ZİKA VİRÜSÜ BEBEĞİN KAFATASINA DA ZARAR VERİYOR
KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, tüm dünyayı tehdit eden Zika virüsü ile ilgili yaptığı açıklamada, “Zika virüsü Mikrosefali’ye yani bebeğin kafatasının normalden küçük olması ve buna bağlı bebeğin hem sinir sisteminin hem de zekasının etkiliyor” dedi. İnsan salgı ile de yayılan virüsün sağlığı tehdit ettiğini belirten Öner, “Zika virüsü görülen bölgelere yolculuk etmek zorunda kalanlar, mutlaka bir doktorla görüşmeli ve sinek ısırıkları için losyonlar kullanmalı veya kalın giyinmelidir.” uyarısında bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü’nü alarma geçiren ve tüm dünyayı tehdit eden Zika virüsünün anne karnındaki bebekleri de etkilediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, “Bir çeşit sivrisinekle tüm Güney Amerika’da etki eden ve gebelere bulaştığı takdirde bebeğin kafatasına etki ederek mikrosefaliye neden olan Zika virüsü Kuzey Amerika, Afrika ve Avrupa’ya yayılıyor. Bu virüs artık insanın salgısından da bulaşabilmektedir. Gebelik sırasında Kızamıkçık ve Öpücük hastalığı virüsü de Zika virüs gibi mikrosefali şeklinde doğum defekti yapabilir. Mikrosefali bebeğin kafatasının normalden küçük olması ve buna bağlı bebeğin hem sinir sisteminin hem de zekasının etkilenmesi durumudur. Bu virüsler benzer şekilde bebekte katarakt yapabilir hatta kan beyin bariyerini aşıp bebeğin beyninde kalsifikasyonlara neden olabilir.
Tüm bu virüslerin benzer şekilde bebeği etkilemesi üzerine yapılan araştırmalarda, Zika virüsün enfeksiyon dışında bağışıklık sistemini fazla cevap vermesine neden olmakta, bu da bebeği besleyen bebeğin eşini ve bebeği etkilemektedir. Gebeliğin ilk haftalarında Zika virüs plasenta dediğimiz bebeğin eşine yerleşmekte ve anne adayının bağışıklık sisteminin fazla cevap vermesi ile plasenta zarar görmekte buda düşüklere neden olmaktadır. Benzer şekilde bağışıklık sisteminin fazla cevap vermesi ile doğum defektleri oluşmaktadır.” diye konuştu.
“KALIN GİYİNİN, SİNEK ISIRIKLARINA KARŞI LOSYON KULLANIN”
Açıklamasında, “Sadece Zika virüs değil, bu mikroba karşı bağışıklık sisteminin aşırı cevap vermesi düşüklere ve doğum defektlerine neden olmaktadır.” diyen Doç Dr. Öner, şunları söyledi: “Henüz aşısı gelişmediğinden gebe olanlar veya gebelik planlayan Zika virüsü görülen bölgelere yolculuk etme konusunda Doktoru ile görüşmeli ve sinek ısırıkları için losyonlar kullanmalı veya kalın giyinmelidir. Zika, kızamıkçık veya CMV virüsü benzer şekilde etki etmekte ve bebeğin özellikle kafatasını etkilemektedir. Bundan dolayı gebelik boyunca ultrason takibi büyük önem kazanmaktadır. Ayrıntılı ultrasonla kafatası çapı, beyin ve sinir sistemi yapıları, gözde katarakt olup olmadığı, gelişme geriliği tespit edilebilir. 4D renkli ultrasonda bu bulguları desteklemektedir.”
Haber:Cafer ZENGİN