'Yoğurdumuza sahip çıkalım'

Kayseri'de Dünya Yoğurt Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.

'Yoğurdumuza sahip çıkalım'

Dünya Yoğurt Günü dolayısıyla Kayseri’de bir program düzenlendi. Kayseri Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan programa Programa, İl Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, İle Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun,  Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Serkan Şahan, Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bekir Çizmeli, Veteriner Hekimler Odası Başkanı  Akgün Ergül, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş, Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi, Kırmızı Et Birlik Başkanı Ercan Aras, Hay Koop. Başkanı Yaşar Akdemir, Develi Süt Birlik Başkanı Nuh Güllü, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay Çakı katıldı. 

'Yoğurdumuza sahip çıkalım'

Dünya Yoğurt günü etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, “Anadolu’nun kadim kenti Kayseri’miz sanayi ve ticarette çok başarılı olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da ülkemizde önemli bir yerde bulunmaktadır. İlimiz hayvancılıkta 419 bin büyükbaş hayvan, 977 bin küçükbaş hayvan ve 3,6 milyon kanatlı hayvan sayısıyla Türkiye’de ilk 10 içerisinde yer aldığını, yıllık süt üretiminin 520 bin tondur.” dedi.

Saklav ayrıca, Türk mutfağında önemli bir yeri olan milli ürünümüz yoğurda sahip çıkmak ve tüketimini yaygınlaştırmak amacıyla, 23 Mart gününün Yoğurt Günü ilan edilmesi için Kayseri Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan çalışmaları desteklediklerini söyledi. 

İl Kültür Turizm Müdürü Şükrü Dursun da konuşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığının ülke genelinde yoğurt kültürü ile ilgili araştırma çalışmasının başlatıldığını ve yoğurdun dünya dillerine Türkçe bir kelime olarak girmiş olduğunu bunun, Türkiye açısından yoğurdun ne kadar önemli olduğunun göstergesi  olduğunu belirtti. 

'Yoğurdumuza sahip çıkalım'

Programda konuşan Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay Çakı, 2024 yılında da Kayseri Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte 23 Mart Dünya Yoğurt Günü etkinliği düzenlediklerini belirti. Başkan Çakı, “Yapılan araştırmalara göre Orta Asya da atalarımız sütü güvenle uzun süre muhafaza etmenin bir uygulamasını yoğurt üretimiyle sağlamışlardır. Yoğurt kelimesini pıhtılaşmak, kesilmek gibi anlamlara gelen ‘ yoğurmak ‘ kelimesinden türetmişlerdir.  Milli yiyeceğimiz yoğurt, Osmanlılar döneminde saray mutfağının vazgeçilmez bir besin kaynağı olması yanında ishal, bulantı gibi rahatsızlıklara ile güneş yanıklarının iyileştirilmesinde şifa ve ilaç olarak kullanılmıştır.  Kanuni Sultan Süleyman tarafından Fransa krallarından Franseu ateşli bir hastalığa yakalandığında, krala ilaç olarak yoğurt gönderir. Bakterileri öldürücü özelliği nedeniyle yoğurt. 1. Franseu’yu kısa sürede iyileştirir. Avrupa’da 1800’lü yıllarda tanınmaya başlayan milli yiyeceğimiz yoğurt, Amerika’da yaklaşık 70-80 yıl önce tanındı. 1900’lü yılların başında ise yoğurt ‘ilaç’ olarak kabul edildi ve bir dönem ‘eczanelerde’ pastörize olarak satıldı. Bu kadar kıymetli ve bizim olan bu değerimize sahip çıkmak hepimizin boynumuzun borcu diye düşünmekteyiz.” diye konuştu. 

'Yoğurdumuza sahip çıkalım'

Çakı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kayseri damızlık sığır yetiştiricileri birliğinin 4 yıllık mücadelesi meyvelerini vermeye başladı. Bakanlıklarımız Türk yoğurdu ve dünya yoğurt günü ile ilgili yapmış oldukları çalışmalar UNESCO'ya başvurular bizleri ve üreticileri memnun etmektedir. Diğer katılımcılar da konuşmalarında, Dünya YOĞURT GÜNÜ’NÜN Türk dünyası ve akraba topluluklar haftasında ortak değerimiz milli ürünümüz yoğurda sahip çıkarak dünya yoğurt günü düzenlenmesi, tüketiminin yaygınlaştırması için eğitimin önemine dikkat çekilirken,  ünlü düşünürümüz Nasrettin Hoca göle yoğurt çalmakla Türk insanlarına verdiği mesaj hedefinizi büyütün demektedir. Çocuk oyunlarımızda bile Yoğurtçu Baba tekerlemeleriyle yoğurt her zaman gündemimizde olmuştur. Atalarımızın dünya kültürüne hediyesi olan Türk lezzeti yoğurda herkesin sahip çıkması gerektiğine, yoğurt konusunun dünyaya anlatılması gereken en önemli değerlerimizden olduğu, yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisi olduğu belirtildi.”