Ahmet Çınar

Zam zam zam

Ahmet Çınar

İğneden ipliğe dedikleri korkunç bir zam furyası ile karşı karşıyayız. 'Vur abalının sırtına' misali zamlar belimizi bükecek, doğrul doğrulabilirsen!
Akaryakıtla başlandı, Çayla devam etti, sırada bin bir çeşit zam bizleri bekliyor, gözünüz aydın.
Bir devlet bu kadar iflas eder mi? Bütçe tamtakır. Ödemeler dengesi bozuk, cari açık el sallıyor, döviz almış başını gidiyor, borç yükü saatten saate değişiyor, gel de bir ülkenin huzurundan bahset, edebilirsen!
Biz ne mi yapıyoruz? olanları kuzu kuzu, pardon, koyun gibi seyrediyoruz. Ne yazık ki hep güzelim hayvanlarla anılıyoruz nedense?
Çoğumuzun bildiği bir hikaye ile durumumuzu anlatmaya çalışacağım, anlamayanlara...
Nerede olduğu bilinmeyen bir ülkede Reis-i Cumhur ile Maliye Bakanı bir araya gelip ülkenin ekonomik durumu hakkında görüş alış-verişinde bulunur. Ekonominin iyi gitmediğine ve vergilerin artırılmasına karar verilir. Birçok ürüne büyük miktarlarda zam yapılmaya başlanır. Gerçi ülkenin başka bir kurumu fiyat artışlarının düşük bir yüzde civarında olduğunu ilan etmiş olsalar da, önemli olmadığını düşünürler. 
Gel zaman, git zaman aradan bir süre geçer. Reis-i Cumhur Maliye Bakanını çağırır ve Cumhurun ne durumda olduğunu sorar. Maliye Bakanı, 'Efendim Cumhur zamlardan yakınıyor, sızlanıyor, fiyatların başını alıp gittiğinden dem vuruyor, şikayette bulunuyorlar' demiş. Reis-i Cumhur, Maliye Bakanına yeni vergiler ihdas edelim, zamlara devam demiş.
Belli bir süre sonra Reis-i Cumhur, Maliye Bakanını tekrar çağırır ve Cumhurun ne durumda olduğunu sorar. Maliye Bakanı, efendim, cumhur aynı bildiğiniz gibi, zamlardan yakınıyor, sızlanıyor fiyatların başını alıp gittiğinden den vuruyor, şikayette bulunuyorlar demiş. Reis-i Cumhur Maliye Bakanına yeni vergiler ihdas edelim demiş.
Aradan belli bir süre daha geçmiş, Reis-i Cumhur, Maliye Bakanını tekrar çağırmış ve Cumhurun ne durumda olduğunu sormuş. Maliye Bakanı, efendim Cumhur artık yakınmıyor, sızlanmıyor, gülüyor oynuyor, birbirleriyle şakalaşıyor demiş, Reis-i Cumhur, Maliye Bakanına, tamam, artık zamları durduralım demiş. 
Oynatmaya az kaldı. Doktorum nerede?
Gözümüz aydın, psikiyatrlar dolup taşıyor!
Sebep mi arıyorsunuz? aramayın, boşuna zaman kaybetmeyin.
Önünüze bakın ve kendinize gelin, yeter.
 

Yazarın Diğer Yazıları