88 yaşında, 'Köyde genç kalmadı' dedi ve pankartla yollara düştü

Kayserili 88 yaşındaki Mithat Atahan, hazırladığı afişle doğup, büyüdüğü yer olan Pazarören Mahallesini tanıtıyor.

88 yaşında, 'Köyde genç kalmadı' dedi ve pankartla yollara düştü
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayserili 88 yaşındaki Mithat Atahan, hazırladığı afişle doğup, büyüdüğü yer olan Pazarören Mahallesini tanıtıyor. 'Köyler boşaldı, köyümde genç kalmadı' diyen Atahan, özellikle tarihi Pazarören Köy Enstitüsü’nün binalarının da çürümeye terk edildiğini belirterek, 'O bina bacasız fabrikaydı, kapandı. Yeniden eğitim alanında hizmet versin istiyoruz' dedi.

 Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Pazarören Mahallesi’nde yaşayan Mithat Atahan, mahallesinin tarihi güzelliklerini tanıtmak için yollara düştü. 27 yıl Kütüphaneci olarak görev yaptığını ifade eden Atahan, mesleği gereği tarihe de meraklı olduğunu belirterek, doğup büyüdüğü yerdeki tarihi yapıların bakımsız haline üzüldüğünü söyledi.

Pazarören’in diğer bölgeler gibi sürekli göç verdiğinden yana dert yanan Atahan, 'Tarım ve hayvancılık bitti. Köyde insan kalmadı. Gençler terk ediyor. Sadece yaşlılar kaldı. Kayseri  merkezde büyüdü, gelişti ama köyler boşaldı” diye konuştu. Doğup, büyüdüğü Pazarören’in haline üzüldüğü için 88 yaşında yollara düştüğünü ifade eden Atahan, “Kayseri’ye 60 km. uzaklıkta olan Pazarörenimizin hali içler acısı. Oradaki tarihin gün yüzüne çıkması lazım. Oranın en azından turizme açılması lazım. İşte bu konuya dikkat çekmek için elimde pankartla yürüyorum. Pankartta Pazarören’in tarihi değerlerinin fotoğrafları da var.  Ben kütüphaneci olduğum için tarihi gün yüzüne çıkarmak ve tarihimize, değerlerimize sahip çıkmak milli görevimiz” dedi. 1938 yılında ilk olarak eğitmen kursu olarak açılan ve 1940 yılında da Pazarören Köy Enstitüsü adını aldıktan sonra yıllarca eğitime hizmet veren tarihi okul ile evinin yan yana olduğunu anlatan Atahan, okulun haline üzüldüğünü belirtti. Atahan, şöyle konuştu, “Pazarören Köy Enstitüsü adeta bölge için bacasız fabrikaydı, ama kapanınca önemini kaybetti. Çünkü Pazarören unutuldu. Okul kaderine terk edilmiş durumda. Bakımsız. Duvarları çürüyor. Benim evim de okul ile yan yana. Orası korunmalı, eski günlerine geri dönülmeli. Eğitim alanında hizmet vermeli. Orada gençler meslek öğrenmeli. Çünkü biz bilgiye muhtacız. İnşallah oraya sahip çıkan olur. Ben de bu değerlere sahip çıkılsın diye elimdeki pankartla Pazarören’i tanıtıyorum. Son olarak bu pankartı Pazarören Meydan’a götürüp, oradaki hemşerilerimin de dikkatini çekeceğim. Çünkü bu herkesin görevi. Ben 88 yaşında yollara düşüp, bu mücadeleyi veriyorsam, herkes elinden geleni yapmalı.'

Haber/Foto: Cafer ZENGİN