Acı haberi Başkan Yalçın paylaştı
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, acı haberi verdi.
'Yarim İstanbul'u mesken mi tuttun, Gesi Bağları, Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır' gibi bilinen türküleri Türk Halk Müziği repartuvarına kazandıran Kayserili sanatçı Ahmet Gazi Ayhan'ı eşi halk müziğinin önemli isimlerinden Yıldız Ayhan, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Acı haberi alan yakın dostları başsağlığı mesajları yayımladı.
TALAS'IN GELİNİ...
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da, "THM Sanatçısı Yıldız Ayhan’ın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Hemşehrimiz merhum Ahmet Gazi Ayhan’ın eşi, Talas Akçakayamızın gelini Yıldız Ayhan’a Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı dilerim." mesajı paylaştı.
YILDIZ AYHAN KİMDİR?
Yıldız Ayhan, 1938 yılında Ankara'da doğdu. 1956'da şarkıcı oldu ve Ankara Radyosu'na katıldı. Konsere şarkıcı, müzisyen ve besteci Ahmet Gazi Ayhannen de katıldı. Türkiye'de Kırım Tatarca şarkılarını söyleyen ilk şarkıcılardan biridir. 1979 yılında İstanbul Radyosu'na geçti. 1999 yılında emekli oldu. Nurdan ve Özlem'in iki kızı ve dört torunu vardı.
TRT sanatçısı eşi Ahmet Gazi Ayhan'ı 30 yıl önce kaybeden 2 kız çocuğu annesi Yıldız Ayhan, bir yıl önce evinde düşerek kalça kemiğini kırmıştı. Bir dizi ameliyat geçiren Ayhan, geçtiğimiz mayıs ayında önce zatürree teşhisiyle hastanede tedaviye alınmıştı. Durumu ağırlaşan Ayhan, yoğun bakım ünitesinde makineye bağlanmıştır.
AHMET GAZİ AYHAN KİMDİR?
5 Mart 1921 yılında Kayseri'nin Endürlük köyünde doğdu. 1924 yılında babası Mehmet ölünce annesinin köyü olan Akçakaya'ya taşındılar. İlkokulu Zencidere'de okudu. Bu yıllarda kendi kendine kaval çalmayı öğrendi. Ailenin tek çocuğu olan Ayhan, ilkokulda okurken üvey babasının bakkal dükkanında çalıştı.
Hayatının en sıkıntılı günlerini çocukluk yıllarında yaşayan Ayhan, 9-10 yaşlarındayken, komşuları olan Hacı Ömer Sabancı'nın önerisiyle çalışmak üzere Adana'ya gitti. Bir gün çırçır fabrikasında balya basarken, eli balyaların arasında sıkıştı. Uzun bir çabadan sonra elini kurtardı ama, bu tür işlerin kendine uygun olmadığını da fark ederek Kayseri'ye döndü.
İlk gençlik yıllarında fırın çıraklığında, marangozlukta, saat tamirciliğinde ve daha birçok işlerde çalıştı. Aynı dönemde amcasının hediye ettiği sazla kendi kendine bir çok ezgiyi çalmayı öğrendi.
Askerlik çağına geldiğinde II. Dünya Savaşı çıkmıştı. Kahramanmaraş ve Konya'da 4 yıl askerlik yaptı. Ayhan askerliği döneminde Konya'nın tüm türkülerini ve Konya'nın kendine has saz çalışını (Konya Tavrı) öğrenerek kendini geliştirdi. Askerlik dönüşü D.D.Y. marangoz atölyesi'nde çalışmaya başladı.
1944 yılında Ankara Radyosunun açmış olduğu stajyer sanatçı imtihanını kazandı. Dört yıl "Yurttan Sesler" korosunda görev yaptı. 1950 yılında serbest çalışmak için Ankara radyosu'ndan ayrıldı. Bir süre Kayseri'de kaldıktan sonra 1954 yılında yeniden Radyodaki görevine döndü. Bu yıllarda Ankara Radyosu sanatçılarından Yıldız (Ayhan) Hanımla evlendi. Birlikte çok güzel bir ikili oluşturan Ayhanlar, yurdumuzun her yanında sayısız konserler verdiler.
THM ve TSM Repertuarına bir çok eser kazandıran Ahmet Gazi Ayhan 9 Şubat 1997 yılında vefat etti...
THM Repertuarımıza kazandırdığı türküler:
Akşam Aşıp Gidiyor,
Aşlamayı aşladım,
Bad-ı Sabah (Açıl ey ömrümün varı),
Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır,
Fadimem Süslü Gezer,
Gesi Bağlarını Dolanıyorum (Germir Ağzı),
Gine Yeşillendi Germir Bağları
Her Ne Zaman Görsem Seni Everek dağı (Bozlak),
Kara Çadır İs mi Tutar,
Kırat (Bozlak),
Posta Yollarını Dolanıyorum,
Salın da Gel Meydan Kız Görsün,
Şeker Dağın Erken Düşer Gıcısı (Bozlak),
Yarim İstanbul'u Mesken mi Tutun,
Zalım Felek Değirmenin Döndü mü.