Fatma Yıkılmaz

ANNELİĞİDE OYUNCAK ETTİLER

Fatma Yıkılmaz

Paha biçilemeyen tek şey anne sevgisidir. Bu kutsal toplumsal rolün üzerine o kadar çok söz, hadis, tespit var ki saymakla bitmez. Efendimiz “Cennet anaların ayakları altındadır” demiş mesela.

Hangi annelerin?

Çocuğu için tüm fedakarlıklara katlanmış, saçını süpürge etmiş tabirini hayata geçiren annelerin mi yoksa çocuğunu üvey baba ellerine vermiş yada boğarak öldürmüş yada üç kuruş nafaka ve egoları için çocuğun hayatını karartan annelerin mi?

Çocuğu için saçını süpürge etmiş annelik modeli artık günümüzde önemini yitirmeye mi başlıyor?

Toplumda birçok rolü üstlenen kadınların bazıları annelik rolünde maalesef sınıfta kalıyor. Çocuğu olana kadar kadın olan kişi, çocuğu olduktan sonra hatta hamilelik döneminden itibaren annelik rolünü üstleniyor. Bu bazen ağır sorumluluklar yüklüyor kadına. Hayattaki öncelikleri, beklentileri, kaygıları, ilişkileri tamamen değişiveriyor. Bazı kadınlar bu role hazır değilken bir anda bunun içinde buluyorlar kendilerini. Zaten filmde orda başlıyor. Bir anda dünyaları başına yıkılıyor ve olan çocuğa oluyor.

Evli iken yine hayat normal gidiyor asıl olay boşanmalarda yaşanıyor. Kadında, adamda kendi dertleri ve egoları peşine düşüyor. Genel anlamda çocuk bakımından ve sorumluluğundan uzak olan adam bu rolden daha da uzaklaşırken, kadın ise gelecek kaygısı, nafaka, tazminat peşine düşüp çocuğu ihmal edebiliyor maalesef. Evet, yine olan çocuğa oluyor.

Şimdi bu konuda son zamanlarda Türkiye’de yaşanmış üç olaya dikkat çekeceğim:

Habere göre;

Eski Milli Futbolcu Emre Aşık ile 9 yıllık eşi arasında çekişmeli boşanma davası sürerken, çocukların velayeti geçici süreliğine babaya veriliyor. Hafta sonu çocuklarını alan ve tekrar babaya teslim edecek olan anne ise şov peşinde. Çocuğunun ağlamalarını arkadaşına çektirip, birde dönüp kameraya gülümsüyor. Ben o görüntülere baktığımda kadında annelikten eser bulamıyorum.

Bir diğer haber ise Kayseri’den…

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde birlikte yaşadığı kadının 3 yaşındaki oğlunu döverek öldürüp, mezarlığa gömen üvey baba…

Ceset 8 gün sonra bulunuyor. Annenin haberi yok mu bu olaydan. Nasıl evinde rahatça uyudun. Elin adamı evladına kıymış. Vayy vayy

İzmir’de eşinden 1 yıl önce boşanan ve psikolojik rahatsızlığı olduğu söylenen kadın ise kendi öz kızını boğarak öldürüyor.

Eee hani annelik. Sen ilişkini sürdüremedin, adamdan boşandın diye çocuğun suçu ne?

Çocuğunu kendi öz babası ile yaşatamayıp, üvey babanın elinde can verdiren anne mi olur?

Maalesef bazı zamane kadınları annelik gibi yüce bir makamı yerle bir ediyor. Yapmayın! Çocuk bakamayacaksanız yapmayın. Annelik gibi her kula nasip olmayacak yüce bir görevi heba etmeyin.

Bir kadını süsü ve makyajı değil anneliği güzelleştirir. Annelik yapamayan, sözde anneler hepiniz çirkinsiziniz.

Yazarın Diğer Yazıları