'Çiftçinin en büyük düşmanını' açıkladı! Konyalılar bu işe çok kızacak

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay'dan dikkat çeken açıklama. Akay, açıklamaları ve işaret ettiği bölge akıllarda soru işaretleri bıraktı. Sektördeki 'kaçak şeker ekimi' tartışması başladı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

'Çiftçinin en büyük düşmanını' açıkladı! Konyalılar bu işe çok kızacak
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın, açığa ekim konusunda yaptığı açıklamalar akıllarda soru işaretleri bıraktı. Akay, açıklamalarıyla bir diğer anlamda sözleşme dışında yani  ‘kaçak şeker ekimi’ tartışmalarını da gündeme taşıdı. 

Çiftçi fena para kazanmıyor!

1855 lira fiyat açıkladıklarına dikkat çeken Akay, “Çiftçi bu fiyat üzerinden fena para kazanmıyor.  Dekar olarak baktığımızda, masrafları çıktığımızda çiftçinin 600 lira bazında kazancı söz konusu. 100 dekardan baktığımızda 500 bin TL’ye tekabül ediyor. Bu diğer ürünlerle karşılaştırıldığında fena bir kazanç değil. Tabi çiftçinin tarımda teknolojiyi de takip etmesi gerekiyor. Bir traktör çıkmış kaç milyona? Makinesini alacak olsanız yüz binler ödemek zorunda kalıyorsunuz. Çiftçi kazandığı ile sadece ailesini geçindirmek için değil, teknolojiye de yatırım yapmak zorunda. Buna böyle bakmak lazım” dedi.

'Çiftçinin en büyük düşmanını açıkladı!' Konyalılar bu işe çok kızacak

Açığa ekim çiftçinin en büyük düşmanı!

Bu yıl Şeker çiftçisinin beklenti yüksek olmakla birlikte fena para kazanmadığını öne süren Akay,  çiftçinin üretimini sürdürmek istediğini ancak açığa ekim tehdidi ile de karşı karşıya kaldığını vurguladı. 

'Çiftçinin en büyük düşmanını açıkladı!' Konyalılar bu işe çok kızacak

Haksız rekabet var

Başkan Hüseyin Akay, “Açığa ekim çiftçinin en büyük düşmanı. Biz 1855 liraya pancarı alıyoruz, Konya, bazı bölgelerde 800-900 liraya tonunun düştüğünü duyuyoruz. Sözleşmeli ekim yapan çiftçiye zarar veriyor. Bu sektörde haksız rekabeti getiriyor. Sözleşmeli üretim yapan çiftçiye zarar veriyor" diye konuştu.

'Çiftçinin en büyük düşmanını açıkladı!' Konyalılar bu işe çok kızacak

Ekildiğine göre mutlaka alan var

"Biz kooperatif kuruluşu olarak çiftçimizin ürettiğinin dışında bir ürünü almayız, aldırmayız, ama bunu başka türlü alan kuruluşlar var" diyen Akay, "Bunlar ekildiğine göre ve kullanıldığına göre mutlaka alanlar var demek ki. O zaman ben 1855 liradan ki polarıyla beraber 2000 liranın üzerinde bir fiyat öderken, karşı taraf 1000 lira 900 lira ödediği taktirde maliyetlerde ciddi bir fark ortaya çıkıyor. O zamanda fiyatlarda anormallikler oluşmaya başlıyor. Onun için bu açığa ekimlerin de mutlaka önlenmesi lazım. Sektörün geleceği açısından önlenmesi lazım" dedi.

'Çiftçinin en büyük düşmanını açıkladı!' Konyalılar bu işe çok kızacak

Akay'ın katıldığı TV programında yaptığı açıklamaların yankısı sürüyor. Akay'dan acı itiraf: Gelecek seneyi tehlikeli görüyorum! Haberin detayları için TIKLAYIN