MUSTAFA AYDOĞAN

ALIN BU MAAŞLA SİZ GEÇİNİN

MUSTAFA AYDOĞAN

TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık yüzde 11.84, aylık 0.74 olarak belirlendi. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin zam oranları da belli oldu. Memur maaşları ve emekli memur aylıkları yüzde 5.49 oranında zamlandı. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları da yüzde 6.49 oranında zamlanacak.

Öncelikle enflasyon ne demek ona bir bakalım; “Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Diğer bir tanımı nominal millî gelirin, bu gelirle satın alınan mal miktarına nazaran artması yani şişmesi demektir. Deflasyonun tersidir. İlk tanımda iki durumdan bahsedilmektedir”

Yani fiyat düzeyinin sürekli ve hissedilir düzeyde artmasına bakalım öncelikle; Patlıcan yüzde 30.76, Kuru Soğan yüzde 25.07,Domates 17.33,Salatalık 14.80,Kabak 14.40 artış gösteriyor. Fiyatı düşen ürünlere baktığımızda ise mevsimi olması nedeniyle Portakal haricinde yüzde 10’un üstünde düşen yok.

Bunun yanı sıra Elektrik, Doğalgaz, Su ve taşıma hizmetlerine yıl içerisinde yapılan zamları hiç görmemezlikten geliyoruz. Onları da hesaba katarak enflasyon hesabı yapacak olursak TÜİK’in rakamlarına göre Devlet memurları, sözleşmeliler, memur emeklileri, SGK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan zam oranları Devede kulak olarak da kalmaz.

Yine TÜFE’nin açıkladığı Enflasyon verilerine göre 12 aylık TÜFE ortalaması 15.18 oldu. Böylece 2020 Ocak ayında kira artışlarına yapılacak olan zam oranı da ortaya çıkmış oldu. Maaşlara yüzde 6 zam, kiraya yüzde 15.18 zam. Özellikle de emekliler aldığının neredeyse 2,5 kat fazlasını kiraya verecek. Cebine yine girecek para yok, fazlası ile çıkacak para var.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN ZAMLI MAAŞLARI ŞU ŞEKİLDE OLDU:

Bağ-Kur emeklisi esnaf için eski emekli maaşı: 1675 TL -

Ocak 2020 Emekli maaşı: 1784 TL

Bağ-Kur emeklisi tarım için eski emekli maaşı: 1249 TL -

Ocak 2020 Emekli maaşı: 1330 TL

SSK (2000 öncesi emekli olan) için eski emekli maaşı: 1983 TL -

Ocak 2020 Emekli maaşı: 2.112 TL

SSK (2000 sonrası emekli olan) için eski emekli maaşı: 1182 TL -

Ocak 2020 Emekli maaşı: 1259 TL

Şimdi gel bu hayat pahalılığında bu maaşlarla hayata tutunmaya çalış.  Bu maaşı ile kira ödese faturaları ödeyecek parası kalmaz, okula giden çocuğuna verecek harçlık bulamaz. Üst, başa bir şey almayı bir yana bırakın Mutfak masrafı için bir kenara ayıracak para kalmaz. Yıllarca çalışıp, didinen insanlara bu emekli maaşını reva görmek vicdan terazisine pek de sığmaz.

Yapılan zamları “Müjde, Müjde” diye vermek ve ballandıra, ballandıra anlatmak da insanların aklı ile alay etmekten başka bir şey değil.

Milyonlarca dar gelirli geçim sıkıntısı çekerken, karnını nasıl doyuracağının, evine nasıl ekmek götüreceğinin hesabını yaparken Midesini her gün tıka basa canının çektiği yiyeceklerle dolduranlar, kafalarını yastığa nasıl gönül rahatlığı ile koyuyorlar çok merak ediyorum.

Yaratılanı sadece yaratandan ötürü seviyorlar, onun ötesinde bir sevgi yok, sadece dilde, gönüller insan sevgisine kapalı.

Yazıyı fazla uzatmama gerek de yok. Ne demişler: “ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ, ANLAMAYANA DAVUL ZURNA AZ”

“Alın bu maaşları siz geçinin” desek, dönüp yüzüne bakarlarsa NAMERTİM…

Yazarın Diğer Yazıları