Yücel: Esnafın dayanacak gücü kalmadı

İYİ Partili Kazım Yücel, Kapalı Çarşı ve çevresindeki esnafın derdini dinledi. Yücel, 'Büyük marketler zinciri küçük esnafın sattığı bütün ürünleri satıyor. Onlar kısıtlamadan etkilenmiyor ama küçük esnafı kurallar kapsamında kapalı tutuyoruz. Artık esnafın dayanacak gücü kalmadı' dedi.

Yücel: Esnafın dayanacak gücü kalmadı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yücel, Kapalı Çarşı esnafından gelen çay  içme çağrısına sessiz kalmadı. Yücel, Kapalı Çarşı ve çevresindeki esnafla birlikte sabah çayı içti. Yücel, bu sırada da esnafın derdini dinledi.
ESNAF DERT YANDI
Kazım Yücel'in dinlediği esnaf kısıtlamalardan dert yandı. Büyük market zincirlerinin gıdanın dışında bütün esnafın yaptığı işleri yaptığını ancak onlara kısıtlama uygulanmadığını küçük esnafa ise kısıtlamanın uygulandığını belirterek bu duruma tepki gösterdiler. Kapalı Çarşı içerisinde yer alan bir esnaf ise "Büyük marketler zinciri, bizim sattığımız iç çamaşırı gibi kıyafetleri satıyor. Onlar hafta sonu hizmetlerini sürdürüyor. Kısıtlamaya gidilmiyor. Biz de aynı ürünleri satıyoruz ama dükkanımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Kimsenin kazancında gözümüz yok ama onlar bizim işi yaparken açıklar; bizim dükkanımız ise kapalı. Biz borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Rızkımızı nasıl temin edeceğiz" diye sordu.
"KAYAK ZORUNLU BİR İHTİYAÇ DEĞİL!"
Bir başka esnaf ise  Erciyes Kayak Merkezindeki tatilciler üzerinden örnek verdi. Yetkililerin keyif için Erciyes'e gittiği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren esnaf, "Zaten Erciyes'e zorunlu olarak kimse gitmez ki! Herkes keyif için gidip kayak yapıyor.  Kayak zorunlu bir ihtiyaç değil ki! Onlara gösterilen müsamaha bize gösterilmiyor. Biz evimize ekmek götürmek için çalışmak zorundayız. Bizim ki keyif değil zorunluluk. Keyif için açılan Erciyes'e gösterilen müsamaha biz esnaf guruplarına da mutlaka gösterilmeli ve kısıtlamalardan muaf olmalıyız" dedi.
"MARKET ZİNCİRLERİ AÇIK, KÜÇÜK ESNAF KAPALI"
Esnafı dinleyen Kazım Yücel de "Zaten ekonomiyi yönetemiyorlar. Üstüne pandemi kuralları nedeniyle de esnafa sıkıntı yaşatıyorlar. Esnafımız can çekişiyor. Esnaf her geçen gün kötüye gittiğini anlatıyor. Yanlarında çalıştırdıkları insanları çıkarmak zorunda kalmışlar. Onlar da bu durumdan vicdanen rahatsız ama yapabilecekleri bir şey yok.  Tüm Türkiye'de bayileri olan ve zincir market şeklinde işlem yapan şirketler kısıtlamadan etkilenmezken; günlük kazancı belki 100 TL'yi geçmeyen esnaf gurubunun işletmesi pandemi bahanesi ile kapatılıyor. Aynı ürünleri satmasına rağmen küçük esnafın hafta sonu dükkanlarını açmalarına izin verilmezken; büyük market zincirleri kısıtlamadan muaf tutuluyor. Bu çifte standarda son vermek lazım. Ya herkese dükkanını kapattıralım ya da küçük esnafın da iş yapmasına olanak verelim" dedi.
"ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI"
Yücel, "Esnafımız zaten kıt kanaat geçinmeye çalışıyor. Dükkanlara gelip gidenler yok. Borçlar ötelenmiyor. İş yapmasa da esnafımız vergisini ödemeye devam ediyor. Onlar da masraflarını kısmanın derdine düşmüş durumda. Kimi müşteri yokken elektriği kapatıyor; kimi soğukta montu ile oturmaya ve ısınma bedellerini düşürmeye çalışıyor. Zaten esnaf iş yapamayınca psikolojileri de bozulmuş durumda. Buradan yetkililere çağrımız artık küçük esnafın Allah aşkına sesini duyun. Esnafın iş yapmasını sağlayacak adımlar atın. Desteklemeleriniz yetersiz ve anlamsız. Desteklemeleri artırın ve esnafın tenceresini kaynatın. Artık gerçekten esnafın dayanacak gücü kalmadı" dedi.