Ahmet ZORLU

TASARRUF

Ahmet ZORLU

Büyükşehir Belediye Başkanlığı Koltuğuna oturan Sayın Memduh Büyükkılıç’a, ‘Hayırlı olsun’ ziyareti yaptık.

Yoğun trafikte zaman bulabildiğimiz kadarıyla, kendisi ile Kayseri üzerine sohbet etmeye çalıştık.

Ancak görüşme trafiği o kadar yoğundu ki, kısıtlı bir zaman dilimi ile sınırlı tuttuk ziyareti ve röportajı.

En çok üzerinde durduğu konu, Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik durumunun düzeltilmesi anlamında attığı adımlardı.

Mesela Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesinde, müteahhit firmanın hak edişlerini göreve gelir gelmez ödediklerini, ancak firmanın ‘Fiyat Farkı Kararnamesi’ uyarınca açtığı davanın sürdüğünü dile getirdi, “Kardeşim gel işine başla. Mahkeme kararname ile ilgili ne kadar verirse onu da ödemeye hazırız. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesinde 6 binayı daha ihale ediyoruz. Kentsel Dönüşüm Projelerini desteklemeyi de sürdüreceğiz” dedi.

İkinci mesajı, ilk meclis toplantısında aldığı 120 milyon liralık borçlanma yetkisi ile ilgiliydi. Büyükkılıç, bu yetkiyi belediyenin kredibilitesini ölçmek amacıyla aldıklarını belirterek, “Bu krediyi kullanmadık. Kullanmayı da düşünmüyoruz. Ama bir kenarda böyle bir yetkinin durması önemliydi, meclisimizin de bize güvenini bu sayede test etme imkanı bulduk”  görüşünü dile getirdi.

Bir üçüncü konu Muhalif üyelerinde bulunduğu bir meclis ile yol yürüyeceğini hatırlatıp, bunun sorun teşkil edip etmeyeceği, ayrıca belediye bürokrasisinde yapılacak değişiklikti.

Size bir şey söyleyeyim mi, Sayın Büyükkılıç’ı bu ziyaret sırasında çok daha demokrat buldum. Farklı düşüncelere, yapıcı eleştirilere daha çok önem vereceğinin mesajlarını altını kalın çizgilerle çize çize dile getirdi ve dedi ki;

“Büyükşehir Belediyesi’nde  muhalefetin olması bizim için de önemli bir adım. Bu kente hizmet konusunda aramızda bir görüş ayrılığının olmasını beklemiyorum. Nitekim ilk meclis toplantısında da bir anlayış birliğinin olduğunu gördük. Mecliste çoğunluk bizde diye, her konuda dayatma yerine, her projede uzlaşma arayacağız. Göreceksiniz, uyum içinde bu süreci götüreceğiz. Bürokrasideki değişim konusuna gelince, elbette kendime yakın çalışma arkadaşlarımla yola devam edeceğim. Bu çerçevede bazı küçük değişiklikler yaptım, yapmaya devam edeceğim.  Belediyenin yapılanmasında da revizyona gidiyor, bazı yan kuruluşların yönetim kurulu üye sayısını azaltıyoruz. Tüm belediye çalışanlarının şunu bilmesini umuyor ve istiyorum, hayatımda hiçbir yerde benim adamım olmadı. İşini şevkle ve hizmet aşkıyla yapan, tempomuza ayak uydurma konusunda çelişkisi olmayan tüm mesai arkadaşlarımızla uyum içinde çalışacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın..”

Sayın Büyükkılıç’ın, ziyaret günü benim bu köşede yayımlanan ‘Hava İkmal Arazisi’ ile ilgili eleştiri ve önerilerim konusunda da biraz buruk olduğunu hissettim.

Bu konuya da açıklık getirdi, tahsisin yapılış şeklini anlattı.

Anladığım kadarıyla endişelerimin en azından bir bölümünde haklıymışım.

Ama Havacılık Lisesi konusunda ortak görüşte olduğumuzu gördük. Fakülte meselesinin ise YÖK’le ilgili olduğunu söyledi. Ben Uçak Mühendisliği Fakültesi konusunda da ısrarcıyım. Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes veya Kayseri Üniversite Rektörlüğüne yazı yazarak YÖK ile temasa geçmeleri ve bu alanda modern bir uçak mühendisliği fakültesinin kurulması noktasında girişim başlatmasını öneririm. Zira buradaki böyle bir fakülte öğrencilerinin pratik yapacağı, neredeyse Cumhuriyetle yaşıt bir kurum var, Hava İkmal ve Bakım Merkezi.

Önümüzdeki günlerde, merkez ilçelerden başlamak üzere ziyaret serisini sürdüreceğiz.

Hayırlı olsun dediğimiz her başkana da, yönettikleri kent parçası ile ilgili sorular sormaya ve görüşlerini Olay Türk Tv’de, Kayseri Olay Gazetesi’nde ve bu köşede dile getirmeye devam edeceğiz.

Yapacağımız bir başka şey de, hatalı ve yanlış bulduğumuz her belediyenin, her başkanın uygulaması konusunda uyarı görevimizi yerine getirmeyi sürdüreceğiz.

Zira bu Kent, bu Vatan bizimdir.

Her olumsuzluktan bu kent halkı etkileniyorsa ve gazeteci uyarı görevini yapmıyorsa, bu işte bir yanlışlık vardır.

Yandaş olmayacağız, yalaka hiç olmayacağız, ama kuru muhalifte olmayacağız.

Gazeteciliğin evrensel kurallarını işletmeye sesimiz çıktığı sürece devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları