YETERSİZ DENETİM HAKSIZ REKABET

YETERSİZ DENETİM HAKSIZ REKABET
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Müteşebbis Sanayici ve İşadamları Derneği (MESANDER) Başkanı Ahmet Bağçovan, dernek üyeleri arasında yaptıkları değerlendirme sonucunda hazırladıkları "Kayseri Organize Sanayi Bölgesi nereye gidiyor?" başlıklı raporda "Organize Sanayi Bölgesi'nde ki denetimsizliği ele aldıklarını söyledi.

MESANDER dernek üyeleri arasında yaptığı değerlendirme sonucu hazırlanan "Kayseri Organize Sanayi Bölgesi nereye gidiyor?" başlıklı raporun detaylarını Kayseri Kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Dernek Başkanı Ahmet Bağçovan, OSB’deki yetersiz denetimin haksız rekabete yol açtığını vurguladı. Bağçovan: “Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde birçok konuda denetimsizlik yaşandığı ve bu durumun da haksız rekabet başta olmak üzere birçok olumsuzluğa sebebiyet verdiği görülmektedir. Devletin ilgili birimlerinin OSB'de ki dikkatinin artması gerektiğine inanıyoruz.”

Bağçovan tespit ettikleri sorunları ise şu şekilde sıraladı: “İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için yapılan denetimler yetersiz olduğu gibi bazı firmalarla sınırlı kalmaktadır. Çelik kapı sektöründe 44 firmaya yönelik iş sağlığı ve güvenliği denetimleri dernek üyelerimizin itirazı üzerine sektördeki 200'ü aşkın işletmeye yönelik yaptırılarak haksızlığın önüne geçilmiştir. SSK'sız çalıştırılan işçilerden yabancı uyruklu kaçak işçilere kadar birçok konuda denetimler kısıtlı sayıdaki denetim elemanlarınca sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Çevre ve hava kirliliğinin önlenmesi için de denetimler yetersizdir, birçok firma denetleneceği konularda tedbirleri denetime paralel olarak almakta denetim sonrası birçok şey eski haline gelmektedir.”

 Bağçovan açıklamasının son bölümünde ise çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı. Bağçovan’ın çözüm önerileri şu şekilde sıralanıyor: “İş sağlığı ve güvenliğine yönelik denetimlerin belirli sektörlere değil bütün sektörlere yönelik olarak yapılması gerekir. Devletin ilgili birimlerinin hakkaniyetli davranması gerekmektedir.

1000'e yakın fabrikanın bulunduğu OSB'nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda 26 müfettiş tarafından sağlıklı bir şekilde denetlenebileceğini düşünmüyoruz denetim elemanlarının sayısının artırılması ve denetim süresinin uzatılması gerekmektedir.

OSB idaresinin çevre mühendisleri istihdam ederek oluşturacağı OSB içi denetim mekanizmasının devletin denetimleri karşısında işverenimizi hazır ve sorunsuz hale getireceğini düşünüyoruz. Denetimler belirli zamanlarla sınırlı olmamalı, denetim sonrası düzenin bozulmaması için de tedbirler alınmalıdır.”