'Mantı denilince akıllarda bundan sonra Erzurum da gelecek'

Kayseri'nin eşsiz lezzetlerinden pastırmanın nereye ait olduğu tartışmaları sürerken, Kayseri'nin yine yöresel lezzetlerinden birisi olan mantı da bir başka tartışma konusu oldu. Erzurum tescilini aldığı mantıya sahip çıktı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

'Mantı denilince akıllarda bundan sonra Erzurum da gelecek'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Pastırma, Kayseri’nin mi, Kastamonu’nun mu yoksa Sivas’ın mı? işte bu soru son günlerde fazlası ile tartışılıyor. Kentler tescilini aldığı pastırmaya sahip çıkıyor. Aralarında zaman zaman tatlı atışmaların yaşandığı şehirlerde pastırma tartışması devam ede dursun şimdiki yeni tartışma konusu mantı oldu. 
Türk mantı çeşitleri dendiğinde hemen herkesin aklına gelen ilk seçenek olan Kayseri mantısı oldukça küçük kapatılmasıyla diğer mantılardan farklılaşan bir yemek. Hatta daha önce de duymuş olabileceğin gibi Kayseri mantısının bir kaşığa kırk tanesi geleni makbul.  Coğrafi işaretli ürün belgesine sahip Kayseri mantısı diğer mantı çeşitlerine göre daha sulu.

Geçtiğimiz yıllarda mantı konusu gündeme gelmiş ve ‘Sinop mantısı mı, Kayseri mantısı mı?’ diye sorulmuştu. İki şehir arasındaki mantı tartışmasına bir şehir daha eklendi. Erzurum mantı yarışında ‘bende varım’ dedi. 

TOBB’un Kayserili Başkanı’na Erzurum Mantısı
Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’te adeta Erzurum Serkan Akköse, Anadolu Su Böreği ve Erzurum Mantısı sunumuyla fuarın gözdesi oldu. Erzurum’un meşhur su böreğini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmayı başaran Serkan Akköse, yeni bir hamleyi de Erzurum Mantısı ile yaptı. YÖREX’te görücüye çıkardığı tescilli Erzurum Mantısı ile tüm dikkatleri üzerine çeken Akköse, aslen Kayserili olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan da tam not aldı. Mantısı ile meşhur Kayseri’ye Erzurum Mantısı ile mesaj veren Akköse, bu lezzeti TOBB’un Kayserili Başkanı Hisarcıklıoğlu ile de tanıştırdı. Erzurum standına ETB Başkanı Hakan Oral ve ETSO Başkanı Saim Özakalın’la birlikte gelen Rifat Hisarcıklıoğlu, kendisine ikram edilen Erzurum Mantısına 100 üzerinden 100 puan verdi. ETSO Başkanı Özakalın’ın kendi elleriyle ikram ettiği Erzurum Mantısı için “Çok Lezzetli” yorumunu yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu girişiminden dolayı Akköse’yi kutladı. Erzurum standında yaşanan renkli görüntülere, orada bulunan Dadaşlar da tanıklık ederken, yapılan yorumlar da bir o kadar ilginç oldu. Fuarı gezen Erzurumlu ziyaretçiler, Erzurum Mantısının tanıtımını, mantısıyla meşhur olan Kayseri ve yine Kayserili TOBB Başkanı ile birlikte yapmanın dâhiyane bir fikir olduğunu belirterek, “Tereciye tere satmak işte budur” dediler.

İşte yeni tartışma konusu: Mantı Kayseri'nin mi, Erzurum'un mu?

Erzurumlu genç girişimci Serkan Akköse, Kayserili TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan tam puan alan Erzurum Mantısı ile de ayrıca gururlandıklarının altını çizdi.

‘Mantı denilince bundan böyle akıllara sadece Kayseri değil, Erzurum da gelecek’
Akköse, şunları kaydetti: “Şehrimizde 54 Coğrafi İşaretli ürün bulunuyor ve bu ürünlerin arasında üretimini bizim yaptığımız Erzurum Su Böreği ve Erzurum Mantısı da var. Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığımızın girişimleriyle tescil edilen Erzurum Mantısını, YÖREX’te çok özel bir isimle buluşturduk. TOBB’un Kayserili Başkanı Sayın Rifat Hisarcıkloğlu standımızı ziyaret edince, kendisine Erzurum Mantısını tattırdık. ETSO Başkanımız Sayın Saim Özakalın, TOBB Başkanımıza Erzurum Mantısını kendi elleriyle ikram etti. Sayın Hisarcıklıoğlu Erzurum Mantısını çok sevdi ve 100 üzerinden 100 puan verdi. Bu da demek oluyor ki, mantı denilince bundan böyle akıllara sadece Kayseri değil, Erzurum da gelecek”

İşte yeni tartışma konusu: Mantı Kayseri'nin mi, Erzurum'un mu?