YOL PARASI YERİNE BASIN PASOSU!

YOL PARASI YERİNE  BASIN PASOSU!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İşverenler ucuz işçi çalıştırmak için farklı yöntemler deniyor. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada; bünyesinde basın kuruluşlarının yanısıra inşaat ve metal iş kolunda faaliyet gösteren işletmelerde bulunan Ç. Grup çalışanları, ‘kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik ve resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan’ suçmalasıyla hakim karşısına çıktı. Çalışanlar şirket yöneticilerinin kendilerine servis ücreti yerine basın pasosu çıkartıklarını öne sürdü.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilginç bir dava görülüyor. Söz konusu davada Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi mağdur taraflar… Karşı tarafta ise bünyesinde inşaat, metal ve basın kuruluşlarının bulunduğu Ç. Grup ve çalışanları var. SGK’nın konunun tarafı olduğu bölüm grup bünyesindeki işletmelerde eksik işçi bildiriminde bulunulması… Bir başka ifade ile kaçak işçi çalıştırmak… Diğer konusu ise ‘kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik ve resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan’… Olayın özeti, basın kuruluşlarının çalışanlarına verilen serbest biniş pasosunun, grup bünyesinde faaliyet gösteren  diğer işletmelerin çalışanlarını da verilmesi…  Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu suçlama ile hakim karşısına çıkan sanıklar, pasoyu kullandıklarını ama bunun suç olduğunu bilmediklerini belirterek, grup yöneticilerini suçladı. Çalışanlar mahkemede yaptıkları savunmalarda; iş görüşmesi sırasında kendilerine servisin yada servis ücretinin bulunmadığı ancak basın pasosu verdiklerini ifade etti. Grubun inşaat şirketinin muhasebecisi olan Şenol V. Grup bünyesinde çalışan basın mensuplarının yararlandığı serbest biniş pasosundan yararlanmak için şirket yöneticilerinden talepte bulunduklarını ifade ederek, bu taleplerinin ardından TV ve gazetede çalışanların dışındakilerin de serbest biniş pasosu aldığını söyledi. Serbest biniş pasosunu 3156 kek kullandığı tespit edilen Şenol V.’nin bu kullanımı karşılığında belediyeyi 3790,60 TL zarara uğrattığı öne sürülüyor. Grubun metal iş kolundaki işletmesinde gece bekçisi olarak görev yapan Raşit K. da işe girdikten 20 gün sonra yol ücreti gerekçesiyle işten ayrılmak istediğini belirterek, şirket yöneticilerinin ‘Paso imkanımız var çıkma’ dediğini sonra da kendisinin işe girerken şirkete verdiği fotoğraflar kullanılarak,  kendisine paso çıraktıldığını öne sürdü.  Raşit K. Şirket yöneticisine ‘İleride başımıza iş açmasın’ diyerek endişesini dile getirdiğini ancak şirket yöneticisinin ‘Biz yıllık ücretini ödüyüroz’ diyerek kendisini ikna ettiğini belirtti. Zehra K. ise işe başlarken şirket yöneticilerinin kendilerine, yol parası yerine paso verdiklerini söylediklerini vurguladı. Suçlamaları kabul etmeyen Ekrem D. isimli kişi ise servis kendisinin metal iş kolunda çalıştığını belirterek, servis imkanı olmadığından çalışanlara paso verildiğini söyledi. Ekrem D. pasoların grup yöneticileri tarafından sadece çalışanlara değil aynı zamanda akrabalarına da verildiğini ileri sürdü.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada  SGK mahkemeye katılma talebinde bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili görüş istenmesine karar verilirken, mahkeme 12 Kasım 2014 tarihine ertelendi.

Haber: Emre Polat