30 yıllık esnaftan Tek tırnaklı tepkisi: Bu bir kara leke!

30 yıllık esnaftan Tek tırnaklı tepkisi: Bu bir kara leke!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı hileli ürün listesinde Kayseri’den de bazı firmaların yer alması tepkileri de beraberinde getirdi. Lokanta İşletmecisi Yalçın Şahin, “Bakanlığın yaptığı açıklamanın ve bunun yanında çıkan haberlerin ardından işlerinin yüzde 50 düştüğünü belirterek,  “Gelen eti görmedim, bilmeden aldım demeleri doğru değil. Bu kara lekeyi lokantacılara sürmeye kimsenin hakkı yok” dedi.

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 173 firmaya ait 282 ürünü kamuoyuna açıkladı. Ayıplı listede Kayseri’de yer aldı. Kayseri’de faaliyet gösteren 5 firmanın satışa sunduğu köfte ve kıymada da tek tırnaklı ete rastlanılması tepki topladı. Et ve süt ürünleri, takviye edici gıdalar ve benzer ürünler, bitkisel yağlar, bal, alkolsüz içecekler, baharat, çikolata, enerji içeceği üretiminde taklit ve tağşiş yapan işletmeler ve ürünlerinin kamuoyuna açıklanmasının ardından bazı esnaflarda ortaya çıkan tabloya tepki gösterdi.

“İŞLERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENDİ”

 Kayseri’de lokanta işletmeciliği yapan Yalçın Şahin, bu yöndeki Bakanlık açıklaması ve ardından çıkan haberlerle birlikte işlerinde azalmanın olduğunu söyledi. Şahin, “Ben 30 yıldır lokantacılık sektöründe faaliyet gösteriyorum. Lokantacılıkta gerçek ustalık tam olmadığı için bu durumlar yaşanabiliyor. Kayseri’de taklit iş artmaya başladı. Lokantacılıkta ehil insanlar fazla olmayınca vahim durumlar çıkıyor. Lokantacılık şu anda felç olmuş durumda. Satışlarımız yüzde 50 oranında düşmüş durumda. Diğer yüzde 50’lik kısım ise bizi bilen tanıyan ve bize güvenen kişiler. Bizi tanımayan artık gelmez. Bu kara lekeyi Kayseri Lokantacılara sürmeye kimsenin hakkı yok. Bu olay utandırıcı olmuştu. Burada gerçek mağdurlar gerçek isim ve patent sahipleridir. Taklit olarak yer açanlar gerçek sahipleri mağdur etmiş durumda. Bu durumla gerçek firma zan altında bırakıldı” diye konuştu.

“BURADA YARIN İNSANLAR ZEHİRLENİRSE HESABINI KİM VERECEK?”

Bazı kişilerin patentli isimleri kendilerince kullandığını ve asıl patent sahibi, işlerini düzgün yapan esnaflara bu yolla zarar verdiğini kaydeden Şahin, bu konuda Yargı’ya başvuracaklarını da belirterek, söz konusu firmalara tepki gösterdi.

Şahin, şunları söyledi: “Şahin açıklamalarına şöyle devam etti: “ 20 Yıldır Köşk olarak Kayseri’de faaliyet gösteriyorum. Benim adımı kullanan 6 kişiyi mahkemeye verdim. Ama bunun üzerine yine 2 tane daha lokanta açıldı. Onları da mahkemeye vereceğim. Araba tamiri yapan, lastik değişimi yapan bir kişi Osman Kavuncu Mahallesinde lokanta açabiliyor. Ben bunu buradan teşhir ediyorum. Buranın ustalık belgesi yok. Kurallara uymuyor. Burada yarın insanlar zehirlenirse hesabını kim verecek. Benim adımı kullanıp yer açan kişinin yüzünden daha sonra at ve eşek eti satılıyor diye ortaya çıksa yine biz mağdur olacağız. Buna kimsenin hakkı yok. Sen benim adımı nasıl kullanıyorsun. Sen kimsin. Yetkililerin bu duruma bir el atmasını istiyorum.”

“GELEN ETİ GÖRMEDİM, BİLMEDEN ALDIM DEMELERİ DOĞRU DEĞİL”

Tedarikçi firmaların et isteyen işletmelerin istediği dışında et getirmediğini dile getiren Şahin, “Gelen eti görmedim, bilmeden aldım demeleri doğru değil” ifadelerini kullandı. Şahin, “Tedarikçiler tek tırnaklı eti konusunda işletmelerin istediği dışında et getirmezler. İşletme sahibi nasıl et istiyorsa tedarikçiler ona göre et getirir. Eğer kaliteli yerlerden ve bilinen yerlerden bu eti alsalar zaten böyle bir durumla karşılaşmazlar. Böyle olduğu zaman tedarikçiler tek tırnaklı ve kaçak et satamazlar. İşletmeler gelen etleri bilmeden aldım, görmedim demeleri de doğru değil. Şu anda lokantacılar sektörü sıfıra indi. Kimse diğer meslektaşlarını itibarsızlaştırmaya hakkı yok. Lokantacılar Odasının bu konulara el atmasını bekliyoruz. Kayseri’de biber ve soğan doğrayanlara hemen ustalık belgesi veriliyor. Benim 6 yılda aldığım belgeyi bu insanlar nasıl 2 saatte alıyor anlamıyorum. Halkımızı kimsenin mağdur etmesi doğru değil. Ben Kayserilileri lokantalarda yemek yemeye davet ediyorum. Herkes yaptığının cezasını çekmesi lazım.” şeklinde konuştu.

“UCUZ SATILAN DÜRÜMLERE DİKKAT”

 “Kimse diğer meslektaşlarını itibarsızlaştırmaya hakkı yok” diyen Şahin, Lokantacılar Odası’ndan bu konulara el atmasını beklediklerini söyledi. Kayseri’de bazı dürüm satan yerlerin ve lokantaların gramaj kriterine de uymadıklarını ifade eden Şahin, ucuz satılan dürüm konusunda da vatandaşı uyardı. Şahin, “Kayseri’de ne yazık ki gramaj konusuna kimse uymuyor. Bazı yerler 30 gramlık tavuk dürüm satıyor bizim gibi yerler ise 100 gram satıyoruz. Ucuz olması dürüme takılan etin ve tavuğun ya tarihi geçmiştir yada bir gün öncesinden kalmasından dolayıdır. Böyle olunca kalan dürümü diğer gün yeniden takar ve satarsa zehirlenmelerin önüne geçilemez. Şu anda ucuz satan yerler 30 gramlık tavuk dürüm satıyor. Bu da insana zarar vermez. Ama buralar 100 gramlık dürüm satsınlar bakın insanlar nasıl zehirleniyor herkes görsün. Bazı lokantalar 2 yada 3 günlük dönerleri yeniden takıp insanlara satıyor. Bunların sıkı sıkı denetlenmesi lazım” dedi. Kayseri’de insanları lokantaların hepsi tek tırnaklı et satabilir psikolojisinden kurtarmak gerektiğini belirten Şahin, lokantalar zararına hizmet ettiğini hatırlattı.