ÜRETİCİLERİN SAMAN İSYANI! SAMAN KARABORSAYA DÜŞTÜ!

ÜRETİCİLERİN SAMAN İSYANI! SAMAN KARABORSAYA DÜŞTÜ!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti il yönetimi ziyaretlerini sürdürüyor. Parti yöneticileri, bu kez de Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği’ni ziyaret ederek sorunları dinledi. Birlik Başkanı Ercan Aras, arpa, saman, kepek ve yem fiyatların zamlanmasına tepki gösterdi. Aras, 10 gün gibi kısa bir sürede saman fiyatlarının yüzde 100 zamlanarak 350 TL’den 700 TL’ye çıktığını söyleyerek, fahiş artışlardan ve karaborsadan dert yandı. “Saman stokçuları yargılansın” çağrısı da yapan Aras, “Böyle giderse bu yıl kimse besicilik ve hayvancılık yapamayacak. Mevcut duruma tedbir alınmazsa biz üreticiler batar, Türkiye’deki hayvancılık felç olur” diye konuştu. İYİ Parti Kayseri Kalkınma Politikaları Başkanı Ahmet Kılıçarslan ve Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı  İcabi Yeşilyurt, Kırmızı Et Üreticileri Birliği’ni ziyaret etti. Ziyarette  Birlik Başkanı Ercan Aras yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Birlik Başkanı Ercan Aras, verimli bir hasat dönemi geçirmelerine karşın arpa, saman, kepek ve yem fiyatların zamlanmasından dolayı sıkıntılı olduklarını söyledi.  10 gün gibi kısa bir sürede saman fiyatlarının yüzde 100 zamlanarak, 350 TL’den 700 TL’ye çıktığını dile getiren Aras,  fahiş artışların yanı sıra, karaborsacılar tarafından stokçuluk yapılarak piyasaya ürün tedariği konusunda sıkıntı yaratıldığı ve mahsulün en bol olduğu dönemde istenilen oranda saman bulunamadığını kaydetti.

“BÖYLE GİDERSE BU YIL KİMSE BESİCİLİK VE HAYVANCILIK YAPAMAYACAK”

“Böyle giderse bu yıl kimse besicilik ve hayvancılık yapamayacak” diyen Aras, şunları söyledi, “On veya on  beş gün önce saman fiyatları 350-400 TL arasında iken şu an 700-800 TL arasında olup yüzde 100 fiyat artışı olmuştur. Bunun en büyük sebebi geçen yıl saman fiyatları kışın çok yüksek olduğu için Türkiye’nin köylerinde zengin olan, parası ola ve değişik meslek gruplarında olan karaborsacılar köylere girip, ne kadar saman varsa tek bir noktadan veya iki, üç noktadan stok yapıp, kışın iki, üç katına daha fazla para kazanmak için şu anda saman stoku yapmaktadırlar. Bu yüzden dolayı biz üreticiler tarımsal verimin çok olduğu harman zamanında saman bulamıyoruz.  Mevcut duruma tedbir alınmazsa biz üreticiler batar, Türkiye’deki hayvancılık felç olur” diye konuştu.

“ET İTHAL ETMEK AYIPTIR”

Devlet yetkililerinden beklentilerinin olduğunu anlatan Aras, “Acil eylem çağrısı” yaptı. Başkan Aras, şu ifadeleri kullandı, “Muhtarlara acil olarak yazı gönderip, köylere ve tarlalarda saman stokunu yasaklamak. Eğer bu şekilde saman stoku yapmış olanlar varsa cezai işlem uygulanması, karaborsacıların yargılanması, konunun Maliye boyutunun araştırılarak denetlenmesi, Jandarma kuvvetlerinin devreye sokup bu insanları tespit etmek ve önlemek, eğer bu girişimler fayda sağlamıyorsa, acil olarak yurt dışından saman ithal ettirtmek . Saman ithal etmek  ayıp değildir.  Buj eylemler üreticiyi rahatlatacak olup, aksi durumda et ithal etmek zorunda kalabiliriz. Et ithal etmek ayıptır.”

KOMİSYON KURMA KARARI

Diğer yandan ziyarette dert dinleyen İYİ Parti il yöneticileri, söz konusu sorunların çözümüne yönelik Kalkınma Politikaları Başkanlığı ile Kırmızı Et Üreticileri Birliği arasında komisyon kurma kararı alındığını duyurdu.