Depremin yıl dönümünde korkutan tespit

On binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam 1 yıl geçti. Peki deprem için gereken önlemler alındı mı? Gazeteci Osman Çiftci yaptığı paylaşımı ile dikkat çekti. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Depremin yıl dönümünde korkutan tespit
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

6 Şubat 2023’te Türkiye asrın felaketini yaşadı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla meydana gelen 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki iki deprem ülkeyi yasa boğdu. 9 saatle arayla meydana gelen ve ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerde binlerce vatandaşımız yaşamını yitirirken milyonlarca vatandaş etkilendi. 

Felaketin yıl dönümünde Türkiye’nin dört bir yanında anma programları düzenlenirken, peş peşe mesajlar yayımlandı. Gazeteci Osman Çiftci de 6 Şubat depremine ilişkin bir paylaşım yaptı. Paylaşımında, Kayseri’de hasar gören yapının olduğunu söylerken, “Şehrime bakınca ‘evet bu iş tamam’ diyemiyorum” ifadelerini kullandı. 

Gereken derslerin alınıp alınmadığını soran Çiftci açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “53. 537 can… Dile kolay… Deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Çıkarmamız gereken dersleri çıkardık mı, alınması gereken tedbirleri aldık mı diye şöyle dönüp depremde 1.143 yapının zarar gördüğü şehrime bir baktığımda, ‘evet bu iş tamam’ diyemiyorum… Başını sokacak yeri olmadığı için yıkım kararı çıkan evlerde yaşam mücadelesi veren insanların olduğu şehrimizin depremde en güvenli şehir olmasını diliyorum.”

Çiftci’nin paylaşımına ise dikkat çeken bir yanıt geldi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ, Kayseri’nin deprem raporuna değinerek, gereken tedbirlerin alınmadığını söyledi. TMMOB Kayseri Deprem Raporunu hatırlatan Yalçındağ, “TMMOB Kayseri Deprem Raporunda da belirttiğimiz gibi, yeraltı ile ilgili MAKRO bölgeleme çalışmaları olmadan yapılan 30 m.lik zemin etütleri yetersizdir. Yönetmeliklerimiz bile buna ve başka parametrelere uygun değilken gereken tedbirleri bırakın almayı, yanından bile geçmiyoruz.” dedi.