Boydaklara kötü haber

Birleşmiş Millletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu'nun (UNCITRAL) TMSF lehine karar vermesi Kayseri'nin önemli sanayi kuruluşlarını bünyesinde bulunduran Erciyes Anadolu Holding için de emsal teşkil edebilir. Bu durum Boydak Ailesi için kötü haber anlamına geliyor. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Boydaklara kötü haber
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

15 Temmuz Darbe girişiminin ardından bir çok sanayi kuruluşuna el konulurken Kayseri’nin en önemli sanayi kuruluşlarından Boydak Holging (Erciyes Anadolu Holging) de FETÖ bağlantısı iddiasıyla, TMSF’ye devredilmişti. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Boydak ailesi ve TMSF yönetiminde olan holding ile ilgili kararını vererek; sanıklara ait holding ve şirketlerin iyi niyetli üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak kaydıyla 35 şirkete ait olan hisselerin müsaderesine hükmedilmesini de onandı ve  Erciyes Anadolu Holding devlet mülkiyetine geçmiş oldu. Şirketin en büyük hissedarı olan Boydak Ailesi için bundan sonraki süreçte tek geçerli yol uluslararası mahkemeler olarak görülürken, uluslararası mahkemelerden de ard arda TMSF lehine kararlar gelmeye başladı. 
A Reporter'ın haberine göre; Türkiye aleyhine 2019 yılında açılan davada Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu (UNCITRAL) tüm iddiaları reddetti. TMSF ve Adalet Bakanlığı muhatap alınarak 30 Eylül 2019 tarihinde yapılan tahkim başvurusunda Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası yükümlülükleri ihlal ettiği iddia edilmişti. Aydınlı Grubu'nda küçük hissedar olan davacı, 24 yıl boyunca hiç kâr payı almamış olmasına rağmen yönetimin TMSF'ye geçmesinin ardından zarara uğratıldığı gerekçesiyle 36 milyon dolar tazminat talebinde bulunmuştu.
UNCITRAL Hakem Heyeti, 8 Ekim 2023 tarihinde oybirliği ile verdiği kararda; davacının yatırımına zarar verilmediği, adil ve eşit muamele standardının ihlal edildiğine dair bir delil bulunmadığını ifade ederek esasa ilişkin tüm iddiaları oybirliği ile reddetti.
Aynı şekilde FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kapatılan Zaman Gazetesi başta olmak üzere, matbaalarının ve gayrimenkullerinin sahibi Cihan Medya Dağıtım A.Ş. hisselerinin yüzde 99.94'lük kısmının sahibi olduğunu iddia eden Cascade adlı şirketin suçlamalarını inceleyen Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi (ICSID) Cascade mesnetsiz bulunarak yetkisizlik kararı verilmişti.
FETÖ firarisi Akın İpek'in Türk mahkemelerinin görevlendirdiği kayyımların İngiltere'de yetkilerinin olmadığı yönündeki iddiası da İngiltere'de Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.