Kayserili eski Komutan Ünal: Akın Öztürk bu girişimin Cemal Gürsel'i
15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü'ndeki görüntüleri hakkında dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Org. Abidin Ünal, Hürriyet Gazetesi'den Abdulkadir Selvi'ye konuştu. Selvi de Ünal ile 15 Temmuz Darbe girişimi gecesine yönelik yaşadığı bazı olayları anlattı.
15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’ndeki görüntüleri hakkında dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Org. Abidin Ünal, Hürriyet Gazetesi’den Abdulkadir Selvi’ye konuştu. Selvi de Ünal ile 15 Temmuz Darbe girişimi gecesine yönelik yaşadığı bazı olayları anlattı. Ünal, ““Hiçbir zaman Akın Öztürk’ün darbe ile ilişkisi olmadığı iddiasında bulunmadım. Darbe girişiminin ertesinde şahsımı arayan Cumhurbaşkanı’na da şayet girişim başarılı olsaydı, Akın Öztürk’ün bu girişimin Cemal Gürsel’i olacağını tahmin ettiğimi belirttim” dedi.
Selvi, "Abidin Paşa’dan 15 Temmuz bombaları" başlıklı köşe yazısının bir bölümünde şu ifadeleri kullandı:
Akın Öztürk’ün rolü neydi?
“Hiçbir zaman Akın Öztürk’ün darbe ile ilişkisi olmadığı iddiasında bulunmadım. Bunu ayrıca Sincan Batı Savcısı’na verdiğim 2. ifademde de açıkça belirttim. Darbe girişiminin ertesinde şahsımı arayan Cumhurbaşkanı’na da şayet girişim başarılı olsaydı, Akın Öztürk’ün bu girişimin Cemal Gürsel’i olacağını tahmin ettiğimi belirttim.”
- Akın Öztürk koluna girdiğinde ne anlatıyordu?
“Saat 15.30 civarında Akın Öztürk hapsedildiğim odaya geldi. Beraber çıktık. Yaşar da (Güler) burada dedi. Akın Öztürk’ün çıkmaya çalıştığını hissettim. Yaşar Güler ile beni kalkan olarak kullanmaya çalışıyordu. Koluma girdiğinde ne espri yaptığını tam olarak hatırlamıyorum ama ‘Yaşar’da burada, çıkıyor’ dediği hatırımda.”
Akın Öztürk’ün karargâha resmi kıyafetle geldiğini, ancak 20.30’da evine gittiğini, evinden gözaltına alındığını hatırlatarak, “O nedenle üzerinde askeri üniforma değil, tişörtlü kıyafeti vardı” diyor. Ama çok önemli bir soru soruyor. “Açıklamaya Akın Öztürk ismini koymadım. Sonradan kim ekledi acaba?”
Abidin Paşa, yanlış bir algıya meydan vermemek için konuşmakta kararlı. “Meclis’te 15 Temmuz’u araştıran komisyon beni de davet eder diye bekledim. Ama ne hikmetse beni çağırmadılar” diye sitem ediyor. Paşa sitem etmekte haklı.
Yazının tamamı için Hürriyet Gazetesi internet sayfası linkine tıklayınız…
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/abidin-pasadan-15-temmuz-bombalari-40619386
Ünal'ın 15 Temmuz darbe girşiminin bir numarası olarak gösterdiği Cemal Gürsel kimdir?
1960 Darbesi sonrası oluşturulan Millî Birlik Komitesi başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü Cumhurbaşkanıdır.
Gürsel ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde şu ifadeler yer alıyor:
1915–1917 yıllarında Topçu Subayı olarak Çanakkale Savaşlarına katılan Cemal Bey, Filistin ve Suriye cephesinde görev aldı. Kurtuluş Savaşı’nın Batı cephesindeki bütün savaşlarına katıldı. 1929 yılında Harp Akademisi’ni bitiren Gürsel, 1958 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. 3 Mayıs 1960'ta bir mektupla silahlı kuvvetlere veda ederek İzmir'e gitti. 27 Mayıs 1960 günü gerçekleştirilen askerî müdahaleden hemen sonra MBK'nın başına getirildi. 28 Mayıs'ta devlet ve hükümet başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilerini üstlenerek yeni hükümeti kurdu. Devrik Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanının idam edilmesinden sonra yeniden demokratik düzene dönülmesi ve 1961 Anayasası’nın hazırlanmasında önemli rol oynadı. Halkoyuna sunulan ve kabul edilen bu Anayasa gereğince 10 Ekim 1961’de yapılan seçimlerden sonra oluşturulan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin dördüncü cumhurbaşkanı seçildi. 1966 yılında başlayan rahatsızlığının, görevini yapmasına engel olacak duruma gelmesi üzerine,TBMM kararıyla cumhurbaşkanlığı görevine son verildi. 1927 yılında Melahat Hanım’la evlenen ve bir çocuğu olan Cemal Gürsel, 14 Eylül 1966’da vefat etti.