Kayserili Başkan açıkladı. İşte AB'den coğrafi işaret tescili alan ürün

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB'den coğrafi işaret tescili alan 18. Ürünü açıkladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Kayserili Başkan açıkladı. İşte AB'den coğrafi işaret tescili alan ürün

Kayserili  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu AB'den coğrafi işaret tescili alan 18. ürünü açıkladı. AB'den coğrafi işaret tescili alan 18. ürün ise Ezine Peyniri oldu. 

Kayserili Başkan açıkladı. İşte AB'den coğrafi işaret tescili alan ürün

Türkiye’de 2007 tarihinde coğrafi işaret olarak tescil edilen Ezine peyniri, Çanakkale’nin Ezine, Bayramiç, Ayvacık, Çan ilçeleri ile Merkez ilçesine bağlı Karacaören, Kurşunlu, Şerbetli ve Kirazlı köylerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerden üretiliyor.

Kayserili Başkan açıkladı. İşte AB'den coğrafi işaret tescili alan ürün

Daha önce tescil alan 17 ürün

Daha önce AB'den coğrafi işaret tescili alan ürünler ise şu şekilde sıralanmıştı; 1. Gaziantep Baklavası, 2. Aydın İnciri, 3. Malatya Kayısısı, 4. Aydın Kestanesi, 5. Milas Zeytinyağı,  6. Bayramiç Beyazı,  7. Taşköprü Sarımsağı, 8. Giresun Tombul Fındığı, 9. Antakya Künefesi, 10. Suruç Narı, 11. Çağlayancerit Cevizi, 12. Gemlik Zeytini, 13. Edremit Zeytinyağı, 14. Milas Yağlı Zeytini, 15. Ayaş Domatesi, 16. Maraş Tarhanası, 17. Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini…

Kayserili TOBB Başkanı paylaştı

Kayserili  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu AB'den coğrafi işaret tescili alan 18. ürünü açıkladı. Kayserili Başkan Hisarcıklıoğlu’nun açıklaması ise şu şekilde: “Ezine Peyniri AB'den coğrafi işaret tescili alan 18. ürünümüz oldu. Avrupa Birliği’nden tescilli ilk Türk peynirimiz. Ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum. İnşallah çok yakında başka ürünlerimizin müjdesini vereceğiz. 1. Gaziantep Baklavası 2. Aydın İnciri 3. Malatya Kayısısı 4. Aydın Kestanesi 5. Milas Zeytinyağı 6. Bayramiç Beyazı 7. Taşköprü Sarımsağı 8. Giresun Tombul Fındığı 9. Antakya Künefesi 10. Suruç Narı 11. Çağlayancerit Cevizi 12. Gemlik Zeytini 13. Edremit Zeytinyağı 14. Milas Yağlı Zeytini 15. Ayaş Domatesi 16. Maraş Tarhanası 17. Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini 18. Ezine Peyniri Avrupa Birliği süreci devam eden 45 coğrafi işaret ve 5 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Kayserili Başkan açıkladı. İşte AB'den coğrafi işaret tescili alan ürün

Kayseri’de 3 ürünün başvurusunu yapmıştı

Kayseri’ye özgü Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu ve Kayseri mantısı için AB'den coğrafi işaret tescili başvuruda bulunulmuştu. Kayseri Ticaret Odası da 2017 yılında Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu ve Kayseri mantısına coğrafi işaret tescili için AB Komisyonu'na başvurunun kabul edildiğini duyurmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılının Temmuz ayında ise AB tescil başvurusunda bulunan Kayseri Pastırması’nın kontrolleri yapılmıştı. Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu ve Kayseri mantısı AB’den tescil için bekleme sürecinde.

AB tescili için bekleyen diğer ürünler

AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen ürünler ise şu şekilde sıralandı: "Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, Gaziantep fıstığı, lahmacunu ve fıstık ezmesi, Kayseri mantısı, pastırması ve sucuğu, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın Memecik zeytini, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Kahramanmaraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep menengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu, Milas Çekişke zeytini, Hatay kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı, Söke pamuğu, Şanlıurfa keten köyneği fıstığı ve Fethiye kaya inciri."