Zincidere cezaevi ne olacak?
Talas ilçesinin Zincidere Mahallesi’nde bulunan ve 12 Eylül 1980 döneminde olarak kullanılan yarı açık cezaevinin yıkımına başlandı. Şu an Melikgazi Belediye Başkanı olan Mustafa Palancıoğlu, Talas’ta Başkanlık yaparken Zincidere Cezaevinin belediyeye devrine yönelik kurumlar arası çalışmalar yapmış ve ‘Orası Kültür Merkezi olacak’ demişti. Palancıoğlu’nun yerine göreve başlayan Başkan Mustafa Yalçın ise cezaevinin yıkım çalışmalarını yerinde inceleyerek, ’Buranın devri belediyemize yapıldı. Buradaki çalışmaların tamamlandığında Talas için güzel bir mekânın ortaya çıkacak’ dedi. Başkan Yalçın, yıkımın tamamlandıktan sonra ne yapılacağı konusunda net ifade kullanmaması dikkat çekti. Konuyla ilgili bilgi almak için görüştüğümüz Talas Belediyesi’nin ilgili birimlerinin de , ‘Şu an net bir şey yok. Konuyla ilgili bilgi veremeyiz’ açıklaması yapması akıllarda soru işaretleri bıraktı. Ortaya çıkan bu tablonun ardından, ‘Zincidere ne olacak?’ sorusu yanıtını arıyor.
Talas Belediyesi, 12 Eylül 1980 döneminde acıların yaşandığı Zincidere yarı açık cezaevinin yıkımına başladı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, yıkım çalışmalarını yerinde inceledi.
‘Talas’ta 12 Eylül’ün izlerini siliyoruz’ diyen Başkan Yalçın, ‘Buranın yıkılmış olması da karanlık bir tarihin üzerini örtüyor olması açısında önemli’ dedi.
BAŞKAN NE YAPILACAĞI KONUSUNDA NET BİLGİ VERMEDİ!
‘18 bin metrekarelik alanın Talas Belediyemize tahsis edilmiş olması ve en güzel şekilde değerlendireceğimiz açısından da iyi bir güzellik. Burayı en güzel şekilde değerlendirmemiz açısından önemli.’ diyen Başkan Yalçın, ‘Hem Reşadiye hem Zincidere, hem Başakpınar hem de Talas için tam ortak bir mekân. Burası Talas’ın geneli için güzel bir mekan olacak’ ifadelerini kullandı. Yalçın ayrıca, Zincidere cezaevi alanı içerisinde yer alan tarihi okul ve hamamında nazik, narin ve hassas bir şekilde korunacağını dile getirdi. Ancak Yalçın’ın, açıklamalarında Zincidere Cezaevinde yıkım çalışmaları sonlandırıldıktan sonra orada ne tür bir çalışmanın, projenin yapılacağı konusunda net bilgi vermemesi de dikkat çekti.
‘ŞU AN NET BİR ŞEY YOK’
Konuyla ilgili bilgi almak için görüştüğümüz Talas Belediyesinin ilgili birimleri de, ‘Şu an net bir şey yok. Konuyla ilgili bilgi veremeyiz’ açıklaması yaptı. Ortaya çıkan bu tablo ile birlikte ’Zincidere ne olacak?’ sorusunun yanıtı merak ediliyor.
KAYSERİ TİCARET ODASI ZİNCİDERE CEZAEVİ’Nİ TOBB’A BAĞLI FAKÜLTE YAPACAKTI!
Diğer yandan Zincidere Cezaevinin nasıl kullanılacağı ya da ne olacağı konusu kent gündeminde daha önce de konuşulmuş ve bazı projeler dillendirilmişti.
Örneğin 2010 yılında Zincidere Cezaevi ile ilgili olarak dikkat çeken bir girişimde bulunulmuştu. İddiaya göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Kayseri’ye bir fakülte açacaktı. Bu açılacak fakülte binası ise Talas ilçesine bağlı Zincidere'de bulunan eski cezaevi olacaktı. O dönem heyetler gelip, cezaevinde incelemelerde dahi bulunmuştu. Hatta dönemin Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de, TOBB Üniversitesi’nin heyetine günün anısına halı dahi hediye etmişti. Ancak Kilci’nin görevden ayrılması, sonrasında yaşanan süreç ile birlikte o proje de yılan hikayesine dönüştü. Ne TOBB cephesi projeyi bir daha gündeme getirdi ne de Ticaret Odası’nın Kilci’den sonraki yönetimi. 80’li yıllarda yani sıkı yönetim döneminde Kayseri tarihine acı olaylarla damgasını vurmuş olan Zincidere, bu proje hayata geçirilseydi bilim merkezi olacak ve böylece bilimsel ekonomi eğitimin de merkezi olacaktı.
BAŞKAN PALANCIOĞLU: ZİNCİDERE CEZAEVİ KÜLTÜREL MERKEZ OLACAK
Zincidere Cezaevi ile ilgili belediyeye tahsis konusunda kurumlar arası girişimlerde bulunan isim de Talas’ın eski Melikgazi’nin ise yeni Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’ydu. Palancıoğlu, Talas Belediye Başkanlığı döneminde atıl durumdaki Zincidere Cezaevi'ni devralmak için ilgili kurumlarla yazışmalar yaptıklarını belirterek, kısa sürede buranın devrini alarak, Talas'a yakışır bir kültür merkezi yapacaklarını söylemişti. Palancıoğlu, o dönem ‘100 yıla yakın geçmişi olan bir tarihi binayı almak için Milli Savunma, Hazine ve Adalet Bakanlıkları, Koruma Kurulu gibi kurumlara başvurmuştuk. Prosedürü çok olan bir iş. İzinler çıkar çıkmaz inşallah imar değişikliğiyle restorasyonunu yaparak, orayı sosyal ve kültürel merkez haline getirmeyi planlıyoruz.’ ifadelerini kullanmıştı. Haber: Cafer ZENGİN