Fatma Yıkılmaz

HERKES SEVDİĞİNE SEVDİĞİNİ SÖYLESİN

Fatma Yıkılmaz

İnsanlar neden intihar eder?

Allah’ın verdiği canı neden kendileri almak ister?

Bu bir seçim midir yoksa acı ile baş etme yöntemi mi?

Hiçbir intihar seçim değildir. Hissedilen acı ile baş edemeyen bireyin izlediği yol. Bize göre yanlış yol…

İntihar eden insanlar kötü, deli yada güçsüz müdür, yoksa çaresiz mi?

Yok mudur bunun başka bir yolu, bir çıkış kapısı yok mudur?

Bir başkasına acı yada yük gelmeyen şey neden bir diğerine kapasitesinin üzerinde geliyor?

Son zamanlarda da arttı mı acaba Kayseri’de intihar vakaları?

İnsan üzülüyor duyunca

“Neden” diyor insan. “Neden”

Bir insan canına kastedecek kadar ne yaşamış olabilir. Omuzlarında nekadar yük hissetmiş olabilir. Kapasitesi neydi, nekadarı ile karşılaştı. Çevresindeki bireylerin bundan haberi yok muydu.

İnsan içsel bir varlık. İçinde yaşadıkları ile dışa yansıttıkları farklı olabiliyor. Dış dünyaya yansıttıklarımızdan çok daha farklıdır bizim içimiz. Buda durumu daha anlaşılmaz kılabiliyor.

Hep düşünmüşümdür bir insan neden intihar eder. Kırılma noktası nedir. Ani bir karar mı yoksa tasarlanmış bir yok oluş mu. Biraz daha düşünse kıyar mıydı canına. Mesela kendini 13. Kattan aşağı bırakan bir insan daha 12.katta pişman olup geriye dönmek istiyor mudur.

Geçtiğimiz günlerde 29 yaşındaki genç işe gidiyorum diye evden çıkıyor ve Viyadük’ten kendini aşağı bırakıyor. O yükseklikten kendini atmak, kayalıklarda parçalanmak, zor bir ölümü seçmek… İçinde bulunduğu acıdan daha mı kolaydı. Ardında gözü yaşlı anne, eş bırakmak daha mı kolaydı.

Dün 77 yaşında bir amcamız… Asıyor kendini. Zaten hayatın sonlarına doğru gelmemiş miydin. Yılların verdiği tecrübenle hayatta kalmak daha mı zordu. Neden amca diyorsun. Omuzlarındaki hangi yük kapasitenin üzerinde geldi de kendi canına kıydın. Arkanda gözü yaşlı evlatlar…

Bugünde 44 yaşındaki adam astı kendini yalnız yaşadığı evinin borularına. Yine arkada gözü yaşlı aile…

Görünen o ki bu vakanın yaşı da yok, cinsiyetide.

Uzmanlara göre intiharın amacı aslında ölmek değil. Kendilerini sevdirmek, ilgi açlığını doyurmak, affettirmek yada çeşitli duygu ve düşünceleri içeren sebepler. İntihar eden insanlar daha çok ölmeyi değil sahip oldukları hayatı yaşamak istemedikleri için hayatlarına son veriyor. Ayrıca intihar edecek kişinin çevresine bunu ima eden cümleler kullandığıda söylenir.  Neden fark edilmiyor.

Lütfen herkes sevdiğine sahip çıksın ve seven sevdiğine sevdiğini söylesin.

Neden bu dünyaya geldiğimizi hala bilmiyorum. Ama boşu boşuna gelmediğimizi de düşünüyorum. Madem boşu boşuna gelmedik, boşu boşunada gitmeyelim.

Bu olayın dini boyutunuda düşündüğümüzde ,”Allah’ın verdiği canı Allah alır” sözünü düşündüğümüzde, kendi canına kıyanları cehennemde ebedi bir azabın beklediğini düşündüğümüzde intiharında bir çözüm olmadığını, omuzlardaki yükten kurtulmak isterken o omuzlara ebedi bir yük yüklediğimizi anlıyoruz.

Hayat gerçekten çok kısa. Geldiğiniz yaş her ne ise 30-40-50 geriye dönüp baktığınızda inanın 1 gününüzü bile tam olarak hatırlamazsınız. Geçen ömrünüz nasıl hızlı geçtiyse kalan ömrünüzde aynı hızla geçecektir. Lütfen hayata tutunun ama çokta ciddiye almayın.

Ve bu dünyada her ne yaşıyorsanız yaşadığınız şey elbet bir gün bitecektir. İster sevinç, ister hüzün. Gün gelir mutlaka biter yada yer değiştirir. Hepsinin geçeceğini bilin ve önünüze bakın.

İntihar bir yardım çığlığı olmamalı. İntihar bir son değil aksine daha zorlu yollar için bir başlangıçtır. Hem sizin hemde geride bıraktığınız sevdikleriniz için.

Hayatımızın sağlığımızın kıymetini bilelim. Bu dünya zaten geçici. Zaten gideceğiz buralardan. Bir an önce gitmek için acele etmeyelim.

Ya Sabır… Ya Allah…

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları