Kayseri'de son 1 ayda 30 kişiyi zehirleyerek hastanelik etti!

Kayseri Eğtim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, vatandaşları güzel avrat otu zehirlenmelerine karşı uyardı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Kayseri'de son 1 ayda 30 kişiyi zehirleyerek hastanelik etti!

Kayseri Eğtim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt vatandaşları halk arasında güzel avrat otu, yaban tütünü veya dilber otu olarak bilinen tıp dilinde ise Atropa bella-donna olarak tabir edilen yabani ota karşı uyardı.

Kayseri'de son 1 ayda 30 kişiyi zehirleyerek hastanelik etti!

Özellikle son bir ayda vaka sayısının 30'a kadar çıktığının altını çizen Doç. Dr. Ömer Salt hastaların bir kısmının da yoğun bakıma ihtiyaç duyduğunu açıklayarak şunları söyledi: “Güzel avrat otu dediğimiz, bizim de Atropa bella-donna dediğimiz bir ot türü. Özellikle yeşil yapraklı bitkilerin arasına karışıp büyüyen yabani bir ot türü. Ciddi zehirlenmelere neden olabiliyor, o açıdan son bir ay içinde vaka sayımız 30'u geçti ve bunların önemli bir kısmıda yoğun bakım ihtiyacı duydu. O açıdan halkın bilgilendirilmesi önem arz ediyor.
Şöyle ki bu ot daha önceki çağlarda da kullanılan bir ot güzel avrat oyu denilmesi kulağa hoş gelmese de özellikle eski çağlarda kadınların güzelleşmek amacıyla bu otun sıvı hale getirip gözlerine damlatması gözbebeklerini gözlerine damlatması gözbebeklerine büyütmesinden kaynaklanıyor. 
Bazı yerlerde Yaban Tütünü deniliyor bazı yerlerde Dilber Otu deniliyor ama en çok bilinen adı Güzel Avrat Otu” dedi.

Kayseri'de son 1 ayda 30 kişiyi yoğun bakımlık yaptı

Zehirlenme belirtilerini tek tek sıraladı

“Ispanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin alınması sonrasında iyi ayıklanmaması neticesinde yemeklerin arasına karışıyor.” diyerek alınan yeşil yapraklı bitkilerin dikkatli bir şekilde ayıklanması gerektiğinin önemine de vurgu yapan Doç. Dr. Ömer Salt şunları söyledi: “Bizde de başvurular şu şekilde oluyor, özellikle nereden alındığı önemli değil ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin alınması sonrasında iyi ayıklanmaması neticesinde yemeklerin arasına karışıyor. Hastaların başvuru şikayetleri çok değişik oluyor. Bazıları hastalar ‘kendimi iyi hissetmiyorum’ diye, bazısı ‘ateş bastı’ diye, bazısı ‘idrarımı yapamıyorum’ diye geliyor. Bazısı hastalar yakınıyla geliyor, ‘hocam evde oturuyorduk aniden kalktı çöpleri karıştırmaya başladı, hiçbir hastalığı yok bildiğimiz, aynı yemekten yedik biz zehirlenmedik, bizde böyle bir belirti olmadı’ diyor. Zaten onlara da söylüyoruz bir ilacın bir maddenin zehir olup olmadığını belirleyen şey tozudur. O hastaya denk gelen doz daha yüksek olduğu için bu tip belirtilere neden oluyor. 
Çok santral sinir sistemi dediğimiz beyinden halisülasyonlar gösterebiliyor var olmayan şeylere varmış gibi yaşayabiliyor hastaya. Ya da terlemeyi engelleyerek vücut ısısını aniden yükseltebiliyor. Ya da mesanede boşalmayı engelliyor, idrar tansiyonu dediğimiz aniden mesanenin şişmesine neden olabiliyor.  Ya da kalpte çarpıntı hissi yaratabiliyor, atropin bizim normalde ilaç olarak kullandığımız bir madde. Ama yüksek dozda alındığında hastaya mutlak ve mutlak zararlı oluyor. Ya da hipertansif  atağa neden olabiliyor hastanın şuuru aniden değişiyor ve hastaların çoğunda da bu bulgular mevcuttu. 
Önemi ne bunun eğer ki çok yüksek dozda alındıysa komaya kadar bir tabloya neden olabiliyor. Yani hastanın yoğun bakımda entübe takibi gerekebiliyor diyaliz ihtiyacı olabiliyor bu açıdan çok önemli” dedi.

Kayseri'de son 1 ayda 30 kişiyi yoğun bakımlık yaptı

‘Şu ana kadar çok şükür ölümcül vaka yok’

En çok başvuru sebebinin ıspanak olduğunu da belirten Doç. Dr. Ömer Salt sözlerini şöyle devam etti: “İnsanların buna dikkat etmesi gerekiyor nereden alınmış olursa olsun yeşil yapraklı bitkiler mutlaka iyi temizleyip iyi ayıklamaları gerekiyor. Arada yaban tütünü denilmesinin sebebi yapraklarının birazda tütün andırması.Bu açıdan ıspanağı aldınız mesela, bize en çok başvuru sebebi ıspanak yeme sonrası geliyor. Pazardan almış marketten almış vesaire sap kısımlarını kesmiş güzelce yıkamış ama ayıklamamış. Ayıklamadığı zaman bu tabloya neden olabiliyor. Şu ana kadar çok şükür ölümcül vaka ile karşılaşmadık ama yoğun bakımda takipe devam eden hala hastalarımız mevcut ve bu gidişle de sayının artması riski mevcut doğal olarak. Çünkü yabani olarak yetişiyor ve hasat esnasında beraber toplanıyor ıspanaklı olsun tereyle ile olsun ya da kuzu kulağı ekşimen diyoruz onların arasına da karışmış olabiliyor. Halkın bu hususta dikkatli olması gerekiyor ki zarar görülmesin” dedi.

Kayseri'de son 1 ayda 30 kişiyi yoğun bakımlık yaptı