Kayseri'de 'Mucit Hafızlar Şenliği'

İmam Buhari'den, Akşemseddin'e, İbn-i Sina'dan, Mehmet Akif Ersoy'a kadar bilime ışık tutanlar Develi Bilim Şenliği'nde büyük ilgi gördü. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de 'Mucit Hafızlar Şenliği'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Develi ilçesinde şenliği büyük ilgi gördü. 30 öğrenci, 8 danışman öğretmen nezaretinde hazırlan Mucit Hafızlar projesi ise şenliğin en dikkat çeken eserleri arasında yer aldı. Develi Müftü Numan Cebeci İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirildi.

Okul hakkında bilgiler veren Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen,

“Develi Müftü Numan Cebeci İmam Hatip Ortaokulu, 2017 yılında örgün eğitimle birlikte Hafızlık Projesini yürütmek üzere açılmış bir proje okuludur.  Aynı zamanda İlçe ortalamasının üzerinde bir Akademik olarak kariyere de sahiptir.
4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrenciler arzu ederlerse akademik eğitimlerini aynı kampüs içerisinde İlçe Müftülüğüne bağlı Kara Müftü Erkek Kuran Kursu ve Numan Cebeci Kız Kuran Kursunda hafızlık eğitimlerini alma imkanı sağlanmaktadır.
2021 Yılında 22 öğrenci aynı zamanda hafız olarak mezun olmuşlardır. 21 öğrenci de Proje Liselerine yerleştirilmiştir. 2022 yılında pandemi şartlarına rağmen 16 öğrenci hafız olarak mezun olmuştur. 2023 yılında 19 öğrenci hafız olarak mezun oldu. 2024 yılında 16 öğrenci hafız olarak mezun oldu. Elde edilen başarılar, Hafızlık eğitiminin Akademiye engel olmadığı da kanıtlanmıştır.” dedi. 

Mucit Hafızlar Bilim Şenliğine, Müftü Emin Patan, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Tahtaoglu, Okul müdürü Muammer Emin Serkan, Proje Koordinatörü Mustafa Güler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. 

Kayseri'nin 'Mucit Hafızlar Şenliği'

Şenliğe ilişkin detaylar aktaran Ötegen, Mucit Hafızlardan bazıları ve icatlarını şöyle sıraladı:

İbnül Heysem: Gözün yapısı, görme eyleminin gerçekleşme biçimi ve görme bozuklukları hakkında çalışmalar yürütmüştür. Işığın gözden değil nesneden çıktığını ve nesneden göze ulaştığını kanıtlamıştır.

İmam Buhârî: Sahih hadisleri ilk defa bir araya getiren ve hadis ilmine yaptığı katkılarla bilinen bir âlimdir.

Akşemseddin: Tıp tarihinde mikrop konusunu gündeme getiren ve hastalıkların bu yolla bulaştığı fikrini öne süren kişidir.
İbn-i Sina: Tıp alanında yazdığı eserlerle İslam ve Batı dünyasını derinden etkilemiş ve bu eserleri uzun yıllar tıp eğitiminde temel ders kitabı olarak okutulmuştur.

Mehmet Akif Ersoy: Veterinerdir. Bulaşıcı hayvan hastalıkları hakkında çalışmalar yapmıştır.

Buruni: Deney ve gözleme önem vermiş, icat ettiği astronomik aletleri ve çizimleriyle ilgi duyduğu ilimlere katkıda bulunmuştur.

Uluğ Bey: Ünlü matematikçi ve astronomi bilginidir.

Kayseri'nin 'Mucit Hafızlar Şenliği'