Hüseyin GÖKTAŞ

SORUMSUZ MEDYA

Hüseyin GÖKTAŞ

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Meslek büyüğümüz Veli  Altınkaya zaman zaman söylemlerinde sosyal medya ile alakalı ‘Sorumsuz Medya’  söyleminde bulunur.

Geçtiğimiz Cuma günü Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremle birlikte Depremle aynı saatlerde bir başka sarsıntı da sosyal medyada yaşandı. Arama kurtarma ekipleri tüm gücüyle çalışırken, sosyal medyada birileri Depremin hemen ardından, hatta ilk dakikalarından itibaren sosyal medyada türeyen söylemlere atıfta bulunarak “Her türlü yanlış ve kirli bilgiyi kullanıyorlar, çünkü orası sosyal medya bir diğer deyişle sorumsuz medya.  Bilginin teyit edilmeden paylaşılması ve orada oluşan keşme keş bir bilgi kirliliği oluşuyor.

Depremden hemen sonra Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Elazığ'daki depremle ilgili açıklama yaptı. “Sosyal medyadan paylaşılanlar konusunda uyarı yapıldı.

Prof. Dr. Özener, "Herhangi bir şekilde bir fayın diğer fayı tetiklemesi söz konusu değildir. Ülkemizin bir kez daha deprem ülkesi olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Toplum olarak bu doğa olayına hazırlıklı olmalıyız, bunun önüne maalesef geçemeyiz. Olabildiğince hazırlıklı olmalıyız" diyerek can kaybıyla ilgili resmi sayı açıklama yetkisinin AFAD'da olduğunu belirtti. Ayrıca Prof. Dr. Özener, devletin resmi makamlarından paylaşılan bilgilerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Daha henüz deprem ya da olası başka bir felaket üzerinden yapılan siyasete temkinli. “Her ne kadar sosyal medya böyle bir yer olsa da bilinçli bir insan olarak yapılması gereken iyi mesajların yayılmasını sağlamaya çalışmak. Yani, bir başka deyişle henüz insanlar aş, çadır, battaniye derdindeyken bizler henüz ‘insan olmanın sınavını verememişken’ böyle bir zamanda siyaset tartışmak, acı üzerinden siyaset devşirmek yanlış bir tutum.

Vakit geçirilmeden ilgili kurumlar seferber oldu. Kendini sorumlu hissederek yola çıkan, yardım için kolları sıvayan herkese Türk Milleti adına Teşekkür ederim.

Geçmiş olsun Elazığ, geçmiş olsun Malatya, geçmiş olsun Türkiyem.

Yazarın Diğer Yazıları