AK PARTİLİ VEKİLİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İLE SINAVI!

AK PARTİLİ VEKİLİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İLE SINAVI!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Komisyon Başkanlığını yaptığı ve yıllardır savunduğu İstanbul sözleşmesi ile ilgili Meclis’te “Sözleşmeyi niye kaldırmaya çalışıyorsunuz?” sorusuna sessiz kaldı. 
Gündemde tartışılan İstanbul Sözleşmesi'nin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Konulu Alt Komisyon Başkanı olan AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis’in sessizliği sürüyor. Daha önce yaptığı konuşmalarda ve katıldığı televizyon programlarında sözleşmeyi sıkı bir şekilde savunan ve eleştirilere “Toplumsal cinsiyet eşitliğinden rahatsız olanlar niye kızlarını okutuyor?” akılda kalan sözleri ile de cevap veren Nergis’in, son günlerde çıkan tartışmaların ardındaki sessizliği akıllarda soru işaretleri bıraktı. Nergis, kadına yönelik şiddet konusunda Meclis’te yaptığı bayram öncesi son konuşmasında da İstanbul Sözleşmesini teğet geçti ve tek cümle kurmadı.
 
Meclis’te kadına karşı şiddetle alakalı alınan kararlar ve yapılan çalışmalar hakkında söz isteyen AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis’in, İstanbul sözleşmesi sessizliği sürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda görev yapan ve aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi'nin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Konulu Alt Komisyon Başkanı olan AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, bu konuda birçok toplantı ve görüşme gerçekleştirdi. Özellikle geçtiğimiz yıl yaptığı konuşmalarda ve katıldığı TV programlarında da sözleşmenin gerekliliğini sıkı bir şekilde savundu ve eleştirilere karşı çıktı.
Ancak son günlerde AK Parti içinde  bazı çevrelerce tartışılan ve “Sözleşmeden çıkılmalı” denilen konuyla ilgili sessizliğini sürdüren Nergis, Kurban Bayramı öncesi Meclis’teki konuşmasında kadına yönelik şiddet anlattı, ancak sözleşmeye yine değinmedi.
“KADIN CİNAYETLERİNDE YÜZDE 34 AZALMA VAR”
Dünya ülkeleri ile Türkiye’yi kıyaslayan Nergis, “Şiddetin ırkı, rengi ve dinî yoktur. Şiddet, bütün insanlığın problemidir. Şiddet, maalesef dünyanın her yerinde hüküm sürmektedir. Amerika’da 1 milyonda 21 kadın, Hindistan’da 19 kadın, Arjantin’de 13 kadın, Kore’de 9 kadın cinayete kurban gitmektedir. Türkiye’deyse bu oran 1 milyonda 5 ve 6 arasında seyretmektedir. Hedefimiz, tabii ki de, mümkünse bunu yok etmek, sıfıra indirmektir. Dünyada her yıl 1,4 milyon insan şiddet nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 3 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalmakta, 10 şiddet mağdurundan da yalnızca biri kolluk birimlerine  başvurmaktadır.
 
