YABANCILAR BÖCEK VE BİTKİLERİ ÇALIYOR

 YABANCILAR BÖCEK VE  BİTKİLERİ ÇALIYOR
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ’de Biyokaçakçılıkla Mücadele konusu masaya yatırıldı. Konuyla ilgili olarak yapılan çalıştayda konuşan Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoteknoloji Şube Müdür vekili Hüsniye Kılınçarslan, son yıllarda hamam böceği ve örümcek kaçakçılığının arttığını belirtti. Kılınçarslan, ayrıca Rus kaçakçıların böceklere, İsviçreliler’in yılanlara, Hollandalılar yabani bitki türlerine Japon kaçakçılar ise buğday genetiğine yönelik faaliyet içerisinde olduklarını söyledi.

 

Orman Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Kayseri Şube Müdürlüğü Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı Hilton Kayseri Otel’de yapıldı.

Çalılştayda “Biyokaçakçılığın önemi ve Türkiye’de Biyokaçakçılık” konulu sunum yapan  Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoteknoloji Şube Müdürü vekili Hüsniye Kılınçarslan, son yıllarda yabancıların turist olarak geldikleri Türkiye’de böcek ve bitki türlerini genetik kaynak amaçlı olarak yurt dışına kaçırdıklarını söyledi.

“RUSLAR BÖCEK İSVİÇRELİLER YILAN KAÇIRIYOR”

Her canlı grubundan Biyokaçakçılığın yapıldığını ifade eden Kılınçarslan, engerek yani yılan türlerinin zehirlerini tıp alanında kullanmak üzere İsviçreliler’in ilgi gösterdiğini ve bu ülke vatandaşlarının yer aldığı kaçakçılık faaliyetlerinin arttığını söyledi. Kılınçarslan, “Ülkemizdeki böcek kaçakçılığında ise daha çok Doğu bloğu  ülkeler arasında yer alan Rusya ve Çekoslovakyalılar’ın karıştığı vakalar var. Bunlarda yeni nesil antibiyotiklere yönelik çalışmalarda kullanılmak üzere kaçırılıyorlar. Kelebek kaçakçılığı da oldukça fazla. Bunlarda koleksiyon ve ticari amaçla yapılıyor. Kültür bitkilerinin yabani türlerine de daha çok Hollandalılar ilgi gösteriyor. Özelilikle Hollandalılar’ın soğanlı bitkiler üzerinde çalışmalar yaptıkları tespit edildi. Japon vakalarında ise buğdayın genetiğine ve yabani akrabalarına yönelik vakalara rastladık” dedi.

“SAYI DEĞİL GENETİK KAYNAK ÖNEMLİ”

 Bu alandaki kaçakçılık faaliyetlerinde bütün vakalara ulaşamadıklarını ancal vatandaşların duyarlılığı ile bu alanda önemli mesafe alınabileceğini ifade eden Kılınçarslan, şunları söyledi: “Kaçakçılık faaliyetlerinde değişik yöntemler deneniyor. Örneğin kitap içlerine, araçların alt bölmelerinde yapılan özel bölümlerde ya da insanların kendi vücutlarına sardıkları bazı parçalarla  kaçakçılık yaptıklarını tespit ettik. Bir vakada 5 binin üzerinde soğanlı bitki yakalandı. Zaten bu konuda miktar önemli değil.  Genetik kaynak olarak biz olaya bakıyoruz. Örneğin bu kaynağı kullanmak için birkaç kök soğanlı bitki ya da buğday yeterli olabiliyor. Meseleye böyle bakmak lazım”

“SURİYELİLER SAKA VE GÜVERCİNLERİ YEM OLARAK KULLANIYOR”

 Türkiye’de son yıllarda Suriyeliler’in de yırtıcı kuş kaçakçılığına karıştığını ifade eden Kılınçarslan, ülkemizdeki durum nedeniyle bu faaliyetleri yürüten insanların tespit edilmesinde sıkıntıların yaşandığını kaydetti. Kılınçarslan, “Suriyeliler, özellikle yırtıcı kuş kaçakçılığında karşımıza çıkıyor. Ticari amaçlı yapıyorlar. Güvercin ve saka kuşlarını yakalayarak, yırtıcı kuşlar yani atmaca gibi kuşları yakalamak için kullanıyorlar. Şuan ülkemizdeki durum nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Çünkü adresleri belli değil. Göçmen olarak yaşıyorlar ve engellenemiyorlar. Güneydoğu  ve İç Anadolu bölgelerinin yanı sıra özellikle Hatay’da yüzlerce saka yakalayıp, yırtıcı kuşlara yem olarak kullanıyorlar” şeklinde konuştu.

“YABANCILAR DOĞA TURLARINA KATILARAK ÖRNEK TOPLUYOR”

Yabancı kaçakçıların daha çok turist olarak Türkiye’ye geldiklerini belirten Kılınçarslan, “Turist olarak ülkeye giriş yapıyorlar. Bazen kendi araçları ile bazen de araç kiralayarak çalışma yapıyorlar. Son yıllarda doğa turlarına katılıp, turlar esnasında örnek topladıklarına da rastlayabiliyoruz” dedi.

“HAMAM BÖCEĞİ VE ÖRÜMCEK KAÇAKÇILIĞI ARTTI”

Böcek türlerine yönelik kaçakçılıkta kelebeğin ilk sırada yer aldığını ifade eden Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoteknoloji Şube Müdürü vekili Hüsniye Kılınçarslan, kelebeği hamam böceği ve örümceğin takip ettiğini dile getirdi. Kılınçarslan, “Hamam böceği kaçakçılığı da ilginçtir son dönemde arttı. Genelde yeni nesil antibiyotiklerin geliştirilmesinde kullanılıyor. Omurgasızlara yabancıların çok fazla ilgisi var. Şuan çok fazla tür var ve henüz çoğu türün tespiti yapılmamış. Henüz isimlendirilmemiş olmaları da ilgi çekiyor ve bilimsek araştırmalarda özellikle kullanmak için ilgi gösteriyorlar. Bu nedenle bu zenginliğimize sahip çıkmalıyız ve şüpheli durumlarda kolluk kuvvetlerine haber vermeliyiz”  diye konuştu.

KAÇAKÇILIK YAPANLARA 33 BİN  863 TL PARA CEZASI

 Diğer yandan biyokaçakçılık vakalarına karışan ve nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerine zarar veren yerli ya da yabancı şahıslara 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9. Maddesi gereğince şuan için 33 bin 863 TL  idari para cezası uygulandığı da belirtildi.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN