'2015 YILI TAŞERON İŞÇİLER İÇİN SÖZLEŞME YILI OLCAK'

'2015 YILI TAŞERON İŞÇİLER İÇİN SÖZLEŞME YILI OLCAK'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Hizmet-İş Kayseri Şubesinin olağan genel kuruluna katılan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “2015 yılı taşeron işçiler için sözleşme yılı olacak” dedi. Mahmut Arslan, “Maalesef şu an Türkiye’de 13 milyon sigortalı işçi var ve bunların sadece 1 milyon 300 bini sendikaya üye” dedi. 
Hizmet-İş Kayseri Şubesi’nin mevcut Başkanı Halil Özdemir'in tek aday olduğu Olağan Genel Kurul'da konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Kayseri’de 6 bin 550 civarında Hizmet-iş sendikasının en büyük şubesi olma gururunu Kayseri Şubesi taşımaktadır. Bütün mücadeleci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Arslan, “Taşeron firmalardaki arkadaşlar için 2015 yılı sözleşme yılı olacak. Süreç bizim istediğimiz doğrultuda oluyor. Toplu sözleşme sıkıntıların çözümü olmayabilir ama biz bir yerden başladık” diye konuştu.
Arslan, “Biz bu arkadaşların sendikaya üye olabilmesi için öncelikle başkanların barajlarını aşmamız lazım. Bu arkadaşların hangi vehimlerle sendikamıza üye olduklarını ben biliyorum” diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“ Öncelikle mevzuatta yeri olmadığı halde önce belediye başkanlarını ikna etmemiz lazım. Ben yaklaşık 5 yıl eski Başkan Özhaseki ile bu konuyu dile getirdim. Türkiye’nin gerçekleri öyle değil. Uzaktan gazel okuyanlar bunları bilmiyor. Bu süreçlerin sanki kendiliğinden olduğunu zannediyorlar. Eski Başkan Özhaseki’ye teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımızın üye olmasında onun büyük payı var. Sendikanın üye olmanın bile ne kadar zor ve engellerle dolu olduğu bir ülkedeyiz. Bu süreç kolay olmadı. Hala bir çok şehirde işçileri örgütleyemiyoruz. Bir çok belediye başkanı ‘Üye olursanız atarız’ diyor. Kayseri teşkilatları ile teşekkürü hak ediyor.
Bundan sonra da bu süreç çok kolay yürümeyecek. Toplu sözleşme görüşmelerinin istediğimiz seviyede olmaması sonrasında çeşitli engeller çıkacak. Artık belli bir aşamaya geldik ve bunun aşağısına düşmememiz lazım. Birlik ve dayanışma bizim için en önemli şart. Bu gün bu birlikteliğin ciddi bir tehlike altında olmadığını söyleyemem. Sendikamıza güvenmemiz lazım. Kadrolarınızı almak da inşallah bize nasip olacak.
Ben 3 milyon üyenin olduğu bir konfederasyonun başkanı olmak istiyorum. Biz istediğimiz peformansı gösteremiyoruz. Mazeret göstermeyeceğiz. Buradaysak bunun hesabını vermek zorundayız. Hak-İş'i ve Hizmet-İş'i büyütmek zorundayız.
Taşeron araştırması yaptık, 5 bin 500 kişi ile. Taşeron işçilerin yüzde 12'si asgari ücretin altında ücret alıyor. Bu ülkede taşeron işçi olmak asgari ücretin altında maaşa mahkum olmaktır. O yüzden bu arkadaşların da sorunu bizim sorunumuz.”

 “ŞUAN TÜRKİYE’DE 13 MİLYON SİGORTALI İŞÇİ VAR VE BUNLARIN SADECE 1 MİLYON 300 BİNİ SENDİKAYA ÜYE”
 Kayseri’de, bir fabrika ile yapılan toplu iş sözleşmesinde konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Maalesef şu an Türkiye’de 13 milyon sigortalı işçi var ve bunların sadece 1 milyon 300 bini sendikaya üye” dedi. 
Yapılan toplu iş sözleşmesinde konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Kayseri, Türkiye bizim sevdamız. Bu sevdamız bir yönü, ülkemizin birliği, bütünlüğü, geleceği, barışı ve kardeşliğini temsil etmekte. Sevdamız bir yönüyle üretimi, verimliliği, insanca yaşamayı, adaletle paylaşılmış bir çalışma hayatını amaçlamış. Bu zor bir süreçtir. Bu süreçte sayın başkanım ve holdingin ortaya koyduğu samimiyet, sorunu çözme iradesi, öbür taraftan sendikalarımızın yine sorumlu davranışları bu sürecin bu noktaya gelmesinde pay sahibi oldu” diye konuştu.
Arslan ayrıca, “Burada iş barışının sağlanması, iş yerlerinde üretimin artması, çalışanlarımızın insanca yaşayabilecekleri, asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, namerde muhtaç olmadan hayatlarını idare edebilecekleri bir ücret talebi istiyoruz. Bunu, işletmenin şartlarını, rekabet gücünü, üretimini, verimliliğini ve geleceğe ait hedeflerini de dikkate alan bir sendikal anlayışı temsil ediyoruz. Sadece ücret talep eden, sadece daha fazla zam isteyen, sadece kendi bakış açısıyla taleplerini dile getiren bir sendikacılığı uygun bulmuyoruz. Tam tersi, taleplerimizi, haklarımızı sonuna kadar savunacağız ama ekmeğimizi, aşımızı, geleceğimizi gördüğümüz bu işletmeye de sahip çıkıp, bu anlayış içerisinde hareket edeceğiz. Bu anlayış doğrultusunda uzun yıllardır buradayız ve bundan sonra da inşallah olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sözlerini sürdüren Arslan, “En son TÜİK’in açıklamalarına göre yüzde 33 civarlarında bir kayıt dışı istihdamdan bahsediyoruz. Biz kayıt dışıyla mücadelede ne kadar başarılı olursak, sendikada işlerin sayısını ne kadar artırırsak, haksız rekabeti o ölçüde azaltmış olacağız. Bunu bir ülke meselesi olduğunu unutmayalım. Gerçekten Türkiye’nin ihracatının büyümesinin, üretimin arttırılmasının, istihdamı arttırılmasının bence en temel hususlarından bir tanesi bu konuyla ilgili atılacak adımlardır.
Bundan 10 sene önce kayıt dışı olanlarımız yüzde 52’ydi bugün yüzde 38. Hala yapılması gereken önemli adımlar var. Ne yazık ki Türkiye’de hala ücretliler ve kayıtlı işletmeler üzerinden devletin vergi politikalarını yürüttüğünü görüyoruz” diye konuştu.
Sendikalara üye sayısının az olduğunu belirten Arslan, “Maalesef şu an Türkiye’de 13 milyon sigortalı var ve bunların sadece 1 milyon 300 bini sendikaya üye. Bu da çok düşük bir rakam. Hedeflediğimiz yeni Türkiye’nin bölgesinde güç sahibi olarak Türkiye’nin bu bölgede bir dünya gücü olabilmesi ve bu hususları aşması gerekiyor” dedi.