Sarız`da Muhtarlar Günü kutlandı: Muhtarlık 187 yıldır bu topraklarda!

Sarız`da Muhtarlar Günü kutlandı: Muhtarlık 187 yıldır bu topraklarda!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sarız'da ilçe protokolünün de katılımıyla Muhtarlar Günü kutlandı 
İlçe meydanındaki törende konuşan Sarız ilçesi Bahçeli Mahallesi Muhtarı Yusuf Canpolat,  1829 yılında Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihinin 19 Ekim 2015 tarih ve 11 sayılı genelgeyle, aynı gün Resmi Gazetenin 29507 mükerrer sayısı ile yayınlanarak Muhtarlar günü olarak kutlanmasına karar verildiğini hatırlattı. 
MUHTARLIK 187 YILDIR BU TOPRAKLARDA
Açıklamasında, "Bu günün Muhtarlar Günü ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kulanan Canpolat, "19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833  tarihinde Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan Muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Müessesesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki olarak kesintiye uğrasa da o dönemler de dahi varlığını devam ettirmiştir. Muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kanunlardan biridir. Türkiye genelinde toplam 50.157 Sarız da ise 44 Mahalle Muhtarı olarak Mahallerimize hizmet etmekteyiz." dedi.
VATANDAŞLA, KURUMLAR ARASINDA KÖPRÜ
Muhtarların, Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynadığına dikkat çeken Canpolat, şunları söyledi: Muhtarlar, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Devletimiz vatandaşa ulaşmak istediğinde bize, vatandaş devlete ulaşmak istediğinde yine bize müracaatta bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşımız bizleri en yakınındaki devlet temsilcisi pozisyonunda ve kendi içinden bir insan olarak görüyor. Muhtarlarımız mahallelerde devletin tüm kurumlarını temsil etmekte olduklarını ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi olarak görmektedir. Muhtarlık halkımızın talep, problem ve ihtiyaçlarını en kısa yoldan yetkili makamlara arz ederek çözüme vesile olmak hususunda halkımızın en yakın yardımcısıdır. Bizler hem milleti hem de devleti temsil gibi önemli bir görevi yerine getirmekteyiz. Muhtarlar günü genelgesinde; ‘’Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Muhtarlığın 187 yıllık Merkezi ve Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mührü’nden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.
Bu nedendir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, ‘’siyasal’’ değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel ve yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.’’ Bu günü bizlere ‘’Muhtarlar Günü’’ olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında büyük emek veren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza teşekkürlerimi sunuyorum .Bugün aramızda olmayan ebediyete göç etmiş tüm muhtarlarımızı ve Karapınar Mahalle Muhtarımız Ali Yaşar Çiçek ve Oğlakkaya Mahalle Muhtarımız İbrahim Maraşlı’yı saygıyla yad ediyorum. Mekanları Cennet olsun diyorum.  19 Ekim Muhtarlar Günü tüm Muhtar  arkadaşlarıma kutlu olsun. Bugün Burada  Muhtarlar Günü programının düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan herkese Muhtar Arkadaşlarım ve Şahsım adına teşekkür ederim.