Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık

Kayserili hanımların yaz mevsiminde yaptıkları sağlıklı, besin değeri yüksek bir atıştırmalık... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık

Pestil, meyvelerin ezme ve kaynatma gibi aşamalardan geçirilerek, meyve özleriyle yapılan geleneksel bir atıştırmalıktır. Anadolu’nun birçok yöresinde olduğu gibi Kayseri yöremizde de yapılan, özellikle kış mevsiminde çay ya da kahvenin yanında afiyetle yenen bir atıştırmalık olan pestilin erik, kayısı, incir, dut, üzüm gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır. Kış aylarının enerji kaynağı olarak tüketebileceğiniz enerji deposu ve besin değeri yüksektir. Yapması uzun ve biraz zahmetli olan atıştırmalık pestilleri meyveleriniz çokken yapmanın tam zamanı. 

Malzemeler 
2 kg kayısı 
4 yemek kaşığı nişasta 
1 litre su 
2 su bardağı toz şeker

Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık

Yapılışı
Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkarın. Tencereye 1 litre suyu koyup içine kayısıları ilave edin. Kayısılar pişip dağılıncaya kadar pişirmeye devam edin. Kayısılar iyice dağılınca şekeri ilave edin. Şekerle yarım saat kaynadıktan sonra 1bardak su ile nişastayı karıştırıp tencereye ilave edin. Nişasta ile birkaç dakika karıştırarak kaynatın. Kıvam alınca ocağın altını kapatın. Sonra pestili geniş ve ince bir bezin üzerine yayın. Güneş gören bir yerde en az 12 saat kurutun. Sonra bezin diğer tarafını çevirip kurutmaya devam edin. Dilerseniz yağlı kağıt üzerine de serebilirsiniz. Dikkatlice bezden ayırarak servis edin.