Büyükşehir'den 'Adrese teslim ihale' iddialarına yanıt

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, CHP Milletvekili Çetin Arık'ın, 'Adrese teslim ihale' iddialarına yanıt verdi.

Büyükşehir'den 'Adrese teslim ihale' iddialarına  yanıt
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yaya alt ve üst geçitlerinde bulunan özürlü asansörlerin, yürüyen merdivenlerin arızalarının uzaktan tespiti ve 7/24 izlenmesi için uzaktan kontrol sistemi kurulması işinin önce yaptırıldığını,sonra ihalesinin yapıldığını öne sürdü. Arık, daha sonra bazı örnekler de vererek, “Adrese teslim ihale” iddiasında bulundu.

BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA: AÇIK İHALE...
Yaşanan bu gelişmenin ardından Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden, Milletvekili Arık’ın iddialarına yanıt geldi. 
İşte Belediyeden yapılan o açıklama:

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin EKAP üzerinden yapılan bir ihaleye ilişkin CHP Kayseri Milletvekili Sayın Çetin Arık ile CHP İl Başkanı Sayın Ümit Özer’in eksik bilgilerle kamuoyunda yanlış anlamalara yol açabilecek değerlendirmelerde bulunması üzerine açıklama yapılması gereği duyulmuştur.

Kamu yararı gözetilerek yürüyen merdivenler ile üst geçitlerdeki asansörlerin daha etkin ve verimli kullanılabilmesi ve vatandaşlara kaliteli bir hizmet sunulabilmesi amacıyla “Yaya engelli asansörleri, yürüyen merdivenler ve bunlara bağlı panoların, motorların, benzer alt ekipmanların uzaktan kontrol edilerek etkin ve verimli işletilmesi”  adı altında açık ihaleye çıkılması kararlaştırılmıştır.

Tamamen teknik bir konu olması ve sahadaki uygulamasının sonuçlarının görülebilmesinin önem taşıdığı bir çalışma olması nedeniyle “Demo” olarak bilinen bir ön izleme çalışması yapılmıştır. Bu demo çalışması ile kameraların gece ve gündüz görüşleri, arıza tespitteki yeterlilik ve teknik detaylar gibi konular test edilmiştir. Olası sorunlar ya da kamu zararı oluşmaması açısından bir anlamda iş tecrübe edilmiştir.

Akabinde Kamu İhale Kanunu’na göre ihale süreci işletilmiş 04.03.2021 tarihinde gazete ve EKAP ilanına çıkılmıştır. İhale, EKAP üzerinden E-İhale olarak kanuni çerçevede gerçekleştirilmiştir.

Özetle;

1- “Önceden iş verilmiş” iddiaları tamamen gerçek dışıdır. İhale AÇIK İHALE’dir. Rekabetin hakim olduğu, Türkiye’nin her tarafından başvurunun yapılabildiği bir ihaledir. Ayrıca, ihaleye katılan firmalardan en düşük teklifi veren firmanın demo çalışmasına katılmayan bir firma olması bile Milletvekili Arık’ın iddialarını tamamen çürütmektedir.

2-  Milletvekili Arık, “İhaleyi kaça verdiniz, ihaleye kimler girdi diyoruz cevap alamıyoruz” diye yine yanlış bir algı peşinde koşmaktadır. Oysa Sayın Milletvekilinin gayet iyi bilmesi gerekir ki “Sonuçlanmayan ihaleye ilişkin bilgi verilmesi” kanunen suçtur. 19.03.2021 (bugün) yapılan ihalenin 10 günlük itiraz süreci bulunmaktadır. Ayrıca ihale şartnamesine göre incelemesi yapılacaktır. Olası ihale iptalinde ve yeniden ihale düzenlendiğinde “Açıklanan yaklaşık maliyet” üzerinden firmalar hareket eder, rekabet ortadan kalkarsa ortaya çıkacak kamu zararını Sayın Milletvekili nasıl açıklayacaktır. Sayın Milletvekili kanun bilmez bu yaklaşımıyla hem belediyeden suç işlemesini talep ediyor hem de kamu yararını yok sayıyor.

3- Yine açıklamalarından Sayın Milletvekili’nin “Açık İhale” ve EKAP üzerinden yapılan “E-İhale” konusunda bilgisinin olmadığı anlaşılmaktadır. İhaleye Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin bir dahlinin olması bu sistemde söz konusu değildir. İhale, Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatifi dışında elektronik ortamda EKAP Merkezi tarafından herkese açık yapılmaktadır.

4- Demo olarak takılan kameraların çöpe atılması gibi bir durum da asla söz konusu değildir. Hiçbir özel şirketin kendi malını çöpe atması düşünülemez.  48 kamera demoyu yapan firmaya ait ve sistemin tamamının aynı anda çalışabileceğinin tespiti ve ispatı için takılmıştır. Belediyemiz söz konusu 12 lokasyondaki bu demo kameraları için hiçbir şekilde herhangi bir bedel ödememiştir.

CHP'den, 'Büyükşehir Belediyesi'nde adrese teslim ihale' iddiası

Haberin ayrıntıları için TIKLAYIN