'Asgari ücretten vergi alınmasını sindiremiyorum'

Kayseri SMMMO Başkanı Ali Yedikaya, Kayseri Olay Türk TV'de yayınlanan Ramazan Özel Yüz Yüze programının bugünkü konuğu oldu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Asgari ücretten vergi alınmasını sindiremiyorum'

Kayseri Olay Türk TV’de yayınlanan Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan’ın hazırlayıp sunduğu Ramazan Özel Yüz Yüze programının bugün ki konuğu Kayseri SMMMO Başkanı Ali Yedikaya oldu.  Programda, asgari ücretle çalışanların vergi yüklerini ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sürecini ele alan önemli açıklamalarda bulundu.

Yedikaya, asgari ücretle çalışanlar için gelir vergisinin tamamen muaf tutulduğunu belirtti. Özellikle küçük esnaf, büyük esnaflar ve serbest meslek erbaplarının vergi ödemeleriyle ilgili karşılaştırmalı bir örnek vererek, asgari ücretle çalışan işçilerin vergi yüklerinin oldukça fazla olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Asgari ücretle çalışanlarla ilgili gelir vergisi tamamen muaf oldu. Daha önceki yıllara baktığınızda hep ben söylemişimdir örnek veriyorum küçük esnaf da diyebilirsiniz buna dönem dönem büyük esnaflar da diyebilirsiniz. Serbest meslek kazanç erbapları da diyebilirsiniz.
Bu kişilerin vergi levhasındaki ödediği vergi tutarına baktığınızda örnek veriyorum. Yirmi TL gözüküyorsa asgari ücretli olarak fabrikada çalışan işçilerin ödediği bu on iki aylık bodrodaki toplama baktığınızda kırk elli TL gibi bir rakamla karşı karşıya kalıyor. 

'Asgari ücretten vergi alınmasını sindiremiyorum'

Çoğu platformda da diyordum asgari ücretli kadar iş yeri sahipleri vergi ödemiyor diye bununla ilgili son dönemdeki asgari ücretin işte enflasyonist ortamda ezilmesi emekli maaşlarının enflasyonist ortamda ezilmesi gibi baktığınızda asgari ücretlilerle ilgili en azından asgari ücret tutarı kadar olan kısma üstünde rakam alanlar için değil asgari ücret kadar alanlara gelir vergisinde bir muafiyet sağlandı. Ama tabii onun üstündeki rakamlar da alanlarla da çok kısa bir iki üç aylık süreçte de artan yüzde on beş, yirmi, yirmi yedi, otuz, otuz beş, kırk diye kırka kadar artan bir vergi dilimiyle karşı karşıya kalıyorlar. 

Şimdi burada insanların bu bordrolardan bir şeyleri kaçınma gibi bir boyutları maalesef olamıyor. Eskiden mesela  zarf verirlerdi.  Vergi iadesi gibi ödenen rakamlar alınırdı ama bu sürece baktığımızda maalesef fabrikada bir işçi olarak çalışanlarla ilgili süreçte vergi dilimi muafiyeti, asgari ücret tutarı dışındaki rakamın dışında çok bir şeyle karşı karşıya kalınmıyor. 

Zaten şöyle de bir hüküm var. EYT dediğimiz kesim maalesef bütün siyasilerimiz bunu dillendirdi. Bence yanlış bir karardı maalesef uygulamaya konuldu. EYT'linin maaşı devlete yük olarak doğdu. Sanki EYT olunca insanlar daha çok refah içerisinde yaşayacakmış gibi oldu ki şu andaki geldiğimiz noktaya baktığımızda bu EYT'nin hükümleri bakıldığında bu sefer asgari ücretteki tutarların yetersizliği SGK primlerinin oradan alınıp daha yüksek SGK primleri alınıp o maaş dengesini sağlanması lazım. Yani gelişmiş ülkelere baktığınızda bir emekli maaşı ödeniyorsa eğer bu rakamsal olarak örnek veriyorum. Bir tane, iki tane asgari ücretliden alınan bir rakamla karşılanıyor gibi. Ama bizdeki boyuta baktığınızda bu biraz sıkıntı doğuruyor. O dengeleme ve bir anda her şeyi bozmuş oldu.

'Asgari ücretten vergi alınmasını sindiremiyorum'

Bence bu EYT gibi süreçler geçiş aşamasında. Yani bir kanun çıkmış şimdi tekrardan yedi bin iki yüz meselesi var. Belki ben de ondan faydalanacağım. Ama yani çıkması şu andaki devletin hazine bakan uygulama politikalarına baktığınızda şu anda parasal olarak devlete ekstra bir külfet doğuracağını bunun da bizlerden elektrik işte doğal gaz vergiler primler benzeri şeylerle tekrardan bizden alınması ortaya çıkacak. Yani bu dengelemeyi çok iyi yapmak gerekir diye düşünüyorum. Ama bana kalırsa asgari ücretli tamamen bir maaş unsuru alın teri olarak çalışanlardan vergi alınmasını ben içime sindiremiyorum” dedi.

Ayrıca, ağır şartlarda çalışan işçi grubunun vergiden muaf tutulması gerektiğini vurgulayan Yedikaya, “İşverenleri, benzer yükümlü olanlar versin ama asgari ücret rakamının biraz üstü falan belki şey kurtarır ama yüksek miktarda genel müdür maaşları ve benzeri şeyler varsa belli bir rakamın üstü bence alınsın ama asgari ücretin biraz daha üstünden gerçekten organizede ağır şartlarda çalışan işçi grubu insanlarımız var. Ofislerde çalışanlar var. Ya bu kişiler evlenecek yuva kuracaklar falan. Enflasyonist ortamda zaten sıkıntı var. En azından bir şeylerin muafiyetini yapacaksa yani koca koca fabrikalar var benzeri şeyleri benzeri yerlere yapacaksa en azından bu insanlara, emekçilere yapması. Çünkü bunlar piyasaya sürekli para pompalayıp ihtiyaçlarını karşılamak için çırpınan kesim” dedi.