'Bizim bu borcu on kere kapatacak paramız var'
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın canlı yayından Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın sorularına cevap verdi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Olay Türk TV’de Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan’ın hazırlayıp sunduğu Yüz Yüze progamının bu haftaki konuğu Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın oldu.
4,5 yılda Talas İlçesine yapılan yatırımları tek tek anlatan Başkan Yalçın adaylık konusundan belediyenin borcuna kadar birçok açıklamada bulundu.
Sayıştay raporlarında Talas Belediyesi’nin borcuna ilişkin Gazeteci Osman Çiftçi’nin “Sayıştay’ın açıkladığı raporlarda 197.644.048 TL borç yapmışsınız. Böyle bir borç var, nasıl yaptınız?” sorusuna Başkan Yalçın şunları söyledi; “Bir tüccarın borcu mutlaka olur, alışveriş yapan herkesin olur. Olur ama raftaki malı onu karşılıyorsa o borç değildir. Karşılamıyorsa iflas etmiş demektir. Borçsuz belediye olmaz. Ama borcu kapatacak kadar geride malı varsa bizim bu borcu on kere kapatacak paramız var. Bu bir ticaret hamlesi ben o param dursun şuradan İller Bankası'ndan borç alarak bunu yaparsam kardayım” dedi.
Yalçın, ‘Borç batağı olursa o zaman olur’
Başkan Yalçın: “Kredi aldık, Kepez'in okulunu yaptıracağız okulu 43 milyona ihale ettik, 60 milyona mal olacak. İki önceki Milli Eğitim Bakanı, ‘su basmanını yap, ben de fiili durum oluşmuştur deyip üstünü yapayım.’ dedi o da olmadı, fiili durumda oluştu. Köylü beklenti haline geldi. Altı yüze yakın öğrencisi var. Altı yüz öğrencinin ailesi helal olsun ki tarım ve hayvancılık yapıyor. Benim bir lafım var, kırsalı beslemeyen, kırsala sahip çıkmayan, kenti yönetemez.
Koronada yediklerimizi kim yaptı? Hepimiz evimize kapandık, yattık. Hayvancılık ve tarım köylüler yaptı. En az beş yüz ailenin okullarını, ulaşımlarını, sağlıklarını sağlama almazsam tutamam. Herkes şehre gelirse ne olacak o zaman? Bu bilinçle borçlandım arkadaş. Yaptım bir okul, yapıyorum. Başka yerde de var. Bunlar borç değil yahu. Bunları Sayıştay şimdi yazdı diye sıradan bir muhasebe lafıyla borç denmez. Borç batağı olursa o zaman olur.
Mustafa Palancıoğlu benden önce para almış, güneş enerjisi yapmış. Güneş enerjisi, enerji vermeye başladığında devlete satıyor kendi taksitlerini ödüyor. Geri dönüşümden belediyenin kasasına da para kalıyor. Bu borç mu şimdi?
Borcun tanımını çok iyi yapmak lazım. Anlamayan adama anlatmak zor oluyor. Ben daha da borçlanacağım. Bir şeyler yapmak ama arkasını destekleyecek. Talas kendi kendini iki defa, üç defa böyle yetecek bir güce sahip.
Borcumuzu, harcımızı hepsini hesapladık bu yılın bütçesini yaptık. Kaç lira, yüz lira. Hiç umulmadık bir şekilde dünyadaki küresel bir oylamalardan dolayı işçi maaşlarımız, memur maaşlarımız hiç hesaplamayacağımız şekilde arttı. Ondan sonra betonun fiyatları arttı. Şimdi ben borçlanmayacak mıyım? Ne yapacağım? Nasıl ödeyeceğim bunları? Borçlanacağım ama bir sonraki yıl onu düzeltmek üzere hesabımı ona göre yapacağım” dedi.