Denetçi uyardı: İflasla karşı karşıyasınız ve buna rağmen yönetim önlem almıyor..
Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Ulaşım A.Ş. iflasın eşiğinde mi? Ortaya çıkaran rapora göre, şirket 'Teknik iflas' yani 'sermaye kaybı veya borca batık olma durumu' ile karşı karşıya. Buna rağmen yönetimin şirketin varlığını sürdürmesine yönelik herhangi bir tedbir alınmadığı ifade ediliyor. Raporda ayrıca şirket yönetimi uyarılırken, 'alımı yapılan danışmanlık hizmetlerinin yeniden gözden geçirilmesi ve bazı müdürlükleri birleştirilmesi' gibi uyarılarda yer alması dikkat çekti
ŞİRKET YÖNETİMİNE GÖREVLERİ DE HATIRLATILDI
Denetim raporunda şirket yönetimine görevleri de hatırlatıldı. Buna göre raporda yer alan “2021 yılı Şirket Yönetim Kurulu kararlarının incelenmesinde; Şirketin işleyişine ilişkin rutin iş ve işlemlere yönelik kararlar alındığı, Şirketin 6102 sayılı Kanun'a göre teknik iflas ile karşı karşıya kalmasına rağmen Yönetim Kurulu tarafından şirketin varlığını sürdürmesine yönelik herhangi bir tedbir alınmadığı görülmüştür” ifadeleri akıllarda soru işaretleri bıraktı. İşte rapordaki o bölüm: 6102 sayılı Kanun'un “Riskin erken saptanması ve yönetimi” başlıklı 378'inci maddesinde; yönetim kurulu; şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşüren sebeplerin erken teşhisi, bunun için gerekli önlemler ile çarelerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacıyla, uzman bir komite kurmak, sistemi çalıştırmak ve geliştirmekle yükümlü tutulmuştur. 2021 yılı Şirket Yönetim Kurulu kararlarının incelenmesinde; Şirketin işleyişine ilişkin rutin iş ve işlemlere yönelik kararlar alındığı, Şirketin 6102 sayılı Kanun'a göre teknik iflas ile karşı karşıya kalmasına rağmen Yönetim Kurulu tarafından şirketin varlığını sürdürmesine yönelik herhangi bir tedbir alınmadığı görülmüştür.
“ALIMI YAPILAN DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN, BAZI MÜDÜRLÜKLERİ BİRLEŞTİRİN”
Sayıştay denetçileri şirket yönetimine “bazı müdürlüklerin birleştirilmesi, pazarlama sisteminin değiştirilmesi, alımı yapılan danışmanlık hizmetlerinin yeniden gözden geçirilmesi” gibi bazı uyarılarda da bulunarak, şu ifadeleri kullandı: 6102 sayılı Kanun gereği Şirketin sürekliliğinin sağlanması için Yönetim Kurulu tarafından Şirketin mali durumundaki kötüleşmeyi ortadan kaldırmak veya en azından etkilerini hafifletmek amacıyla; bazı müdürlüklerin/üretim birimlerinin kapatılması ya da birleştirilmesi, iştiraklerinde bulunan hisselerin satılması, pazarlama sisteminin değiştirilmesi, alımı yapılan danışmanlık hizmetlerinin yeniden gözden geçirilmesi, satışların maliyeti ile genel yönetim giderlerinin analiz edilerek toplam maliyetlerin minimize edilmesi, hizmet verimliliğinin artırılması ve alınacak diğer maliyet düşürücü önlemler ile Şirket giderlerinin azaltılarak mali yapıyı iyileştirici tedbirlerin alınması gerekmektedir.