Yer bilimleri uzmanı açıkladı: O fay Kayseri'den de geçiyor!

Yer bilimleri uzmanı Serkan İçelli Kayseri ve Sivas'ı etkileyebilecek fay zonlarından olan Deliler Fayı'nın Bünyan, Sarıoğlan ve Tecer segmentlerinde, toplam 152 km'lik alanı kapsayan saha çalışması raporunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı...Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Yer bilimleri uzmanı açıkladı: O fay Kayseri'den de geçiyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Maden teknolojisi ve yer bilimleri uzmanı Serkan İçelli 152 km'lik alanda saha çalışması yaptığını ve çalışmaların sonucunda bazı bulgulara ulaştığını dile getirdi.

İçelli yaptığı saha çalışması raporunu sosyal medya hesabı üzerinden yayımladı. İçelli yayımladığı yazıda:

'Birikmiş deformasyon enerjisinin açığa çıkacağı bir depremin oluşmasını, ancak enerji biriken ve deprem olacağı varsayılan fay üzerinde sürekli olarak ölçüm yaparak tespit edebiliriz. Yine de tam gün ve saat vermek imkânsızdır. Aynı zamanda önceden, çok yakında burada şu büyüklükte deprem olma riski var derseniz, sosyoekonomik olarak kaos yaratabilirsiniz. İnsanların psikolojisinden, eğitime, ticarete kadar birçok alanda alarm seviyesine geçmeniz gerekir. Depremin ne zaman olacağı belli olmadığı için bu durum çok ciddi sorunlara yol açar. Bu tür haberler, arazi ve emlak spekülasyonuna da açıktır. Bu çalışma tamamen kendi imkânlarımızla, bireysel cihaz ve donanımla Fay hattı üzerinde saha çalışması ile yapılmıştır. Alınan veri ve parametrelerin %100 doğruluğu kesin olmayıp sapmalar olabilecektir. Deliler Fayı da büyük depremlere yol açabilecek doğrultu atımlı bir faydır. Toplamda 205 km kadar olan Deliler fayı, Kayserinin güneyinde Ecemiş fayı ile birleşmektedir. Yıllık kayma hızı 0.5 mm/1 mm arasında olup en büyük ürettiği deprem büyüklüğü ve tarihi bilimsel olarak ortaya koyulamamıştır. Çalışma alanımız; 38.85°G - 39.47°KD arası Deliler fay zonuna ait Kayseri'nin kuzeyi olan Elektrik Özdirenç kesitleri alınmış olup Bünyan Burhaniye mevkii 0.10/0.30 m 220 OHM -0.30/1 m 45 OHM Sarıoğlan Karaağıl mevkii 0.10/0.30 m 220 OHM-0.30/1 m 60 OHM 0.10/0.30 m 300 OHM -0.30/1 m 105 OHM Depremden önce özdirenç değişimi tek başına bir anlam ifade edemez. Tecer Karapınar mevkii Manyetik Alan Değişimi 18 ayrı noktada pusula sapması yok. GPS ve CNSS ile elde edilen yer değiştirmeler ENVISAT-ASAR ve SENTINEL-1A Yakın zaman 2004-2023 uydu görüntülerinde kümülatif bir yer değiştirme bulgusu elde edilmemiştir. Sismisite analizleri Bünyan, Kayseri, Türkiye BNN KO, Dikey Bileşenli İstasyon verileri stabil. Arkeolojik geçmiş 14.2 km Altınyayla 42.3 km Kangal, 43.3 km Şarkışla ve 49.8 km Sivas'a uzaklığı bulunan Sarissa Antik kenti Hititlerin önemli yerleşimlerinden biridir. Arkeolojik olarak M.Ö 1400 /1500 yılları arasında bir yangınla yok olduğu saptanmıştır. Stratigrafik ayınımlar yapılırken kaya türü özellikleri, kayaların kökeni, fiziksel ve kimyasal bileşimi, fosil türü, oluşum şekli gibi birçok özellik gözden geçirilmiş olup Stratigrafi birimlerinin üzerindeki deformasyon ve yer değiştirme ile ilgili bulgular deprem kaynaklı bir yok oluşu çağrıştırmaktadır.' ifadelerine yer verdi.

Ayrıca İçelli : 'Deprem den etkilenen bölgede 5.0/6.0 arasında atımların olması sürpriz değil. Her an gelir 3 vakti 5 vakti yok. 
Adanadan girdim Malatyadan çıktım.
İthal ve yerli falcıları se anlatmaktan bıktım!
Her bölge için daha önce video çektim, haritada tek tek olası büyüklükleri verdim.' başlıklı bir video dizisi yayınladı...