Kadın cinayetlerinde 2020 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 34 azalma olduğu, bu yılın haziran ayında ise geçen yılın aynı dönemiyle mukayese edildiğinde yüzde 18’lik bir düşüş olduğu gözlemlenmektedir. Bizin için her can kıymetlidir. Hiçbir insanımızı şiddete feda etmemeliyiz.” şeklinde konuştu.
“KADIN ACİL DESTEK İHBAR SİSTEMİNE ULAŞILABİLİYOR”
“Hükûmetimiz döneminde şiddeti önlemek ve şiddet mağdurunu korumak için önemli yasal düzenlemeler ve çalışmalar yapılmıştır.” diyen AK Parti Milletvekili Nergis, şu ifadeleri kullandı, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bir araya gelerek hazırlanan 75 maddelik Koordinasyon Planı yürürlüğe konulmuştur. Kadına Yönelik Şiddet Olaylarına Dair Risk Analizi Modülü geliştirilmek üzere çalışılmakta olup şiddete tekrar maruz kalan ya da can güvenliği tehlikesi yüksek olan mağdurları zamanında tespit etmek üzere kullanılacak olan sistemin yakın zamanda pilot analizlerine başlanacaktır. Sürecin en önemli çalışmalarından biri olarak da Adalet, İçişleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında kurulmuş olan UYAP ve POLNET ile veri entegrasyonu tamamlanmıştır. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından 81 ilimizde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri açılmıştır, çalışmaya devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte çalışan elemanlarının da artırılması noktasında çalışmalar yapılmaktadır. Bakanlığımızca, 145 kadın konuk evinde şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara barınmadan, psikolojik desteğe, mesleki eğitime kadar çok yönlü hizmetler sunulmaktadır. Alo 183 hattıyla kadınlara rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Mobil uygulama sistemi KADES, kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş; eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefon üzerinden yapacakları ihbarlarla hızlı bir şekilde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabilmektedirler.”
“AİLE İÇİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDET BÜROSU YAYGINLAŞTIRILACAK, SAVCILAR UZMANLAŞACAK”
15 ilde şiddet faillerine elektronik kelepçe uygulamasına başlanıldığını kaydeden Nergis, sistemin 81 ile yaygınlaştırılması çalışmalarının da yapıldığını belirtti. AK Parti Milletvekili Nergis “Eşine şiddet uyguladığı için evden uzaklaştırılan faillere tebligat sorunu yaşandığından, tebligatların kolluk marifetiyle yapılması düzenlenmiştir. 500 bin kolluk personeli, 2020-2021 yılları arasında, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hizmet içi eğitime tabi tutulacaktır. Kadına yönelik şiddet konusu, kolluk birimlerinde zorunlu olarak okutulmaya başlanacaktır. Aile İçi  ve Kadına Karşı Şiddet Olay Kayıt Formu, olay bazında risk tehdit değerlendirmesini de daha iyi ortaya koyacak şekilde düzenlenecek, acil durumun fark edilmesine olanak sağlayacak şekilde kırmızı ve diğer renklere yer verilerek farkındalığı artıracak şekilde düzenlenecektir. Türkiye genelinde cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu yaygınlaştırılacak, bu bürolarda çalışan cumhuriyet savcılarının uzmanlaşmaları sağlanacaktır.” dedi.
“YAŞANAN SORUNLAR DAHA ÇOK DIŞARIYA TAŞMAYA BAŞLAMIŞTIR”
Şiddeti bitirmek için topyekûn mücadelenin gerekli olduğunu dile getiren Nergis, “Toplumumuz geleneksel ve kalabalık aileden çekirdek aile modeline geçmiş, bu nedenle aile içinde yaşanan sorunlar daha çok dışarıya taşmaya başlamıştır.” diye konuştu. Nergis,”Şiddetin önlenmesinde yazılı, görsel ve sosyal medyanın önemi çok büyüktür. Kadına yönelik şiddetle ilgili haberlerin yansıtılma dili, sonraki karşılaştığımız şiddet vakalarının seyrini etkilemekte olup medyaya büyük sorumluluk düşmektedir. Sosyal medyayla ilgili yapılacak olan bugünkü kanuni düzenleme de bu anlamda çok önemlidir. Hızla kentleşmeden kaynaklı toplumsal yapımızda değişiklikler olmuştur. Bu sosyolojik değişiklikler aileyi yakından etkilemiştir. Toplumumuz geleneksel ve kalabalık aileden çekirdek aile modeline geçmiş, bu nedenle aile içinde yaşanan sorunlar daha çok dışarıya taşmaya başlamıştır. Sosyokültürel değişiklikler toplumsal hayatımızı ve yaşam tarzımızı derinden etkilemektedir. Bu değişiklikleri de herkesin iyi okuması ve gerçeklerle yüzleşmesi gerekir. Son günlerde meydana gelen elim olaydan dolayı duyduğum üzüntüyü dile getirerek vefat eden mağdurlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Konunun her mecrada takipçisi olduğumuzu belirtmek istiyorum.” dedi.
CHP’Lİ VEKİL SORDU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ NİYE KALDIRMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ?
Nergis’in konuşması sırasında CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise sık sık İstanbul Sözleşmesi göndermesi yaptı. Tanal, “İstanbul Sözleşmesi’ni niye kaldırmaya çalışıyorsunuz? Değerli hatip gerçekten kadına yönelik şiddetle ilgili güzel açıklamalarda bulundu. Peki, iktidar olarak neden bu İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmaya çalışıyorlar? Yani burada bir tezatlık yok mudur? Bunu bize bir anlatamazlar mı acaba?” yönünde sorular yöneştti. Ancak, Nergis, daha önce çok kere savunduğu hatta Komisyon Başkanlığını yürüttüğü İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yöneltilen sorulara yanıt vermedi ve sessizliğini korudu.