Yıllık enflasyon gelecek hafta açıklanacak! Ekonomik Takvim'de neler var?
Tüm yurtta olduğu gibi Kayseri'de de vatandaşlar başta olmak üzere piyasa ve sektörler tarafından yakından takip edilen ekonomik takvimde bu hafta hangi göstergeler açıklanacak. Açıklamalarıyla ekonomik takvim... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Tüm yurtta olduğu gibi Kayseri'de de vatandaşların ve sektörlerin yakından takip ettiği piyasaların gidişatı hakkında bilgi veren ekonomik takvimde gelecek hafta açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi'nin Aralık ayı ve yıllık verileri yeni yıldaki ilk önemli veriler olacak.
Belirli bir dönemde tüketicilerin satın alma gücündeki değişiklikleri ölçen bir ekonomik gösterge olan TÜFE enflasyonun kısa vadeli dalgalanmalarını gösterir. TÜFE, merkez bankaları, ekonomistler ve yatırımcılar tarafından ekonomik aktivitenin ve enflasyonun izlenmesinde önemli bir gösterge olarak kullanılır. Yüksek yıllık TÜFE oranları, enflasyonun yüksek olduğunu ve para biriminin değer kaybettiğini gösterebilir.
2023 Kasım ayında enflasyon aylık yüzde 3.28 artarken yıllık enflasyon yüzde 61,98 olarak gerçekleşti.
2 Ocak 2024 Salı:
- İmalat PMI (Ara): İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), bir ülkedeki imalat sektörünün genel sağlığı hakkında bilgi veren bir ekonomik göstergedir. Endeks, bir önceki ayın imalat faaliyetleri üzerindeki değişiklikleri ölçer. PMI 50'nin üzerindeyse, sektör genellikle büyüme eğilimindedir.
3 Ocak 2024 Çarşamba:
- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara): TÜFE, belirli bir dönemde tüketicilerin satın alma gücündeki değişiklikleri ölçen bir endekstir. Yıllık TÜFE, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırılarak enflasyon oranını belirtir.
- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Ara): Aylık TÜFE, bir önceki aya göre tüketici fiyatlarında meydana gelen değişiklikleri ölçer.
- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara): Bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırılan yıllık TÜFE, genel enflasyonu gösterir.
- Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Ara): ÜFE, üretim sektöründeki fiyat değişikliklerini ölçen bir endekstir. Yıllık ÜFE, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırılarak enflasyon oranını belirtir.
- Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Ara): Aylık ÜFE, bir önceki aya göre üretici fiyatlarında meydana gelen değişiklikleri ölçer.
4 Ocak 2024 Perşembe:
- Brüt Döviz Rezervleri: Bir ülkenin elinde bulunan toplam döviz miktarını ifade eder. Döviz rezervleri, bir ülkenin ödemeler dengesi, para birimi değeri ve ekonomik istikrar gibi faktörlere etki edebilir.
- Net Döviz Rezervleri: Brüt döviz rezervlerinden dış borçlar ve diğer yükümlülüklerin düşülmesiyle elde edilen net döviz rezervidir. Net döviz rezervleri, bir ülkenin dış ödemeler dengesini ve ekonomik direncini yansıtabilir.
5 Ocak 2024 Cuma:
- Hazine Nakit Dengesi: Hazine nakit dengesi, bir ülkenin hükümetinin nakit gelirleri ile nakit harcamaları arasındaki dengeyi gösterir. Pozitif bir hazine nakit dengesi, hükümetin borçları geri ödeyebileceği ve ekonomik istikrarı sürdürebileceği anlamına gelebilir. Negatif bir dengede ise borçlanma ihtiyacı ortaya çıkabilir.