'Biz de keyfi ceza olmaz'

'Biz de keyfi ceza olmaz'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Hacı Ali Hasgül, 38 Kent TV’ye özel açıklamalar yaptı. Emeklilere verilecek bayram ikramiyeleri hakkında bilgi veren Hasgül, “SGK’nın keyfi ceza kestiği” yönündeki iddialara da yanıt verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, 38 Kent TV  Haber Merkezine konuştu. Dini bayramlar öncesi emeklilere verilecek olan bin TL ikramiye konusunda açıklama yapan Hasgül, yaşlılık aylığı, sürekli iş göremezlik geliri, dul ve yetim aylığı alanlar ile şehit ve gazi yakınlarına da bu ödemenin yapılacağını söyledi. Hasgül, “Öncelikle bayram öncesinde emeklilerimize bu şeklide bin TL dini bayramlarımızdan önce verilmesi konusunda bende bir emekli çocuğu olarak teşekkür ediyorum. Kurumumuzda yaşlılık aylığı alan, kurumumuzdan sürekli iş göremezlik geliri alan, dul ve yetim aylığı alan, şehit ve gazi yakınları gibi aylık ödediğimiz kişilere bu para ödenecektir. Ancak burada ufak bir detay var. Bazı durumlarda kişi birden fazla maaş alabiliyor. Kişi eşinden dolayı maaş alırken kendi emekliliğinden de maaş alıyor. Bu durumda en yüksek olan dosyadan yani kendinden alığı maaştan dolayı ödenecek ama eşinden aldığı maaşa ek ödeme yapılmayacak” diye konuştu. Dul ve yetimlerle ilgili ikramiye ödemesi konusundaki ayrıntıya dikkat çeken Hasgül, yetim kalan çocuklara yüzde 25 ve eşine ise yüzde 50 oranında ödeme yapılacağını söyledi. “Başka bir durumda dul ve yetimlerimizle alakalı. Burada da hisseleri oranında ikramiye ödeneceği ön görüldü. Emeklinin kendisinden dolayı hissesi yüzde yüzdür. Vefatından sonra eşine yüzde 50 oranında maaş bağlıyoruz. Bir kız çocuğu varsa yüzde 25’te kıza bağlıyoruz bu şeklide maaş oranı yüzde 75 oluyor. Dolayısı ile ödeyeceğimiz ikramiye tutarı da toplam 750 TL. iki tane kızı olduğunu varsayarsak, yüzde 25 iki kıza veriyoruz. Böyle olunca toplamda bin TL ödemiş olacağız” dedi.

“ONLARA RAMAZAN’DA DEĞİL KURBAN’DA ALACAK”

Verilecek olan ikramiyeden Mayıs ayı içerisinde emeklilik başvurusu yapanlarından yararlanacağını dile getiren Hasgül, Haziran içerisinde işlem yaptıranların Kurban Bayramı’nda ikramiye alabileceğini açıkladı. Hasgül, şunları söyledi: “SGK’da kişinin 15 Haziran’da maaş alıyor olması temel koşulumuzdur. Kayseri’de bize başvuru yapıp emeklilik sonucu bekleyenlerin Mayıs ayı içerisinde olması gerekiyor. Eğer Haziran’da emeklilik sonucu bekleyenler Temmuz’a kalacağı için Ramazan ayında bu bin TL’yi alamayacaklar. Bunlar Kurban bayramında alabilecekler. Biz bunları hızlı bir şeklide çözmek için özel bir ekip kurduk. Personelimize fazla mesai yaptırıyoruz. Bu çalışmayla hiç kimse dışarıda kalmayacak”

KEYFİ CEZA İDDİALARI ASILSIZ”

Diğer yandan SGK’nın keyfi cezalar kestiği yönündeki iddialara da yanıt veren Hasgül, ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Biz kanunda yazan bir cezanın dışında ceza uygulayamayız” dedi.  SGK İl Müdürü Hasgül, “İdari para ceza uygulaması elbette yapılıyor ama bu bir işveren devlete karşı olan yükümlülüğünü yerine getirmezse, sigortasız işçi çalıştırırsa biz bununla ilgili işlem yapmak zorundayız. Ama keyfi ceza kesilmesi konusu benimde kulağıma geldi. Kesinlikle böyle bir şey olması söz konusu değil. Biz kanunda yazan bir cezanın dışında ceza uygulayamayız. Zaten biz Kayseri’de sanayicilerimizle ve odalarımızla çok yakın ilişkilerimiz var. En yakın partnerlerimizdir. İşleri nasıl geliştirişi konuşuyoruz. Bu iddialar gerçeği yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.