üstünde olmayacaktık. 12 Ocak Pazar gecesi  00.00’dan itibaren başlanması istenen ateşkes çağrısına Libya Devlet Yüksek Konseyi olumlu cevap verirken Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter, Türkiye ve Rusya'nın ateşkes çağrısını reddettiklerini duyurdu. Hatta  Hafter güçlerinin kontrol alanlarını Trablus, Sirte ve Misrata'yı da dahil edecek şekilde genişletmek için operasyonlarına devam edecekleri kaydedildi.

Libya'daki Türk askerinin konuşlanması ve yapılacak çalışmaları yürütecek Korgeneral başkanlığında 35 kişiden oluşan ilk askeri ekip Libya'ya gitti. Korgeneral başkanlığında Libya'ya giden ekip ilk etapta karargah yerini belirleyecek. İkinci aşamada ise Libyalı askerlere eğitim verilmesi planlanıyor. Libya'ya ayrıca askeri lojistik destek de sağlanacak. Mehmetçiğin Libya'ya ihtiyaca göre peyderpey gönderilmesi planlanıyor. Mehmetçiğin Libya'ya gitmesinin tamamlanmasının ardından kurulacak olan karargahta kara, deniz ve hava unsurları koordine edilecek. Türkiye Libya'nın askeri reformlarını gerçekleştirmesi, bir an önce kendi topraklarını savunur hale gelmesi ve Libya'nın Hafter başta olmak üzere gayri-meşru aktörlerden elinde silah bulunduranların saldırılarını sona erdirecek güce kavuşması için çalışmalarını sürdürecek.

Erdoğan ve Putin’in “Ateşkes” çağrısını reddeden Hafter’in emrinde 30 binden fazla asker bulunuyor. Hafter'in emrinde 7 bin 200'den fazla savaşçı bulunuyor. Hafter, çoğu doğu bölgelerinde olmak üzere paralı askerlere sahip. Es-Saka ve Hafter'in oğlu liderliğindeki 106. Tugay başta olmak üzere doğu bölgelerinde büyük Tugaylar bulunuyor. Hafter'in kontrolünde 7 hava üssü mevcut. Önemli hava üslerinden bazıları, Cufra Hava Üssü ve 7 bin kapasitekli EL-Vatiyye Hava Üssüdür.

Rus Wagner Grup savaşçıları, Sudan Bağımsızlık Hareketi'ne bağlı milisler ve Çadlı savaşçılar da Halife Hafter'e bağlı silahlı güçlere destek veriyor. Libya'da en az 200 Rus paralı asker görev yapıyor. Sudanlı savaşçıların sayısı 2016'da 1.500 olarak açıklanmıştı. Rakamın 2019'da 4 bine kadar çıktığı tahmin ediliyor. İtalya merkezli Uluslararası Siyasal Araştırmalar Enstitüsü'nün Mayıs 2019 verilerine göre Libya Ulusal Ordusu'nun bünyesinde yaklaşık 18 bin yabancı savaşçı bulunuyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Putin’in de ateşkes çağrısı yapmasına rağmen Hafter’e destek veren ülkeler arasında Rusya’da bulunuyor. Rusya’nın dışında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Fransa, Katar ve İtalya da Libya'daki duruma bir şekilde dahil olan ülkeler arasında yer alıyor.

Hafter’in ülkesini terk ettiğinde sığındığı ülkede ABD olmuştu. Birleşmiş Milletlerin çağrısına dahi kulaklarını tıkayarak aldırış etmeyen Hafter, öyle kolay, kolay dize geleceğe benzemiyor.

Libya’ya gönderilecek Mehmetçiklerimiz inşallah Libya’da görevlerini tamamladıktan sonra inşallah ülkemize sağ, salim dönerler. Bir yandan Suriye’den sürekli şehit haberlerinin gelmesi ile içimiz yanarken, bir yandan da Libya’dan acı haberler almak istemiyoruz.

En büyük güvencemiz de Kara ve Deniz unsurlarının yanı sıra Hava unsurlarımızın da Libya’da bulunacak olması. Çünkü; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı bir açıklamasında Libya'da sahada durumun askeri bakımdan nasıl göründüğüne yönelik bir soru üzerine, hava gücü açısından Halife Hafter kuvvetlerinin lehine bir durum olduğunu söylemişti.

Söyleyebileceğimiz tek şey ALLAH TÜRK ASKERİNİ KORUSUN.

Yazarın Diğer Yazıları