YENİYİ BEĞENMEDİLER ESKİSİNİ GERİ İSTİYORLAR
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zaman Bilim ve Sanayi Bakanlığı Müşaviri Nesih Tanrıverdi, geçen yıl Mayıs ayından itibaren yürürlükte olan yeni tüketici kanununun değişmesini ve eski tüketici kanununu yeniden getirilmesi istediklerini belirtti. Nesih Tanrıverdi, özellikle bankacılıkla ilgili tüketicinin işlemlerinin tüketici şikayetleri arasında en fazla yer aldığını hatırlatarak, “Yeni yasasının yorumuna baktığımızda bankacılıkla ilgili şikayetlerde, bankacılık işlemlerinin yasal hale getirildiğini görüyoruz” dedi.
Tüketiciler Birliği’nde genel merkezinde yaşanan bayrak değişiminin ardından, birliğin İstanbul’da olan merkezide Kayseri’ye taşındı. Yönetim Kayseri’de ilk toplantısını yaparak, yeni dönemle ilgili açıklamalarda bulundu. İlk bilgiyi veren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, genel merkezin Kayseri’ye taşınmasıyla İstanbul’un yükünü hafifleterek daha aktif hizmet verileceğini dile getirdi. Mahmut Şahin, açıklamasında şu bilgileri verdi; “Tüketiciler Birliği 1997 yılında yola çıkıp Türkiye’nin ekonomisine, sosyal hayatına, kültürel hayatına katkıda bulunmak için kurulmuş ve o günden beride çalışan bir sivil toplum örgütüdür. İstanbul’da idi ve şuan Kayseri’ye genel merkezi taşıdık. İstanbul’daki yükü rahatlatalım, bu yükü kaldıracak kıvama geldikten sonra şuana kadar görevi yapan bu işin cefakar insanları ile birlikte Türkiye genelinde kucaklayacak bir yönetim oluşturduk. Çok farklı illerden arkadaşlarımız burada var ve yönetimdeler. Geniş bir yelpazede çalışmaya girdik. Türkiye’de yapılacak çok konu var. Tüketici hukuku konusunda. Önce yasama, mevzuatlar, yönetmelikler, tüketici lehine kararların çıkması, hakikaten hukuka uygun kararlar çıkması, hukuka aykırı çıkanların iptali gündemimizde.” Mahmut Şahin, yanlış ve hatadan sonra değil, nasıl çözüleceğinden ziyade sıkıntıya düşmeden problem yaşanmadan nasıl bir bilinç oluşturulur onu yapacaklarını anlatarak, “Sürekli açık ve hukukçu bir arkadaşımız orada nöbetçi olacak. Her gelen ve arayan buradan sorunları ile ilgili bilgi alabilecek dernek haline geldik. Geçen yıl 28 Mayıs’ta yeni tüketici kanunu 6502 sayılı ve öncesinde vardı 4077 sayısı yasa vardı. Eski yasamızı istiyoruz” diye konuştu.
“ESKİ “YASAMIZI GERİ İSTİYORUZ, 10 YIL BEKLEMEK İSTEMİYORUZ”
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi, eski tüketici yasasını geri istediklerini açıkladı. Tanrıverdi, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Geçen yıl mayıs ayında yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Girmesinin sebebi tüketicinin davranışındaki değişiklikler, yeni satış yöntemleri ve buna bağlı olarak tüketici taleplerinin artmasından dolayı eski yasa cevap vermediği için yeni yasa yapıldı. Avrupa Birliği mevzuatları çerçevesinde de yeni yasa çalışması oldu. Yeni yasa çalışmasında bakanın, o dönemde basında yer alan açıklamalarında dile getirdiği bir konu vardı. En büyük sorunun bankacılık işlemleriyle ilgile olduğu, bankaların tüketiciyle ilgili işlemlerinin mağdur etmesiyle ilgili ve bunun önlenmesiyle ilgili bir yolunun bulunacağını söylemişti. Hatta bakan ‘Deli Dumrul’ şeklinde tanımladığı, artık komik bazı başlıklarla tüketiciden alınan paraların engellenmesi ve yasayla çerçeveye oturtulmasını gerekçesiyle yeni bir yasa yapılmıştı.”
TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDEN YORUMLAR
Nesih Tanrıverdi, yeni yasanın yapılmasında kendilerinin de aktif rol oynadığını aktararak, yeni yasanın eski yasaya göre tüketici koruyan ve daha ileri götüren bir yasa olarak gördüklerini ifade etti. “Yasa yürürlüğe girdikten sonra tam tersi uygulama ile karşı karşıyayız. Bakanlığında dahil olduğu bankacılık sisteminin bunu yanlış yorumladığı ve tüketici aleyhine evirdiğini görüyoruz” diyen Tanrıverdi, şu bilgileri verdi; “Tüketici şikayetlerini baz olarak gördüğümüz sonuç şu. 2015 yılında bakanlık verilerine göre 5.5 milyon dosya karara bağlanmış. Bunun 4 milyon 800 bini bankacılık işlemleri ile ilgili. Yüzde 90 oranında bankacılık sisteminin tüketiciyi mağdur ettiği tablo ortada. Yapılan şikâyetlerin yüzde 95’i tüketici lehine sonuçlandı. Yeni yasanını yorumuna baktığımızda yüzde 90 oranında bankacılık işlemlerinin yasal hale getirildiğini görüyoruz. Sonuca baktığımızda yeni yasa bizi geriye götüren ve yüzde 90 ile tüketiciyi mağdur yorumla uygulanmaya konulmuş gibi. Biz bu yorumu değiştirmek için yargı kararlarını uzun süre beklemek zorunda kalacağız. Bir 10 yıllık sürecimizi alacak. Bunu beklemek yerine TBMM ve bakanlıktan eski yasamızı istiyoruz. Geri bir yasa ama yoruma sonucuna baktığımızda tüketici lehinedir. Geri istiyoruz.”
DOWN SENDROMLU ŞEF GARSON TÜKETİCİLER
BİRLİĞİNİN FAHRİ ÜYESİ OLDU
Tüketiciler Birliği, Kayseri’de ilk basın toplantısını down sendromluların çalıştığı Down Cafe’de yaptı. Genel Başkan Mahmut Şahin, etkin bir çalışma yürütecek olan birliğe kafede çalışan şef garson down sendromlu Soner Kaya’nın fahri üye olduğunu duyurdu.